А на дні колодязя – пусто . В Гурівцях людям забезпечили підвіз води

А на дні колодязя – пусто .  В Гурівцях людям забезпечили підвіз води
Засохлі ставки є майже в кожному селі району. Чимало ставків цього року ніхто не зариблював
  • Проблема. За це літо обміліли десятки місцевих ставків та колодязів. Через посуху значно, на метр-півтора, впав рівень грунтових вод. В селі Гурівці людям забезпечили підвіз води до господарств, бо в колодязях - пусто

Староста сіл Непедівка та Гурівці каже, що це вперше за багато років вона бачить таке обміління ставків.

– В нас на території громади знаходиться 11 великих ставків. Два з них повністю висохли. В Непедівці є діючий водогін і ми робимо всі можливі кроки з підключення селян. Люди пишуть заяви і ми підключаємо, – каже староста сіл Непедівка та Гурівці  Галина Корніюк. – В селі  Гурівці –  велика проблема з питною водою. Зараз здійснюється підвіз води до тих господарств, де повністю висохли колодязі. Ми розуміємо, що клімат змінюються і тепер проблеми з водою стають на перший план. 

Директор сільськогосподарського пиківецького рибоводного підприємства бідкається, що обміліли ставки.

Відео дня

– Цій ситуації посприяла аномально тепла зима, відсутність снігового покриву та достатньої кількості опадів. За спекотного та сухого літа – це загроза для водойм регіону, – говорить Володимир Коваль. – Багато ставків незариблено. Там, де мала бути товарна риба, немає нічого. Це дійсно сумна картина.

Люди змушені пробурювати свердловини. Засохлі ставки є чи не в кожному селі нашого району. З початку року, за даними укргідрометцентру, в червні випало 30% опадів від загальної норми, а в серпні 20-30% опадів. Загалом з початку року в нашій області випало приблизно 70% опадів від загальної норми.

Який вихід із ситуації?

Екологи та науковці притримуються думки, що настав час економніше ставитися до води.  

– У своєму природному стані річки мали природні механізми самовідновлення та самоочищення, які відновлювали їх екологічний стан, тобто «омолоджували». Під час весняної повені русло промивалось від мулу, який виносився у прибережну смугу. Проте нині негативно впливають на еко систему річок водосховища, ГЕС та ставки. Для покращення екологічного стану річок кількість водосховищ та ставків повинна бути зменшена, звичайно ж, за погодження з потребами місцевих громад. А щоб вода в колодязях не зникала, потрібно збільшити вплив місцевих громад на встановлення лімітів на використання водних ресурсів в умовах їх дефіциту, – каже заступник директора Інституту екологічної безпеки та моніторингу довкілля Вінницького національного технічного університету, доцент Сергій Кватернюк. 

Леся Кесарчук

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олена Іванчишина

    дуже мало
  • Юлия Козловская

    Ледь тягне посуд помити. Бігла тоненька струйка, як сірник
  • Оксана Онищук

    Дуже мало
  • Екатерина Слюсар

    Дужееее мало
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up