90-річний ювілей відсвяткував Станіслав Омельчук, 60 років життя він віддав колгоспу

90-річний ювілей відсвяткував Станіслав Омельчук, 60 років життя він віддав колгоспу
Станіслав Омельчук відзначає свій ювілей в родинному колі
  • Селянська доля. У понеділок, 24 серпня, коли Україна святкувала 29 років Незалежності, Станіслав Тітович Омельчук  відзначав свій 90-річний ювілей. У цей день згадав, як восьмирічним почав працювати в колгоспі, як у роки окупації в німців викрав свою корову і чим закінчилось його купання у Байкалі 

Народився наш герой у Вернигородку в багатодітній родині. У його батьків Тіта Юхимовича та Маланки Олександрівни вже було двоє дочок та двоє синів.

На здоров’я ювіляр не скаржиться. Тільки ноги дають за себе знати

Відео дня

Голодний 33 ювіляр не пам’ятає.

— Що я міг пам’ятати, коли мені тільки 3 роки було, – каже пенсіонер. – З  розповідей батьків знаю, що дуже важко було. Голодний рік пережили не всі брати. 

Їхня родина бідувала, в школу не було що одягнути, тому Станіслав восьмирічним пішов не до школи, а працювати в колгосп. Допомагав дорослим чоловікам у полі і багато чому навчився. Маючи освіту три класи, трактор так знав, що на військовій службі міг добре танк водити. Але оскільки трактористом фактично не був, то в армії став кулеметником.

— Станіславе Тітовичу, – перебили ми ювіляра. – Ви вже до кулеметника дійшли, а як 12-річним у німців корову свою зі стада забрали, не розповіли.

— Я свою корову відбивав у німців у два етапи. За першим разом мене спіймали й добре набили. Мабуть, карателі думали, що після побиття більше ніхто не наважиться корову додому гнати. А я наважився і таки забрав у них свою корову. Хотіли німці всю нашу сім’ю закрити в хаті та спалити. Я сховався, й мене вони не знайшли. Стадо відправили, й німці відправились, а інші гітлерівці про мою витівку не знали.

— Розкажіть, чим же був знаменитий ваш дембельський заплив у водах Байкалу?

— Нічим не знаменитий, – каже господар будинку. – В Байкалі я простудився і приїхав додому з фурункулами. Було матері роботи, простуду з чиряками лікувати. 23 роки мені тоді було.

— І що, відразу на роботу?

– Ні, – каже іменинник. – Спочатку з друзями до дівчат.

– От про дівчат давайте я вам розкажу, – підключається до розмови син Юрій, який приїхав з дружиною Валентиною з Миколаєва на ювілей батька. — Спочатку батько до маминої сестри залицявся. Потім роздививсь, що щось не те, та й мама перед лакованими туфлями батька не встояла. У червні 54-го зіграли весілля. Весілля – то так сильно сказано. Забрав він з батьківського дому у Верболози придане, яке помістилось в одній торбині. На тому його походи до дівчат завершились та почалися будні молодої сім’ї, – каже син Юрій.

Разом з дружиною Анастасією Терентіївною виростили чотирьох синів. Жили не у великому достатку. Голодні та в холоді не сиділи, інколи одяг від старших передавався молодшим як естафета, але любов батьків діти відчували.

Щоб прогодувати сім’ю, голова родини пробував себе на різних роботах. Працював в бригаді теслярів, годував худобу на фермі, навіть подався працювати на залізницю. Тільки коли за трудодні в селі грошей трохи добавили, повернувся працювати в рідний колгосп, де вже робив до заслуженого відпочинку. Щоправда пішов відпочивати, коли  йому було далеко за 60.

Усім синам пана Станіслава не вдалося привітати його в батьківському домі. Син Леонід в день народження батька перебував на роботі. Дружина Леоніда Тетяна піклується свекром, наче рідна дочка. Провідують дідуся по можливості двоюрідна сестра Євгенія та племінниця Зоя.Така увага з боку родичів придає нашому імениннику багато моральних сил. Наш ювіляр розуміє, що його близькі та рідні за нього пам’ятають, тому й прийшли на день народження привітати його з ювілеєм.

Але на якусь мить задумався ювіляр, засмутився, що не привітали його в колгоспі, нині це дирекція ТОВ «Вернигородоцьке», якому він віддав 60 років свого життя.

Та син Юрій не дав імениннику сумувати у день народження, згадавши батьків батька. Так і сказав: «Давайте згадаємо в цей день Тіта Юхимовича та Маланку Олександрівну. Якби мої дідусь із бабусею не зустрілися, я не мав би такого чудового батька».

Махнув рукою іменинник на сумні думки та й з усіма підняв невеликий келих за своє здоров’я, пам’ять своїх батьків і за здоров’я рідних, які прийшли його привітати.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up