1+1: приклад співпраці. Історія двох будинків у центрі Козятина

1+1: приклад співпраці. Історія двох будинків у центрі Козятина
Тетяна Комарова збирається садити нарциси. Кожен мешканець будинку має на клумбі свою ділянку, за яку відповідає

Самоврядування. Ця історія не про популярний телеканал, як ви могли подумати з назви. Це – історія двох будинків у центрі міста, мешканці яких об’єдналися і налагодили ефективну систему для вирішення усіх побутових проблем

П’ятиповерхівки №6 та №14, що на вулиці Героїв Майдану, мешканці називають братами-близнюками. Перший здали в експлуатацію у 1971, сусідній старший на один рік. За майже півстоліття водогінні труби у підвалах заіржавіли, на даху посипалися деякі надбудови. Щоб вирішити ці та інші проблеми, влітку 2016 мешканці будинків створили ОСББ «1+1».

Труби у підвалах: до та після ремонту

З чого все почалося?

Є центральна труба водопостачання. До неї підведені труби, якими вода надходить до будинків. За майже 50 років комунікації стали непридатними і підвали регулярно затоплювало. У будинку №6 одного разу трапився такий прорив, що рівень води піднявся на 60 см і затопило два під’їзди. Тоді й почалися розмови про створення ОСББ.

Відео дня

- У нас в підвалах завжди стояла вода, а там же електричні дроти. – розповідає Тетяна Римша, голова ОСББ «1+1». – Забиті каналізації – наша одвічна проблема, з якою ми постійно зверталися до «Відродження». Усе це текло у підвал. Я живу на першому поверсі і в мене під квартирою утворилося болото. Коли вже останній раз бочка відкачувала воду за наші гроші, зібралися два будинки і вирішили, що відкриємо ОСББ, спробуємо ще так жити. І ми не помилилися, бо зробили правильний вибір. Хоча на це треба було наважитися.

Тетяна Римша каже, що об’єднання співвласників чимось схоже на підприємство. І у її випадку це дійсно так. Ще на перших зборах мешканці домовилися про співпрацю. У кожному під’їзді обрали відповідального, який допомагає керувати процесом.

Що встигли зробити?

Попри те, що ОСББ існує трохи менше трьох років, за цей час багато чого змінилося. Замінили частину труб у підвалах та поставили крани. Тепер, якщо у когось трапляється прорив, локалізовано перекривають воду і не страждають мешканці сусідніх під’їздів, поки проводяться ремонтні роботи (раніше кран був один на будинок). У під’їздах зробили косметичний ремонт, встановили світлодіодні лампи з датчиками руху, а на вулиці – прожектор, який вмикається автоматично, щойно настають сутінки, і вимикається з першими променями сонця. Замінили піддашки й покрівельні гребені, залатали отвори на даху, встановили труби-дощоприймачі.

- На даху є жолоби, в яких раніше збиралася вода, і навесні з даху звисала велика брила льоду, - каже пані Тетяна. – Тому ми спершу огородили те місце, щоб там не ходили люди, бо це небезпечно. Минулого року ми поставили труби-дощоприймачі. Їх треба ще 7 штук, але на це необхідно, не багато не мало, 20-25 тисяч гривень.

Допомагає Тетяні Римші втілювати ідеї в життя її чоловік Микола. Він допомагав ремонтувати труби, самостійно встановив поручні поблизу під’їздів, щоб пенсіонерам було легше виходити на вулицю, змайстрував для клумб лебедів з покришок, і це ще не повний перелік того, що йому разом з дружиною вдалося зробити.

Чекають на допомогу

ОСББ взяло кредит на утеплення. За ці гроші замінили в під’їздах вікна на металопластикові. Мешканці кажуть, стало набагато тепліше.

- Ми вікна замовили наприкінці квітня, і вже на 9 травня у нас стояли нові, - додає пані Тетяна. – Ми до цього йшли більше року. Люди боялися, бо це, як не як, кредит. Ми зверталися до міськради за відшкодуванням. Була комісія ЖКГ, на якій вирішили, яку суму потрібно відшкодувати. Поки що ми грошей не отримали, але я вірю, що нам їх дадуть, бо відповідна програма є.

►  Креативна прикраса на клумбі

Мешканці задоволені

Жанна Гричина живе в будинку №14 вже 22 роки. Каже, дуже рада, що її та сусідній будинок об’єдналися для створення ОСББ, бо тепер можуть самі контролювати свої фінанси.

- Голові ОСББ ставимо плюси, - каже Жанна Гричина. - За старою оцінкою – 5, за новою – 12 балів. Ми труби поміняли, пофарбували все. У нас є прибиральниця, яка миє під’їзди. Двічі на тиждень прибирає двірник. Взимку ми наймаємо трактори, щоб прибирати сніг.

Олена Удвуд

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up