У школі № 2 робитимуть туалет в приміщенні

У школі № 2 робитимуть туалет в приміщенні
  • Школа № 2 – єдина серед закладів загальної середньої освіти Козятина, де немає внутрішньої вбиральні.

  • Як учні, так і працівники змушені користуватися туалетом на вулиці.

  • Вирішення цієї проблеми затягнулося на довгі роки.

  • Нарешті крига скресла — з бюджету виділили кошти на облаштування санвузла всередині приміщення

Станом на серпень 2021 року майже пів тисячі шкіл України не мали внутрішніх вбиралень. Таке заявив Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки під час форуму «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху». Це лише офіційна статистика. Насправді цифра може бути дещо більшою.

У вересні цього року на сайті «Освітній омбудсмен України» опублікували інформацію про те, скільки у нашій країні залишилося шкіл, де користуються вуличними вбиральнями. Матеріал написали на основі даних, які отримали від обласних департаментів та управлінь освіти облдержадміністрацій. Вінницька область — у переліку регіонів, де відсутні заклади освіти з не облаштованими внутрішніми вбиральнями.

«Департамент гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації надав нам інформацію, що з 2019 по 2021 рік в області не було і немає закладів, не облаштованих внутрішніми вбиральнями. У 2022 році в області заплановано поточні ремонти у внутрішніх вбиральнях», — йдеться на сайті «Освітній омбудсмен України».

Відео дня

Та, очевидно, у Департаменті гуманітарної політики забули про Козятин, де досі є школа, учні та вчителі якої змушені ходити до туалету на вулиці. І це в ХХІ столітті.

Йдеться про школу № 2. Наразі це єдиний заклад загальної середньої освіти у Козятині, який не має вбиральні всередині приміщення. Туалет розташований у дворі школи. Тут зроблений ремонт, є водопостачання і водовідведення, тож можна і руки помити, втім лише одна кабінка закривається. І хоч у самому туалеті взимку не холодно, бо сюди провели опалення, у холодну пору року доводиться мерзнути, поки до нього дійдеш.

Водночас школа № 2 — це найстаріший заклад загальної середньої освіти нашого міста. Відкрили її у далекому 1896-му. Навіть житлові будинки, які зводилися у Козятині в ту пору, будували зі зручностями на вулиці. Хоча водопровід у місті був, використовували його винятково для потреб залізниці. Тому у дворах деяких старовинних житлових будинків досі зберігаються вуличні туалети, якими колись користувалися мешканці. Та якщо у старих багатоповерхівках вже давно зробили перепланування і облаштували вбиральні в квартирах, то до школи № 2 черга не доходила досі.

Історія з туалетом у другій школі чимось нагадує процес реконструкції центральної площі, бо вирішення цієї проблеми так само затягнулося на роки. За цей час міська влада не раз поверталася до цього питання. Шість років тому, за каденції Олександра Гвелесіані з міського бюджету виділили гроші на розробку проекту з влаштування туалету у приміщенні школи. У 2018-му, коли керманичем міста був уже Олександр Пузир, робили коригування проектно-кошторисної документації.

У 2021-му до цієї проблеми повернулися знову. І не лише тому, що відсутність туалету в приміщенні школи в ХХІ столітті — це нонсенс, а й тому, що облаштування внутрішньої вбиральні вимагають санітарні норми.

Із 1 січня 2021 року набув чинності новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Згідно з ним, туалет у школі має бути винятково в приміщенні. У санвузлах мають бути паперові рушники або електричні сушарки, рідке мило і туалетний папір. Крім того, всі кабінки мають зачинятися. І це стосується як вбиралень для хлопчиків, так і для дівчаток.

У вересні цього року управління освіти та спорту оголосило через систему електронних закупівель Prozorro тендер на капітальний ремонт кімнати з облаштуванням під чоловічу та жіночу вбиральні у школі № 2. Учасників торгів було троє: козятинська «Компанія Нов Буд», підприємець із міста Суми Сергій Дмитренко та комунальне підприємство Вінницької обласної ради «Вінницький обласний молодіжний центр праці». Останній учасник запропонував найменшу пропозицію, тож його визнали переможцем. Відтак облаштування туалету коштуватиме бюджету 382,8 тисячі гривень. Ще за 2,7 тисячі замовили експертизу.

Як повідомила газеті «RIA-Козятин» Наталія Міськова, директор школи № 2, роботи з облаштування внутрішньої вбиральні ще не почалися. Поки провели лише тендер. Туалет зроблять у приміщенні, в якому він був передбачений від самого початку. Він буде обладнаний відповідно до нових санітарних норм. Зокрема, у вбиральні буде окрема кабіна для дітей з інвалідністю.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Валентина Чигир

    Невже це станеться!!?
  • Meni Mamont

    У школі гімназії - дитячий садок ім.Підгорбунського  хоч і є у приміщенні вбиральні, але     старших після 5 класу, особливо хлопців, заставляють ходити до вбиральні,яка знаходиться на вулиці. Там завжди брудно, сквозить. Гонять дітей техперсонал, вчителі за це знають -реакції 0. Якщо дорослі діти повинні на вулицю ходити, то чому самі вчителі ходять у приміщенні до вбиральні?
  • Иннуля Терещук

    Нарешті!!!
  • Марина Фролова

    35 лет прошло и о , боги туалет решили сделать🙈🙈🙈

    Читач16 reply Марина Фролова

    вирішили - не значить зробили

keyboard_arrow_up