16 жовтня-Всесвітній день анастезіолога! Топ-7 міфів про наркоз

16 жовтня-Всесвітній день анастезіолога! Топ-7 міфів про наркоз

Всесвітній день анестезіолога відзначається 16 жовтня. У цей день в 1846 році зубний лікар Мортон провів операцію під ефірним наркозом. Це відбулось у Массачусетському загальному госпіталі, клінічній базі Гарвардської медичної школи.

В Україні анестезіолог – це лікар, який забезпечує підготовку пацієнта до операції, проводить загальне знеболення (наркоз) під час операції і лікує дитину в ранньому післяопераційному періоді. Усіх важкохворих пацієнтів у реанімації лікують саме анестезіологи.

У США анестезіологи – найбільш високооплачувані, порівняно з іншими лікарями. За рік вони отримують 150-300 тисяч доларів, щоправда це до вирахування усіх податків. Така зарплата – це оцінка їх знань і відповідальності.

Наркоз є невід’ємною частиною складних операцій. Часто люди бояться його навіть більше, ніж саму операцію. Про наркоз складено багато міфів, але не багато які з них відповідають реальності.

Відео дня
Можна побачити “той світ”

Анестезія з клінічною смертю не має нічого спільного.

Можна прокинутися в самий розпал операції

Анестезіолог може розбудити хворого спеціально, але він ніколи цього не зробить. У нього інше завдання. А самому пацієнту прокинутися достроково не під силу.

Від наркозу можна стати розумово відсталим

Спеціальні тести показують, що пам’ять, увага, здібності до запам’ятовування після загальної анестезії знижуються. Цей ефект триває від двох тижнів до декількох місяців, але вловити зниження під силу тільки фахівцеві, так як ці порушення мінімальні.

Організм за анестезію потім все життя розплачується

Як будь-яка лікарська терапія, наркоз діє певний проміжок часу. Тривалих наслідків немає.

З кожною операцією доведеться застосовувати більшу дозу наркозу

Ні. При важких опіках деяким дітям роблять анестезію до 15 раз за 2-3 місяці. І доза не збільшується.

Після анестезії людина ще довго буде загальмованим

Ні. У США 70% операцій проводяться в стаціонарі одного дня (вранці хворий приїжджає на операцію, вдень їде додому). На наступний день дорослий йде на роботу, дитина приступає до навчання.

Після анестезії можна впасти в короткочасне буйство

Можна. Але це індивідуальна реакція, яка за сучасної анестезії зустрічається вкрай рідко.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:21 Виїжджали на пожежі після прильотів: у Козятині нагороджували «залізних» вогнеборців photo_camera 12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up