29 березня відзначається Савин день, який у народі ще називають Возовим днем

29 березня відзначається Савин день, який у народі ще називають Возовим днем
  • 29 березня православні віруючі всього світу вшановують пам'ять святого великомученика Сави Єрмопольского.
  • Але серед селян свято частіше називається Возовим днем.
  • В церковному календарі в цю дату шанують пам'ять святого Савіна Єрмопольского, загиблого мученика за християнську віру в III столітті.
  • Від його імені і дано найменування дню.

 

Традиції і звичаї Савина дня 

Про Савин день в народі говорили: «Весняний день, як ласкаве слово. Сонця хоч і немає, а вода все одно біжить». Селяни 29 березня до першого весняного виїзду готували вози: «На Савина сани покинь, а воза посунь». До цього дня з доріг сходив сніг, а весняний вітер підсушував болото. У давні часи селяни ховали сани і готували вози до теплого сезону. Їх оглядали, лагодили, змащували.

Прикмети та повір'я 29 березня

 Якщо на Саву тепло, то і весна буде теплою. Сонце пече – знизу тече. Хмари пливуть швидко і високо – до гарної погоди. Хмарно і сонце в хмару сідає – до дощу. Сніг швидко тане, а вода біжить дружно – до дощового літа. Низький рівень води у річках – до неврожайного року, високий – до мокрого літа. Птахи в калюжах купаються – до тепла. Людям, які народилися 29 березня, все життя доведеться везти на собі воза. В якості талісмана їм слід носити аметист і хризоберил.

Савин день що не можна робити

 Категорично не можна розводити вогонь: рекомендувалося навіть не розтоплювати піч для випічки хліба. Люди вірили, що вогонь запалений 29 березня може принести нещастя.

Відео дня

Якщо хтось підніме важку ношу: сумку, або мішок, то у нього помітно додасться клопоту. Говорили також, що не можна сьогодні на санках кататися, тому що можна проїхати свою смугу везіння та удачі. До того ж, в день пам'яті Сави, намагалися ні з ким не сваритися, бо існувало повір'я, що це може накликати на людину неприємності.


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету. 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up