Подільський ліцей: учні називатимуть вчителів по імені

Подільський ліцей: учні називатимуть вчителів по імені

Подільський ліцей Вінниці будуть фінансувати з обласного бюджету

Віктор СКРИПНИК

Ліцей фінансуватимуть з обласного бюджету. Новий заклад має ліквідувати прогалину у вивченні точних наук. У районах області нема жодного класу з поглибленим вивченням математики та інформатики одночасно. Зате є обдаровані учні. На жаль, вони не мають можливостей розкрити свої  здібності. Учнів вінницьких шкіл також прийматимуть. Ліцеїстами можуть стати учні 8, 9, 10, 11 класів. Чим ще, крім математики, фізики й інформатики, житиме заклад? Зрештою, де проживатимуть іногородні? Де знаходиться заклад? Нарешті, що таке «Фах» Айзека Азімова і чому його радить вступникам директор?

Де знаходиться заклад?

Відео дня

- Подільський ліцей, так скорочено називаємо свій заклад,  знаходиться на базі національного технічного університету, - розповідає директор Віталій Козаченко. – Це дуже позитивний момент. Будемо орендувати четвертий поверх факультету електроенергетики та електромеханіки. На поверсі є 13 навчальних аудиторій. У них обладнаємо кабінети фізики, хімії, математики, англійської мови, захисту Вітчизни та два кабінети інформатики. Зробимо їх зразкового рівня, надалі продовжимо розширювати технічну базу.

- На початковому етапі плануємо створити вісім навчальних класів, - продовжує співрозмовник. – У них поглиблено вивчатимуть три дисципліни – математику, фізику, інформатику. У більшій мірі математику та інформатику. У цьому році буде менше фізики. Але через рік-два поглибимо її вивчення, так само, як і додамо в програму поглиблене вивчення економіки і хімії. Заклад розраховано на навчання 500 учнів. На таку кількість маємо ліцензію Міносвіти і науки. За нашими прогнозами, у перший рік ліцеїстами стануть приблизно 120-160 юнаків і дівчат. У наступному році їх число може подвоїтися. Надалі збільшиться до тієї кількості, що визначена ліцензією.

Ліцей передбачає інтернатний тип навчання. Для учнів проживання і харчування буде безкоштовним. Проживатимуть у гуртожитку, для цього нам передають в оренду один поверх. Поки що одна окрема секція для учнів восьмого класу виділена на першому поверсі, поруч з вахтером.

Вступ: рейтингової оцінки не буде

- Зарахування на навчання відбуватиметься після проходження тестування, - каже Віталій Козаченко. – Одразу уточню: рейтингової оцінки не буде. Застосовуємо інший принцип: «склав – не склав». Тести з української мови, математики, а також на вибір – з фізики або інформатики. Стосовно двох останніх предметів ще тривають дискусії. Перевірку знань учні проходитимуть в один день. Наприклад, тест з української мови розрахований на 15 хвилин. З математики – на 45 хвилин. Якщо не виявиться достатнього рівня з математики, не доцільно таким вчитися. Відбуватиметься тестування у серпні.

Створили максимальні зручності для вступників. Дату і час складання тестів визначатимуть вони самі, чи їхні батьки. Коли їм зручно, тоді й приїжджатимуть до ліцею.

Мобілки не відбиратимуть

- Якщо обмежити дитину у будь-яких речах, вона одразу виходить із зони комфорту, - наголошує Віталій Козаченко. - Я беру участь у ЗНО з 2007 року. Знаю, як хвилюються 17-річні юнаки і дівчата. А тут діти ще молодші. Маємо підтримати їх – приємним словом, посмішкою. У кожної дитини є її найкращий друг – мобільний телефон. Його не відбиратимемо, як це робиться під час ЗНО. Якщо учень захоче, може скористатися. Не станемо заперечувати. Хочеш віднести себе до інтелектуально обдарованих людей, скористайся власними знаннями. Ні – користуйся підказками з телефону. Навіть якщо він просто лежатиме поруч на парті, значить, дитина спокійна, бо друг разом з нею. Та ще й вчитель сказав: якщо потрібно, можете скористатися. Але спробуйте це зробити без допомоги такого друга. Своєрідна перевірка на порядність.

Додатково 1500 годин

- Ядро педагогічного колективу уже сформоване, - каже директор ліцею. - До нього увійшли знані в місті педагоги. Ліцейний компонент – 8, 9, 10, 11 класи проводитимуть вчителі-методисти, кращі вчителі шкіл міста. Це буде їхнє основне місце роботи. Повірте, є багато бажаючих працювати у новому навчальному закладі. Не всім можемо гарантувати роботу насамперед через невелику кількість учнів. Прийматимемо на конкурсній основі. Чимало роботи чекає на соціального педагога, психолога. Воно й не дивно. Раніше ліцеїсти проживали у сім’ях. Мали підтримку батьків, рідних. Тепер потрібно самостійно організовуватися у всьому. Та ще й ускладнюється опанування навчальних предметів. Якщо у звичайних школах, де вони раніше навчалися, у кращих варіантах, мають 6-7 годин математики на тиждень, то в ліцеї буде дев’ять годин і 2,5 години факультативу. Те само з інформатикою та технологіями. Вивчатимуть до 12 годин на тиждень. Це не означає, що весь цей час діти сидітимуть за комп'ютером.  Наприклад, у восьмому класі передбачено певний курс графічних завдань - малювати, створювати образи з допомогою техніки. Суть інформатики - у розв’язанні значної кількості завдань. Навчання у позаурочний час у формі факультативів, інтегрованих чи диференційованих курсів передбачено програмою ліцею. Маємо домовленості з ректором одного з кращих національних технічних університетів країни Володимиром Грабком та науковцями про наміри залучення до наукової діяльності учнів у позаурочний час на базі наукових лабораторій. У такий спосіб учні долучатимуться до наукової роботи, наукових досліджень, причому, на солідній базі.

Відродимо старовинну форму звертання

- Особливість нашого закладу не тільки у поглибленому вивченні технічних дисциплін, - продовжує Віталій Козаченко. - Ліцей, це територія державної української мови, якою відбуватимуться заняття і спілкування. Крім того, спробуємо відродити невиправдано забуте традиційне українське звертання на кшталт: «Пане Володимире», «Пане директоре». «Пане вчителю». Відповідно і вчителі так само звертатимуться до учнів. Така форма співпадає з баченням учителів-ентузіастів, адміністрації. На нашу думку, нині це одна з найбільш коректних форм звертання, а також спосіб, що виказує повагу один до одного

Чи не будуть ображатися вчителі старшого віку, коли учні називатимуть їх тільки по імені? Найстарший з-поміж них директор, якому 53 роки.

– Мене нітрохи не хвилює, що восьмикласники чи учні інших класів говоритимуть «пане Віталію». Якщо директор це сприймає позитивно, сподіваюся, інші вчителі також не матимуть претензій. Втім, залишаємо і звичну форму – по-імені і по-батькові, - каже пан Віталій

Прочитайте «Фах» - це цікаво і повчально

Директор ліцею Віталій Козаченко під час спілкування з журналістом згадав відомий твір Айзека Азімова під назвою «Фах». Каже, радить його прочитати майбутнім ліцеїстам. Науково-фантастичне оповідання не тільки цікаве за сюжетом. Повчально для тих, хто обирає професію, хто шукає дорогу в житті.

— Якраз перед вибором професії варто звернути увагу на популярний твір американського автора, - зазначає директор ліцею. – Не можна не звернути увагу на такі риси, як утвердження сили інтелекту, самостійного мислення, зрозуміти, наскільки важливою є самоосвіта. Тим паче, головний герой твору також мріяв стати програмістом, як, до речі, мріє про це багато-хто з наших ліцеїстів.

Для довідки

Віталій Козаченко, якому в останній день червня виповнилося 53, закінчив Вінницький державний педагогічний університет (на той час інститут). Працював учителем фізики та інформатики у Вінницькій міській школі №5, заступником директора у школі №29. У 2003 році очолив педагогічний колектив однієї з найбільших шкіл - №26, де набувають знань 1700 учнів. Досвідчений керівник і педагог має друковані праці з психології у галузі нейролінгвістичного програмування. З улюблених справ – вирощування винограду. Нині у нього на ділянці 70 сортів. Ще одне заняття, що його можна назвати незвичним, - реконструкція старовинної зброї, такої як луки, стріли. За волонтерську діяльність Віталій Козаченко торік нагороджений Грамотою Верховною Ради України.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up