6 щоденних помилок, які ослаблюють наш імунітет

6 щоденних помилок, які ослаблюють наш імунітет

На весні, коли за добу перепади температури можуть сягати 15 градусів, та особливо під час пандемії Covid-19 дуже важливо, щоб імунна система працювала добре. Але мало хто задумується про те, як саме на імунітет впливають наші щоденні звички.

Ось перелік найпоширеніших помилок, які створюють додаткове навантаження на імунну систему і не дозволяють їй ефективно боротись із хворобами:

 

Ви не приділяєте час собі. Дослідження 2012 показало, що стрес безпосередньо пов’язаний з імунітетом. Це пов’язано з додатковим виділенням кортизолу та адреналіну, гормонів, що знижують рівень фагоцитів та лімфоцитів. Зменшення кількості білих кров’яних тілець ускладнює боротьбу з вірусами та бактеріями. Спробуйте зайнятись медитацією або присвятити час своєму хобі, це вас відволіче та допоможе розслабитись.

Відео дня

Ви полюбляєте сильно оброблені харчові продукти. Їжа з великою кількістю цукру, солі та жирів збільшує кількість “поганих” бактерій у вашому кишечнику. Звісно, один шоколадний батончик чи пакетик чіпсів не зашкодять, але якщо ви вживаєте їх регулярно, це позначиться на вашому імунітеті. Додайте в свій раціон продукти, багаті на вітамін D та розчинну клітковину, а також імбир, часник та цибулю.

Ви не висипаєтесь. Під час сну організм виробляє цитокіни, різновид білків, що захищає організм від інфекцій та запалень. Якщо ви не спите достатньо, цього білка не вистачає, а отже тілу стає важче боротись із хворобами. Дотримуйтесь режиму сну, відмовтесь від використання електроніки та вживання напоїв з кофеїном перед сном, щоб збільшити тривалість і покращити якість сну.

Ви п’єте забагато алкоголю. Це порушує баланс мікробіому вашого кишечника, а також створює навантаження на печінку. При порушенні функцій печінки організм не зможе належним чином очищуватись від токсинів і суттєво збільшуються шанси захворіти. Вживайте алкоголь помірно – одна порція на день для жінок і дві – для чоловіків.

Ви палите. Куріння спричиняє додаткове утворення слизу та звужує дихальні шляхи, а крім того – впливає на мікробіом ротової порожнини. Краще відмовитись від цієї звички, хоча б на час епідемії.

Ви не займаєтесь спортом. Дослідження показали, що регулярні тренування стимулюють вироблення білих кров’яних тілець, що дозволяє організму ефективніше виявляти інфекції та боротися з ними. Також фізичні вправи дозволяють знизити рівень кортизолу та адреналіну. Щоб зміцнити імунітет, потрібно займатися вправами з аеробіки приблизно 150 хвилин на тиждень.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up