Три роки вчився, а замість диплому отримав папірець

Три роки вчився, а замість диплому отримав папірець

Учні найстарішого в області навчального закладу, Заболотненського вищого профтехучилища №31 підняли скандал. Після трьох років навчання замість дипломів отримали, за їхніми словами, фількіну грамоту. Про ситуацію розповів фермер з Козятинщини

Микола Крищук з Махнівки розповів про те, як їх обдурили у державному навчальному закладі.

— Три роки провчилися, а диплома не видали, — каже він. — Замість диплома державного зразка вручили свідоцтво. Гарно заламінували, аби папірець мав хоч якийсь вигляд… Але ж на ньому немає серійного номера. Є номер, написаний від руки. В якийсь зошит у клітинку вписали ці свідоцтва, от і вся реєстрація. У державній базі цей документ не значиться. Для чого було тоді стільки часу марнувати? Що вчився, що не вчився. Таким документом освіту не підтвердиш.

Після розмови з випускником училища, журналіст спілкувався з директором навчального закладу Віталієм Самборським. Свою думку з цього приводу висловив керівник обласного департаменту освіти Володимир Буняк. Училище у підпорядкуванні згаданого департаменту.  

Відео дня

Департамент буде з’ясовувати, чому так сталося. Тільки ж Миколі Крищуку і його навчальній групі це не допоможе — свідоцтва на дипломи не замінять. Хоча їм пропонували, як кажуть, оформити все «заднім» числом. Пан Микола на таке не погодився. Чоловік звик жити за законом. Як вчинили інші з їхньої групи? Ті, з ким у близьких стосунках, теж відмовилися. Про інших не знає.

Про гроші заговорили після навчання

Микола Крищук розповів, що має свій пай. Є наділи у рідні. Вирішили самотужки обробляти землю. Люди в селі завбачливі. До чоловіка дійшла інформація, що дозвіл на самостійний обробіток землі будуть надавати тим, хто знає, як це робити. Тобто, хто має аграрну освіту. У Крищука інший фах: він закінчив Фінансово-економічний університет. Його спеціальність ніяким чином не має стосунку до аграрного сектора. 

— Знання в аграрній сфері потрібні у першу чергу для того, аби знати, як обробляти землю, мати в цьому хоча б мінімальні поняття, — розповідає чоловік. — Від знайомого дізнався, що у Заболотненському в училищі є спеціальність «робітник фермерського господарства». На базі шкільного атестата можна за два роки отримати диплом, ну, і певні знання.

На сайті училища чоловік знайшов умови прийому на навчання. Одразу зверну увагу, що навчання в училищі безкоштовне. Цей рядок виділено великими літерами, під ним у дужках зроблено уточнення: «За державний кошт».

— Знаю, що здобувати освіту за державний кошт можна тільки один раз, — каже пан Микола. — В університеті вчився на контракті, тобто за власні кошти. З цього приводу питань не мало виникати. Про гроші в училищі все одно заговорили. Не при вступі. Коли закінчили вчитися.

Це помилка — вчитися треба не два, а три роки

Микола Крищук, як і вся їхня група, обрали заочну форму навчання. Коли починали вчитися, а було це 1 вересня 2017-го, у групі нараховувалося 30 учнів.

— Нам одразу пояснили, як саме буде відбуватися процес навчання, — продовжує співрозмовник. — До училища викликатимуть по телефону. Приїжджати будемо окремими групами. У перший рік навчання нас запрошували в училище кожні два тижні. На другий рік з нами проводили заняття в училищі один раз на місяць. 

Проминуло два роки і учні чекали випуску.

 — Вам треба вчитися ще один рік, — такі слова сказав класний керівник Віталій Мошун, — розповідає Микола Крищук. — Коли стали запитувати, чому ще рік додали на навчання, він відповів, що при вступі нам помилково сказали. То була помилка, вчитися треба не два, а три роки.

Чоловік говорить, що така інформація обурила всіх. Хотіли піднімати шум. Потім передумали. Мовляв, все одно нічого не зміниться. Тим більше, навчаються заочно.

За весь третій рік їх майже не запрошували. 

— На початку року викликали, а потім про нас забули, — каже співрозмовник. —  Розумію, що був карантин, але ж він закінчився. Після карантину в училищі, мабуть, почалися відпустки. Вирішили самі дізнаватися, в чому справа.

У вас контрактна група

За час їхнього навчання змінився директор училища. Той, при якому вступали на навчання, на жаль, помер. З’ясувати причину з негараздами в навчанні прийшли до нового директора Віталія Самборського. Точніше, він виконувач обов’язків.

— У вас контрактна група, ви мали платити за навчання, — почули у відповідь.

Як стверджує Микола Крищук, до зустрічі з новим в. о. директора, жодного разу їм ніхто не говорив, що навчання платне.

— Якщо це справді так, то чому ніхто не нагадував, що маємо заплатити за всі семестри, коли ми вчилися? — говорить чоловік. — В інших навчальних закладах за несплату коштів не допускають до подальшого навчання. Студентів відраховують. Нам навіть не згадували, що треба платити.

Після дискусії з в. о. директора, той запропонував заплатити «заднім» числом.

— Самборський назвав нам суму — 2,5 тисячі гривень за весь час навчання, — каже Микола Крищук. — Якщо внесемо кошти, тоді отримаємо дипломи.

Крищук звернувся до департаменту освіти. Там порадили знову їхати в училище. В училищі видали свідоцтво. Він запитав: «І це все?» — «Так, все», — почув у відповідь від працівниці навчальної частини.

Було це в листопаді. На свідоцтві значиться інша дата — 30 червня.

— Виходить, якби ми не добивалися документа, то нам би й у листопаді його не видали, — говорить чоловік. — Якщо на свідоцтві стоїть дата 30 червня, то чому після того ніхто не повідомив, що треба приїхати забрати документ? Виписали у червні, а видали у листопаді? Щось тут не так.

Журналіст запитав Крищука, з якою метою він звернувся до редакції?

— Щоб опублікували, як нас жорстоко обманули у державному навчальному закладі, — каже він. — Не тільки тому, щоб інші про це знали. Можна припустити, що в училищі не все чисто з оформленням документів, з організацією навчання, з набором учнів… Хтось має це перевірити. Якщо вони так легко пропонують оформити документи «заднім» числом, це як називається?

Я за попередника не відповідаю

Віталій Самборський приблизно рік на посаді в. о директора Заболотненського вищого профтехучилища №31. Особливого бажання спілкуватися з журналістом у керівника закладу не було.

Зрештою, він кинув слухавку, аби не продовжувати розмову.

Перед тим сказав: «Я не відповідаю за попередника, не знаю, як набирали групу на державну форму навчання, якщо вона контрактна», — сказав Самборський.

Ще він підтвердив, що дійсно пропонував оформити виписку дипломів «заднім» числом у тому випадку, якщо учні внесуть кошти за весь період навчання.

Почути відповідь на ще одне питання — чому контрактна форма навчання не обумовлена в умовах прийому в училище — не вдалося. Співрозмовник сказав, що не зобов’язаний відчитуватися і припинив розмову.

Направимо комісію для перевірки

Володимир Буняк, директор обласного департаменту освіти:

— Я доручу направити комісію в Заболотненське училище для перевірки наведеного факту, щоб встановити, чому після навчання випускники не отримали дипломи?

Зобов’яжемо керівника училища відобразити в умовах прийому на навчання всі вимоги, аби кожен охочий навчатися знав, на що йому розраховувати.

Прикро, що у найстарішому навчальному закладі виникла така ситуація. Цей випадок  стане предметом обговорення на одній з нарад нашого департаменту, аби запобігти його повторенню, як у Заболотному, такі в інших навчальних закладах.

Віктор СКРИПНИК

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:29 Вручили державні нагороди родинам загиблих військових Козятинської громади photo_camera 15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up