Опорних шкіл буде три

Опорних шкіл буде три
  • На сесії депутати міської ради прийняли рішення про створення опорних закладів освіти Козятинської громади.
  • Таких буде три.
  • Ще три заклади перетворять на філії, а з двох зроблять гімназії.
  • Що це означає?

Минулого тижня ми повідомляли, що у Козятині провели конкурс на визначення опорної школи. До нього долучилися два заклади - ліцей-школа та школа-гімназія-дитячий садок. Їх обидва визнали опорними. Черга була за міською радою, яка мала вирішити це остаточно на сесії.

Серед питань, які розглядали на засіданні, що відбулося у п’ятницю, 28 травня, було кілька рішень, що стосувалися освіти. Депутати проголосували за створення опорних шкіл. Щоправда, їх буде на дві більше. Статус «опорна» матимуть ліцей-школа, школа-гімназія-дитячий садок, що у Сигналі, а також школа №9, що у селі Козятині. До речі, останньої не було у проекті рішення, яке розмістили на сайті міської ради за кілька тижнів до проведення засідання.

Ми вже пояснювали, що таке опорна школа. Це головний заклад, де діти вчаться з 1 по 11 клас, чи з садочка по 11 клас, якщо є дошкільне відділення. Також опорну школу можна назвати головною, бо вона має свої відділення - філії. Детальніше зупинимося на цьому.

Відео дня

Філії - це школи-дев’ятирічки. Одна з наших опорних шкіл матиме їх дві, решта - по одній. Так, філією ліцею стане ЗНВК №6, що у Залізничному, яке в народі називають другим Козятином. Школи у Флоріанівці та Кордишівці будуть філіями школи-гімназії-дитячого садка імені Володимира Підгорбунського. А школа в Іванківцях, яка й нині є філією ЗНВК №9, так і залишить за собою свій статус.

Вищеперераховані навчальні заклади стануть філіями вже з нового навчального року. Це означає, що ті їх учні, які мають з 1 вересня 2021-го піти до 10 чи 11 класу, будуть навчатися в опорних школах. Тобто, десяти- й одинадцятикласники з Залізничного будуть приїздити на навчання до ліцею, а старшокласники з Флоріанівки та Кордишівки - до школи-гімназії-дитячого садка у Сигнал. Підвозити школярів мають шкільними автобусами.

Ще одне рішення, яке депутати прийняли того дня, стосувалося двох інших закладів громади. Йдеться про школи у Пиковці та Сестринівці. Їх перетворюють на гімназії. Якщо, прочитавши це слово, вам на думку спала школа-гімназія-дитячий садок імені Володимира Підгорбунського, що у Сигналі, то мусимо вас розчарувати. Бо гімназія, яка буде у Пиковці та Сестринівці, це зовсім не та гімназія, яка є зараз у Сигналі.

Розтлумачити цей термін правильно нам допоможе новий Закон “Про повну загальну середню освіту”, який прийняли минулого року у Верховній Раді. У ньому вказано, що гімназія “забезпечує здобуття базової середньої освіти”. Простіше кажучи, гімназія, відповідно до нового закону, це звичайна школа-дев’ятирічка. Тож уже з 1 вересня 2021 року у навчальних закладах Пиковця та Сестринівки не буде старших класів.

Тож з нового навчального року п’ять шкіл Козятинської громади стануть дев’ятирічками. І це лише перший етап змін, які торкнуться системи освіти. Ці зміни продиктовані саме тим законом, який ми згадували вище. Адже, за новими правилами, які почнуть діяти вже з 2024 року, буде три типи навчальних закладів: початкова школа, гімназія та ліцей. У початковій школі навчатимуться з 1 по 4 клас, у гімназії - з 5 по 9, чи з 1 по 9, якщо до складу гімназії буде входити початкова школа, а в ліцеї - з 10 по 12. Крім того, ліцеї можуть створювати не скрізь. Поки що у законі прописано, що ліцей можуть створити, якщо населення міста становить більше 50 тисяч. У Козятині людей мешкає вдвічі менше. Можливо цю норму закону переглянуть і цифра знизиться.

 

Читайте також:

У нас залишиться одна лікарня вторинного рівня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up