8 Березня не чіпають, а Матросова хочуть міняти на Бандеру: на сесію готують вулиці до перейменуваня

8 Березня не чіпають, а Матросова хочуть міняти на Бандеру: на сесію готують вулиці до перейменуваня
  • Процес перейменування вулиць Козятинської громади підходить до логічного завершення.
  • Відбулося засідання робочої групи, на якому прийняли рішення стосовно півсотні топонімів у місті і 25 — у селах.
  • Деякі вулиці вилучили зі списку, а один із провулків, навпаки, додали. Розповідаємо, що вирішили на засіданні

Три тижні тому відбулося засідання робочої групи, яка вивчає питання перейменування вулиць і провулків у Козятинській громаді. Тоді визначилися із пропозиціями нових назв для деяких топонімів, які рекомендуватимуть на розгляд міської ради. Рішення стосовно більшості вулиць і провулків того разу не приймали, тому що дали громадськості додатковий час на те, аби подати пропозиції на нові назви. Громадське обговорення завершилося 8 вересня. Тож у середу, 14 вересня, робоча група знову зібралася на засідання.

Потрібна письмова згода родичів

Перед тим, як перейти до голосування, секретар робочої групи Наталія Янковчук повідомила, що міжнародна організація «U-lead з Європою» провела інформаційну сесію стосовно правових підстав перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів та демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків. Серед роз’яснень був пункт стосовно іменних назв вулиць та провулків.

Процедура присвоєння вулицям і провулкам іменних назв прописана у Законі «Про присвоєння юридичним особам і об’єктам права власності імен або псевдонімів фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв історичних подій». У ньому вказано, що в тому разі, якщо в особи, іменем якої пропонують назвати вулицю, є родичі (діти, чоловік чи дружина, батьки, брати чи сестри), необхідно додати до проєкту рішення про перейменування їх письмову згоду. У списку тих вулиць, які узгодили до перейменування на минулому засіданні, є п’ять, які пропонуватимуть назвати іменами наших загиблих Героїв.

Відео дня

— До 23 вересня нам треба долучити до проєкту рішення сесії письмову згоду родичів на присвоєння імені загиблих хлопців, тому що ви знаєте, що виникають неприємні ситуації і щоб ми змогли цих неприємних ситуацій уникнути або на правовій основі відповісти на них, ми повинні це допрацювати. Так регламентує закон, — сказала Наталія Янковчук.

Крім того, вулицю Комарова, що на посьолку, робоча група пропонувала назвати іменем Ліни Костенко. Втім відповідно до вищевказаного закону, вулицям можна присвоювати імена лише тих людей, які померли.

— Це може бути дискусійним питанням, — додала секретар робочої групи.

Радили зберегти

Ще влітку міська рада зверталася до Українського інституту національної пам’яті з приводу вулиць 8 Гвардійської, Бабаджаняна, Бессарабова, Ватутіна, Грибальова, Кривошеїна, Підгорбунського, Бойка, Баженова, Валдаївської, Сербіна, Кондрацького, Склярова, Павленка, Черняховського у Козятині, 8 Березня у селі Козятині та Бушилова в смт Залізничне. Просили роз’яснити, чи підпадають ці топоніми під дію закону «Про декомунізацію». Більшість із вищевказаних вулиць названі на честь військових Другої світової війни, які брали участь у вигнанні нацистів з України і з Козятина, зокрема.

Секретар робочої групи Наталія Янковчук зачитала відповідь, яка надійшла від Українського інституту національної пам’яті. Інститут рекомендував зберегти пам’ять про захисників України від нацистських окупантів, оскільки ці назви є винятком із закону «Про декомунізацію», а також зазначив, що на вулиці 8 Березня у селі Козятині та Павленка у Козятині не поширюється дія закону «Про декомунізацію».

— Разом з тим, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування» і закону «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен, псевдонімів, фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв історичних подій», Козятинська міська рада може здійснити перейменування вулиць за загальною процедурою, — процитувала Наталія Янковчук кінцівку відповіді від Українського інституту національної пам’яті.

Хочуть увіковічнити пам’ять усіх Героїв

Робоча група перейшла до голосування. Першою розглядали вулицю Склярова. Інна Наумова внесла пропозицію перейменувати її на Героїв Захисників України, аби вшанувати усіх Героїв, які загинули за територіальну цілісність нашої держави.

— Спілкуючись із батьками загиблих захисників, всі здебільшого висловлюють таку думку, що їм вкрай неприємно ходити по місту, принижуватися, просити людей, щоб вони дали згоду на перейменування вулиць і збирати підписи, — сказала Наумова. — Тому я пропоную Склярова, це центральна вулиця, яка перетинається з вулицею Героїв Майдану, назвати вулицею Героїв Захисників України. Більше того, встановити там банер, на якому будуть фотографії Героїв.

— Ця пропозиція узгоджена з сім’ями загиблих? — запитала Світлана Рибінська.

— Так, — відповіла Інна Наумова. — Ті, хто пішли раніше, зібрали підписи, ніхто не заперечує, але у нас уже сьогодні до 25 сімей, які теж хотіли б, щоб ім’я їхнього Героя було вшановано і увічнено.

Секретар робочої групи Наталія Янковчук запропонувала обрати іншу вулицю, позаяк Склярова не підпадає під дію закону «Про декомунізацію», названа на честь козятинчанина і це саме одна з тих вулиць, за які рада ветеранів висловилася категорично проти перейменування.

Члени робочої групи запропонували натомість 8-му Гвардійську, тому що це велика вулиця одразу на в’їзді в місто і там є відповідне місце не лише для того, щоб оформити банер зі світлинами Героїв, а й встановити пам’ятний знак. Крім того, жодних пропозицій від громадян з приводу перейменування цієї вулиці не надходило. Під час голосування цю ідею підтримали.

Обрали народну назву

За ті два тижні, на які продовжили термін дії громадського обговорення, надійшло декілька нових пропозицій з приводу перейменування вулиць. Одна з них стосувалася Бессарабова. Юлія Франчук написала на міську раду лист із проханням назвати цю вулицю на честь залізничника В’ячеслава Франчука. Його вбила рашистська ракета 25 квітня, коли ворог атакував з повітря підстанцію на другому Козятині.

— Із Бессарабова цікава ситуація, — сказала під час обговорення Наталія Янковчук. — Є стара назва — Південна і мешканці вулиці саме так її і називають. Але у нас є лист дружини загиблого, яка просить назвати вулицю іменем її чоловіка.

— Скільки ще людей там загинуло? — запитав Віктор Кучер.

— Вісім, — відповіла Янковчук.

— Імена військових не оприлюднювалися, — додала Світлана Рибінська.

— Мені здається, треба відмовити, — висловив свою думку Кучер.

Члени робочої групи прийшли до спільного рішення, що вулицю Бессарабова краще перейменувати на Південну.

«Але ж ви провулок Лікарняний не перейменовуєте»

Ще одне спірне питання виникло довкола вулиці Матросова. Від громади надійшла пропозиція назвати цю вулицю іменем загиблого Героя Олега Ясінського. Робоча група отримала з цього приводу клопотання від начальника Козятинської дистанції колії, звернення від колективу ліцею № 7 (колишня школа-гімназія імені Володимира Підгорбунського) і від дружини Наталії Ясінської.

Секретар комісії Наталія Янковчук сказала, що Олег Ясінський не проживав на вулиці Матросова і його родичі там не живуть.

— Я віддавала йому на цій вулиці воєнний білет, — каже зі сльозами на очах Наталія Ясінська, дружина загиблого Героя.

— Справа в тому, що яке він має відношення до цієї вулиці? — запитала Інна Наумова.

— Він проживав у нашій громаді, — відповіла на це дружина Олега Ясінського.

— Так, на провулку Лікарняному, — сказала Наталія Янковчук.

— Але ж ви провулок Лікарняний не перейменовуєте, — зауважила Наталія Ясінська.

— Ми можемо запропонувати перейменувати цей провулок, — включилася в обговорення Аліна Тимощук, заступниця голови робочої групи.

— Це буде логічно, — підтримав Віктор Кучер.

— Добре, але це мені треба знову збирати підписи? — запитала Наталія Ясінська.

— Ні, — відповіли члени робочої групи.

Вирішили внести до списку топонімів на перейменування провулок Лікарняний і рекомендувати міській раді назвати його іменем Олега Ясінського, а вулицю Матросова — іменем Степана Бандери.

Вулиці можуть перейменувати на найближчій сесії

За результатами засідання робоча група прийняла рішення стосовно 78 топонімів. Зокрема, вулицю Олега Кошового у Сигналі пропонуватимуть назвати іменем загиблого Героя Іллі Антонюка. Натомість вулицю 8-го Березня вирішили не перейменовувати, оскільки мешканці виступають категорично проти.

Останнє слово у цьому питанні буде за міською радою. На найближчу сесію, яка має відбутися 23 вересня, готують проєкт рішення про перейменування, де будуть вулиці, які розглядали як на цьому засіданні, так і на попередньому. Саме депутати на сесії вирішать, чи перейменовувати вулиці, чи ні.

Детальнішу інформацію про те, як пропонують назвати по-новому вулиці і провулки, читайте у таблиці.

Пропозиції робочої групи щодо перейменування вулиць і провулків

Нинішня назва Нова назва
Козятин  
8-ма Гвардійська Героїв Захисників України
провулок 9 Січня Залізничний
Академіка Павлова (вулиця і провулок) Павла Скоропадського
Бабаджаняна Мирослава Скорика
Баженова Санаторна
Бессарабова Південна
Бойка Визвольна
Валдаєвська (вулиця і провулок) Архітектора Олександра Кобелєва
Васьковського В'ячеслава Чорновола
Ватутіна (вулиця і провулок) Шкільна
Гагаріна Молодіжна
Гоголя (вулиця і провулок) Котляревського
Горького Полтавська
Зої Космодем'янської Олени Теліги
Катукова (вулиця і провулок) Симона Петлюри
провулок Лікарняний Олега Ясінського
Кривошеїна Волонтерська
Крилова Родинна
провулок Кузнечний Козацький
Кутузова Свободи
Лермонтова Василя Симоненка
Ломоносова Веселкова
Матросова (вулиця і провулок) Степана Бандери
Маяковського Вишнева
Мендєлєєва Яблунева
Мічуріна (вулиця і провулок) Івана Богуна
Московська Львівська
Некрасова (вулиця і провулок) Соломії Крушельницької
Павленка Східна
Підгорбунського Князя Святослава Хороброго
Поліни Осипенко Леоніда Каденюка
Пролетарська (вулиця і провулок) Отця Олександра Бойка
Пушкіна Соборна
Сєдова Тимка Падури
Суворова Івана Сірка
провулок Таращанський Отаманський
провулок Толстого Бузковий
провулок Тупіковий Єдності
Черняховського Володимира Івасюка
Чкалова Миколи Міхновського
Шмідта Тиха
провулок Шмідта Затишний
   
смт Залізничне  
Бушилова Данила Нечая
   
Іванківці  
1-го Травня Ігоря Сікорського
   
село Козятин  
Гайдара Затишна
Гончарова Квітки Цісик
Дубініна Річкова
Поповича Леонтовича
Репіна Шкільна
Терешкової Васютинський
Ціолковського Бердичівська
Чайковського Івана Миколайчука
   
Кордишівка  
Гагаріна Вишнева
Дзержинського Захисників України
Жовтнева Лозова
Кірова Гайдамацька
Некрасова Федора Маківчука
Партизанська Лісова
   
Пиковець  
Ломоносова Івана Богуна
Чкалова Зелена
   
Рубанка  
Колгоспна Фермерська
   
Сигнал  
Олега Кошового Іллі Антонюка
   
Сокілець  
Некрасова Свободи
   
Титусівка  
Комарова Щаслива
Островського (вулиця і провулок) Мужності
Терешкової Захисників України

 

 

Читайте також:

П’ять вулиць хочуть назвати іменами Героїв 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталья Исакова

    Не зрозуміло Ціолковського на Бердичівську...
    Логічніше,здається, на Козятинську.
  • Читач16

    На скільки я зрозумів зі статті, вулиці названі в честь загиблих воїнів під час звільнення міста, не попадали під перейменування.
  • Дима Черный

    Бандера і Петлюра ото справжні герої...

    Були люди як люди,а стали ідіотами...

    Читач78 reply Дима Черный

    діма, сдохни нахуй, глист йобаний
  • Ульяна Черникова

    Некудышние дороги,ужасные тротуары,автобусные остановки,детская площадка, а освещение(вечером идёшь,фонариком себе путь освещаеш ,лужи перепрыгиваеш некоторые даже обойти невозможно), а за зебры я вообще молчу... Зато вся эта грязь и разруха будет называться улицей Героев Защитников Украины. Деньги некуда девать? или вам слабо подумать о людях,которые проживают на этих улицах. Делайте для людей по настоящему нужные дела(дороги,тротуары, освещение), а поменять название можно после НАШЕЙ ПОБЕДЫ.СЛАВА УКРАИНЕ!

    Читач78 reply Ульяна Черникова

    слава Україні! іді нахуй!

keyboard_arrow_up