29 січня вшановують пам'ять Героїв битви під Крутами

29 січня вшановують пам'ять Героїв битви під Крутами
  • Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

97 років тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України

29 січня 2020 року виповнюється 102 роки з дня героїчного подвигу, здійсненого трьома сотнями студентів, який увійшов в історію України як Бій під Крутами. Героїзм молодих українців довгі роки служить прикладом для багатьох поколінь. Що саме сталося в 1918 році і чому важливо пам'ятати про це сьогодні, читайте в матеріалі УНІАН. Що передувало Бою під Крутами У грудні 1917 року Раднарком СРСР зажадав від Української Центральної Ради легалізувати військові загони більшовиків в Україні. У разі невиконання Ленін і Троцький, що підписали лист, пригрозили оголосити УЦР такою, що веде відкриту війну. Не дочекавшись відповіді, більшовики зробили це. Бойові дії розпочалися в середині місяця.

За різними оцінками, чисельність війська, яке було готове виступити на боці Центральної Ради, скоротилася з 300 до 15 тисяч. Під час наступу радянської армії бійці УНР нерідко переходили на бік більшовиків або ж проголошували нейтралітет. Це зробило значно несумірним розклад сил, що склався на той момент між сторонами.

Безпосередньо сама битва відбулася 29-30 (16-17) січня поблизу невеликої однойменної залізничної станції. Вона розташовується на території сучасної Чернігівської області в 130 км від Києва. У бою трьом сотням київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" (їх було близько сотні) протистояли кілька тисяч бійців Червоної армії, очолюваних Михайлом Муравйовим. Більшовики наступали відразу з двох напрямків - харківсько-полтавсько-київського і курсько-бахмацького.
Основною метою битви було зупинення стрімкого наступу більшовиків. Саме це повинно було дати (і дало) можливість затримати Червону армію, а українській стороні - підписати Берестейський мирний договір. Активна фаза бою тривала кілька годин. Бій під Крутами продемонстрував мужність українських бійців і зупинив наступ на Київ на кілька днів. Його підсумок для української сторони заведено вважати насамперед тактичною перемогою.

Пам'ять про Героїв Крут

Незабаром після знаменитого бою Центральна Рада ухвалила перепоховати загиблих у бою під Крутами. Студентів-героїв поховали в Києві на Аскольдовій Могилі. Траурну церемонію тоді відвідав голова Центральної Ради Михайло Грушевський.
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up