«Вже четвертий місяць мене водять то туди, то сюди»

«Вже четвертий місяць мене водять то туди, то сюди»
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася Тетяна Притиченко.
  • Жінка загубила своє свідоцтво про освіту за 9 класів.
  • Навчалася у школі № 1.
  • У серпні подала документи на те, щоб їй видали дублікат.

— І вже четвертий місяць мене водять то туди, то сюди, — бідкається козятинчанка. — І не дають мені. То кажуть, подзвони в відділ освіти. Подзвонила в відділ освіти, в відділі освіти кажуть: «Я поговорила з директором школи, подзвоніть у понеділок». Подзвонила у понеділок: «А в нас ще немає бланків, а в нас того нема, а в нас того нема». Я вже більше не можу дзвонити! Я вже вирішила подзвонити до вас, щоб ви мені допомогли як редакція.

Тетяна Притиченко каже, що дублікат свідоцтва їй необхідний терміново і не розуміє, чому документ до цього часу не зробили.

— Я не знаю, хто має цей дублікат виписати, — продовжує жінка. — Вони мені кажуть, що це у Вінниці. Я їм кажу, дайте мені номер телефона Вінниці, я з ними поговорю. Де ж це таке було, щоб четвертий місяць уже! А сказали, що дублікат буде через місяць-півтора.

Відео дня

За коментарем ми звернулися до адміністрації школи № 1. Директор Оксана Кухар каже, що документи подавала не Тетяна Притиченко, а її матір, оскільки сама Тетяна проживає у Польщі. У серпні матір Тетяни принесла ксерокопію паспорта дочки і написала заяву на видачу дубліката свідоцтва. Втім виявилося, що паспорт недійсний, бо Тетяна Притиченко має ID-картку.

Адміністрація школи запросила оригінал паспорта, оскільки саме цього вимагає процедура. Тож повний пакет документів, необхідних для оформлення заявки, школа отримала не у серпні, а значно пізніше — у вересні. Документи передали на Управління освіти і спорту, а управління, в свою чергу, надіслало їх на Вінницю. Звідти документацію відправили на Київ, де і друкують дублікати та оригінали документів про освіту. Наразі чекають, коли дублікат надішлють на школу.

— Є чітко затверджені рекомендації стосовно видачі дублікату, це не так швидко робиться, — каже Оксана Кухар. — Це ж не те, що я подала документи і наше управління його зробило. Школа не друкує дублікати і Вінниця не друкує. У Вінниці перевіряють правильність по базі, чи була така людина, чи в адміністрації нічого не налутали, потім вони цю звірку проводять в базі і відправляють на Київ. Тобто, це навіть не у Вінниці друкується. Документ прийде. Ще не було такого, щоб нам не прийшов дублікат.

Що робити, якщо треба відновити атестат чи свідоцтво про базову середню освіту?

На сайті освітній омбудсмен опублікували роз’яснення стосовно того, як діяти у разі, якщо ви загубили чи пошкодили документ про освіту і вам потрібно його відновити.

Перш за все, вам, як власнику необхідно подати оголошення у газету «загублене свідоцтво/атестат вважати недійсним». У оголошенні обов’язково треба зазначити назву документа, номер, дату видачі і яким закладом він виданий, а також прізвище, ім’я, по-батькові власника. Також треба оплатити послуги з виготовлення дубліката.

Після цього із оригіналом паспорту, газетою, в якій вийшло оголошення, квитанцією про оплату послуг за виготовлення дубліката і ксерокопією втраченого документа про освіту (за умови, що така ксерокопія у вас є) потрібно прийти до школи, де ви отримали атестат чи свідоцтво і написати заяву на ім’я директора. У заяві потрібно вказати прізвище, ім’я, по-батькові, номер телефона, назву втраченого документа, назву закладу освіти і рік його закінчення, а також причину втрати оригіналу документу про освіту.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up