5 речей, які потрібно зробити садівникам у листопаді

5 речей, які потрібно зробити садівникам у листопаді

Викопали картоплю, зібрали врожай яблук, висадили зимовий часник і вже думали відпочивати перед телевізором із склянкою гарячого чаю? Не тут то було. Є п’ять речей, які обов’язково потрібно зробити в листопаді у своєму садку. 

Приберіть у садку

Після збору плодів необхідно ретельно оглянути сад, чи не залишилися гнилі, вражені, побиті плоди на землі. Якщо вони є, їх слід зібрати і закопати на глибину не менше 50 см. Якщо на кроні дерева ще є сухі муміфіковані плоди, їх знімають і спалюють або закопують в ґрунт на глибину не менше 50 см, бо це справжні розсадники плодової гнилі.

Якщо ви виявили гнізда білана жилкуватого, зніміть їх за допомогою довгої палиці і знищіть.

Відео дня

Гнізда золотогузки міцно прикріплені до пагона, тому їх знімають сікатором або сучкорізом разом з гілочкою Також слід вирізати разом з гілочками і яйцекладки шовкопряда. З однієї яйцекладки, якщо її не знищити, з часом вийде 300 і більше гусениць.

Обрізайте кущі

Восени бажано провести обрізку кущів смородини, порічок, аґрусу. У цей період смородина готується до зимівлі, відсутній сокорух, тому рослина менш болісно переживає цей захід. Разом із старими гілками, продуктивність яких почала знижуватись, вирізують хворі і поламані.

Вирізаючи гілки, пеньки не залишають, бо вони можуть служити додатковим джерелом захворювань та шкідників.

Обрізка кущів смородини, крім врожайності, допомагає досягти:

  • збільшення розміру ягід;
  • покращення смакових характеристик плодів за рахунок видалення загущених гілок і надходження більшої кількості сонячних променів;
  • формування куща;
  • стимулювання росту молодих гілок;
  • збільшення терміну плодоношення до 15 років;
  • видалення хворих, сухих або обморожених пагонів;
  • прискорення зростання і розвитку куща;
  • стимулювання припливу корисних речовин до молодих гілках.

Схема для новачків:

  • Перші 5 років кущ не піддається обрізанню.
  • На 5-ий рік під корінь вирізається половина пагонів (старих, хворих, загущающих крону).
  • Після обрізки важливо рясно підгодувати кущ, щоб він набрався сил.
  • Через рік потрібно залишити до 20 нових гілок, решту молодих відростків вирізаються.
  • У наступному сезоні видаляється решта старих пагонів. Необхідно залишити до 10 молодих.
  • Від гілок старше п’яти років потрібно позбавлятися.

Побіліть дерева

У листопаді (як і в кінці зими) штамби і основи скелетних гілок плодових дерев білять вапняковим молоком (2 кг свіжогашеного вапна, 300 гр. мідного купоросу на 10 л води) з метою захисту їх від сонячних опіків, появи тріщин на штамбі внаслідок різкого перепаду температур кори під час нагрівання та охолодження (в січні, лютому). До морозів штамби повинні бути побіленими.

Основні цілі, переслідувані в процесі осінньої побілки:

  • Завдяки особливому складу вдається захистити плодові дерева, як від перегріву, так і від впливу сонячних променів в зимовий час. Адже сонце не таке безневинне, як може здаватися.
  • Розчин знищує мікроорганізми, які розташовуються під корою дерева, що позитивно відображається на врожайності.
  • Відлякування гризунів, особливо від молодих саджанців.

Знищіть в саду гризунів

Гризуни завдають великої школи плодовим деревам, об’їдаючи кору, мілкі гілки і коріння. 

Миші гризуть не лише кору і стовбури молоденьких яблунь, ці тварини здатні знищити навіть коріння старого дерева. Якщо навесні яблунька завалилася набік, а її стовбур легко провертається в землі, значить, пошкоджена велика частина коренів — дерево неодмінно загине, так як не отримує живлення. Такі рослини доведеться викорчовувати — врятувати яблуні з ушкодженнями коренів більш ніж на 80% неможливо.

Особливо часто в садках шкодять звичайні польовки та лісові миші. У садках, які ростуть неподалік від водойм, може завестися водяний пацюк.

Для знищення гризунів існує багато препаратів, які можна придбати у спеціалізованих магазинах. Приманку закладають у нори гризунів. Можна закладати приманки у спеціально зроблені штучні нори. Для цього кілок товщиною 5 см в діаметрі вбивають у ґрунт під кутом 45 0 на глибину 15-20 см. Такі нори роблять неподалік від компостних ям та паркана.

Захистіть садок від зайців

Захист саду від зайців — одна з важливих турбот у холодний сезон. Необхідно правильно підготуватися до зустрічі з цими маленькими звірятками, інакше вони можуть серйозно зіпсувати молоді дерева і чагарники.

Не кожен дачник зважитися виходити з рушницею на маленького звірка, хоча серед нас маса любителів полювання. Але відкривати стрілянину у власному дворі — це взагалі не варіант, і значить, нам необхідно знайти більш гуманні і цивілізовані способи боротьби з шкідниками.

Правильнішео зайнятися відразу навіть не знищенням або захистом, а саме профілактикою. Багато правильні заходи допоможуть зберегти сад цілим всю зиму, без гріха на душі.

Для захисту молодих дерев можна обв’язати штамби сосновими гілками.

Також відлякує зайців обмазка стовбурів. Суміш для цього готують з глини і коров’яка, добавляючи на кожне відро одну столову ложку карболової кислоти. Або ж з рівних частин вапна, коров’яка і крові тварин. Ще одна суміш: на 10 частин вапна додати дві частини коров’яка, глини і гексахлорана.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up