25 лютого пропонують зробити Днем жінки. Що про це кажуть козятинські чоловіки?

25 лютого пропонують зробити Днем жінки. Що про це кажуть козятинські чоловіки?
  • Майже два тижні тому до Верховної ради був внесений і зареєстрований законопроект № 9009 про зміни до кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят.
  • Замість свят 8 березня, 1 травня і 9 травня група нардепів пропонує нові. 25 лютого — День української жінки, 9-го березня — Шевченків День та День матері — друга неділя травня. 
  • Що з цього приводу думають козятинчани?

В пояснювальній записці до законопроекту народні обранці пояснюють: «зараз під час війни з агресором, відновлюється український погляд на світ і формуються нові традиції нації переможця, які потребують закріплення і на символічному рівні державного календаря треба покінчити з нав’язаними традиціями минулої спадщини. 

На державному рівні так званий «Міжнародний жіночий день» встановлений окупаційним режимом визначено вихідним днем. Натомість вважаємо за доцільне відзначати День української жінки в дату народження найвідомішої української письменниці та громадського діяча — Лесі Українки. У березні слід відзначати пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка у день його народження 9-го березня. День матері відзначається у другу неділю травня.  

Замість святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9-е травня, яке використовується росією, як головне ідеологічне обгрунтування агресії —  закінчення Другої  світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня.

Відео дня

Щоб уникнути економічних витрат через ще один вихідний, слід усунути інші комуністичні рудименти — насамперед 1 травня» —  йшлося в пояснювальній записці депутатів-законодавчого органу  

Ми з цього приводу зробили невеличке опитування серед мешканців нашого міста. Але запитували  лише щодо свята жінок 8-березня. Нашими основними респондентами були продавці та покупці ринків, фармацевти аптек і продавці невеличких магазинів.

Відповіді чоловіків навіть трохи приємно здивували. Більшість сходились на тому, що для жінки жіночий день повинен бути щоденно.

— Хіба потрібно чекати жіночого свята, щоб привітати її з сонячним ранком чи побажати їй доброго здоров’я на довгі роки за те, що вона годинами на кухні біля плити? Жіночий день то лише формальність. Жіноче свято у жінки має бути щоденним, —  вважає 42 річний Олександр. 

Пан Володимир підтримує законодавців. 

—Так, 8-е березня — то пережиток минулого. Те, що хочуть жіночий день перенести на 25 лютого, я підтримую. Головне, щоб у нас, чоловіків, до жінок була щоденна повага. Повага до жінки — то і є для неї жіноче свято, — відповів він.

Щодо статистики нашого опитування, то на шість чоловіків, які хочуть для своїх жінок щоденного жіночого свята припадає один, який за те, щоб скасувати жіноче свято взагалі. 

У більшості опитаних жінок нашого міста в родині хтось з чоловіків воює. І вони висловлювали думку, що народні депутати з перенесення жіночого свята трохи поспішили. Вони згодні, що 8-е березня треба переносити, але у них жіноче свято буде тоді, коли їхні близькі повернуться з фронту. «Поки в Україні війна, то жіночого свята у наших жінок немає», — казали більшість із них.

Пані Людмила відмітила: 

— Двічі на рік своє професійне свято відзначають залізничники. Жінки теж можуть відзначати свято двічі на рік: на жіночий день 8-го березня і 14 жовтня — на День захисників України і захисниць.

Трохи прикро за пані Ольгу. Вона тримає на своїх плечах малого підприємництва всю родину. Вона жіночий день відзначає щорічно і купує подарунок для себе сама. Каже: чоловік у мене є, але ж він  лише в свідоцтві про одруження.

 

Читайте також:

Овочі дорожчають, тож саме час вчитися вирощувати розсаду

Що з Іванковецьким мостом?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (20)
  • Інна Тимчук

    Хай відміняють,вони як закомандували так і зроблять,але для нас свято було є і буде 8 березня...🌹
  • Кирильчук Анастасія

    Я проти відміни 8 березня,тому що 24 лютого будуть всі плакати, початок війни,вшановувати погиблих, а 25 будуть всі радіти ну якось не дуже
  • Юлія Леонідівна

    Я проти відміни 8го березня,тільки нашим депутатам воно і заважає, прикриваючись війною скасують всі святкові виплати, понаднормові і нічні, пахайте жіночки поки ноги не відкинете.
  • Людмила Грабовая

    Пенсійний вік жінкам подовжили...
    Декрет в стаж роботи...не пам'ятаю чи скасували...намагались...
    День весни в березні 8 числа - як розквіт краси нашої , жіночності ! Скасовують, 👎
    Чомусь хочуть показати боротьбу з Росією на тлі святкових днів...🤔

keyboard_arrow_up