Захоплюється шахами і мріє стати програмістом: про Володимира Воронюка, який набрав 200 балів на НМТ

Захоплюється шахами і мріє стати програмістом: про Володимира Воронюка, який набрав 200 балів на НМТ
  • Цьогоріч замість звичного ЗНО у наших випускників був національний мультипредметний тест.

  • Володимир Воронюк, учень ліцею № 7 (колишня школа-гімназія імені Підгорбунського) набрав по 200 балів з математики та історії України і 194 бали з української мови.

  • А ще хлопець увійшов до книги «Майбутнє України. Талановиті діти Вінниччини»

Сім’я Воронюків із Рубанки. Дітей у мами Людмили двоє — старшій дочці Олі 27, вона вже має свою сім’ю, молодшому сину Вові 17. Наукою він захопився ще в ранньому дитинстві — зачитувався енциклопедіями.

— Він хотів у другому класі енциклопедію на 250 сторінок, я йому купляла, — розповідає Людмила Воронюк, мама Володимира. — Будь ласка — хочеш — читай. Він ще в першому класі знав, що таке ланцюгова реакція. Він знається на зброї добре. Особливо на танках Другої світової війни.

До четвертого класу Вова навчався у Флоріанівській школі. Потім батьки вирішили його перевести до ліцею № 7. Тоді це була ще школа-гімназія-дитячий садок імені Володимира Підгорбунського. Свого часу там навчалася і сама Людмила.

Відео дня

— Там був мій учитель, дуже гарна людина — Зіновій Петрович Москалевський, це мій вчитель історії, — продовжує жінка. — У нас були такі нюанси, що ми не могли з тієї школи перейти, нам не давали дозвіл, а дякуючи Москалевському ми все-таки перейшли в їхню школу. Звісно, рівняти гімназію і нашу школу — це зовсім інші речі. Зіновій Петрович на Вову подивився і каже: «Я по ньому бачу, що він буде навчатися гарно». І так ми пішли до них у школу, у 5-Г клас. У нас була керівник Тетяна Леонтіївна Москалевська, також дуже хороша людина.

Так Вова і потрапив до Ліцею № 7. Швидко схоплював усі предмети, та найбільше йому були до вподоби точні науки — фізику, хімію, алгебру та геометрію лускав як горішки. Він постійно брав участь в олімпіадах, займав призові місця на рівні області. Хоча навчатися було не просто — Людмила каже, у ті часи, коли вона ходила до школи, було значно легше.

— Тим більше, два роки ковідний період був, він онлайн навчався, — розповідає мама Вови. — Абсолютна математика, елементарна математика — він все це вивчав. І з української мови і літератури у них дуже гарна вчителька, вона дуже добре викладає. Як Вова каже: «У нас вчителі так розказують, що вдома немає що робити».

Вова встигав не лише вчитися, а й допомагати мамі по господарству.

— У нас завжди так було — перше вересня почалося, Вова до кінця навчання зайнятий тільки навчанням, закінчується у нього навчання — він старається все допомогти, — продовжує Людмила. — У мене дисципліна залізна була. Тато у нас такий хороший, він всім все дозволяє. А мама дає всім прикурити: і татові, і синові, і доці, і внукові.

Майбутній гросмейстер

У вільний час Вова полюбляє грати в шахи. Зацікавився цим, коли був ще малим. 

Коли Вова перейшов до нової школи, Ілля Поліщук організував там гурток шахів. Хлопця покликали до цього гуртка і так герой нашої публікації став розвивати свої вміння.

— У нас у школі так — якщо діти щось хочуть, вчителі і Зіновій Петрович завжди підтримували, — каже Людмила. — Діти почали захоплюватися спідкубінгом (збирання кубика Рубіка на час — авт.), вони одразу організували гурток спідкуберів. Із шахами так само. А так як у мене чоловік завжди зайнятий — і на роботі, і вдома по господарству, не встигали ми, тут Вова прийшов до школи і прийшов Ілля Поліщук. У нас був навіть клас шахістів. Ілля його побачив, запросив. Вова пішов і не повірите — він так швидко навчився. Потім десь в нашого діда знайшов книжку з шахів ще 68 року. А це ж така гра, що там треба все прорахувати, що до чого. Я, наприклад, чесно скажу, думала, що це так — ходиш праворуч, ліворуч і на цьому кінець, а виходить, що не так воно, треба все думати, прораховувати.

Володимир Воронюк брав участь у шахових турнірах як на рівні міста, так і області. Неодноразово займав перше місце, має багато нагород, медалей та грамот. А в 2017 році отримав шкільний оскар в номінації «Найкращий спортсмен» за шахи. За два роки він отримав ще один гімназійний оскар «Гордість школи», а в 2020-му — «Переможець». А ще Вова потрапив до книги «Майбутнє України. Талановиті діти Вінниччини».

Отримав найвищі бали

Цей навчальний рік у школі став для Вови випускним. Нещодавно хлопець складав національний мультипредметний тест, за результатами якого набрав максимальну кількість балів з історії та математики і 194 бали — з української мови. Із професією герой нашої публікації вже визначився. Вова планує стати програмістом. Та спершу на нього чекає навчання в університеті. Подаватиме документи до політехнічного у столиці та Львові одразу на три спеціальності — кібербезпека, прикладна математика і прикладна фізика.

— Я рада, що ми потрапили в цю школу, що ми гарно закінчили, — каже Людмила. — Я вдячна всім вчителям, а Москалевському особливо. Тому що це Людина з великої літери.

 

Читайте також:

Ще троє наших випускників здобули найвищий бал з НМТ

Ліцей пишається своїми випускниками: про 200-бальників закладу

Гордість: четверо випускників козятинської першої школи отримали по 200 балів з НМТ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up