«Абсолютно недоцільно утримувати міському бюджету»: чому закрили ФАП у селі Козятин?

«Абсолютно недоцільно утримувати міському бюджету»: чому закрили ФАП у селі Козятин?
Фото з архіву газети
  • Серед козятинчан не вщухають розмови стосовно закриття ФАПу у селі Козятин.
  • Ситуацію на сторінці міської ради прокоментувала директор КП «Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Козятинської міської ради» Юлія Радогощина

Нагадаємо, наприкінці березня ми писали — мешканці села Козятин проти закриття ФАПу

Як йдеться в коментарі Юлії Радогощиної, рішення про закриття фельдшерсько-акушерського пункту у селі Козятині приймалося не спонтанно, а після проведеного аналізу відвідування закладу, навантаження фельдшера та моніторингу витрат на комунальні платежі.

— Судячи по записам у журналі реєстрації амбулаторних хворих, заклад приймає … одних і тих же самих хворих, загальною кількістю 5-7 чоловік: прізвища прийнятих козятинчан чергуються одне з одним щодня. Зупиняючи шквал коментарів типу: «Старі люди мали можливість ходити щодня до фельдшера вимірювати тиск!», зауважу: серед повторюваних прізвищ пацієнтів фельдшера є і зовсім молоді люди 1980-го і навіть 2002-го років народження. Що ж стосується книги запису викликів фельдшера додому, то тут ситуація взагалі говорить сама за себе: останній виклик зареєстрований 20 жовтня 2020 року. До того ж виклики були не щодня і навіть не через день, наприклад: протягом липня 2020 року медпрацівник відвідував хворих вдома 1, 3, 7, 16 і 28 липня, а наступний виклик зафіксований вже аж 26 серпня. І ще одна цікава деталь: вдома фельдшер відвідував … тих самих хворих, що і записані на прийом у журналі реєстрації амбулаторних хворих. Чи доцільно витрачати із міського бюджету кошти на зарплатню фельдшеру та молодшому медичному працівнику (санітарці) при такій завантаженості? Чи вірно і чесно це буде перед працівниками тих ФАПів та амбулаторій у інших селах Козятинської міської громади, що мають повне навантаження щодня? Чи доцільно витрачати кошти на утримання такого ФАПу, маються на увазі комунальні платежі?

Відео дня

— Що ж до доступності медицини, то підкреслю, що ми говоримо про село Козятин, яке найбільш наближене до міста, мешканці якого в переважній більшості працюють у місті, ходять на закупи до магазинів міста, водять дітей у дитячі садочки та до шкіл міста – отже, відвідують Козятин кожного дня. А значить і у міську первинку до сімейного лікаря зможуть зайти при необхідності. Ба більше: наші лікарі відвідують хворих, у тому числі маломобільних вікових пацієнтів обов’язково вдома за викликом. До тих же пацієнтів, що потребують негайної допомоги, відправляється фельдшер швидкої допомоги на автомобілі.

До слова, при зустрічі із мешканцями села Козятин два тижні тому сільчанами висловлювалися нарікання на якість надання медичної допомоги вдома: лікарі не завжди або й взагалі зовсім не відвідували хворих вдома за викликом. Коли ж стали розбирати кожен такий випадок конкретно, то з’ясувалося, що мова йде про сімейних лікарів колишньої так званої Козятинської районної, а тепер Самгородоцької амбулаторії.

— Щоб більше не виникало таких ситуацій, пропоную мешканцям села Козятин, що мають сімейних лікарів у Самгородоцькій АЗПСМ найближчим часом переукласти договори про надання медичних послуг із лікарями міської амбулаторії сімейної медицини. Адже таким чином отримаєте не тільки послуги сімейного лікаря, але й зручні та доступні послуги лікарів міської лікарні, що знаходиться у сусідньому приміщенні. А це: аналізи, щеплення, флюорографія, рентген, УЗД та інші необхідні послуги, до яких раніше все одно сільчанам доводилося добиратися до міста, — йдеться в повідомленні.

—Як зауважує Юлія Радогощина, тим мешканцям села Козятин, що живуть далі від міста і ближче до села Іванківці, зручно буде добиратися до тамтешнього фельдшерського пункту, який у повному складі продовжує працювати.

Також повідомляють, що з першого погляду видно (і при технічній експертизі стає очевидним), що ФАП знаходиться у аварійному стані, навіть попри косметичний ремонт, який був здійснений не так давно. До того ж приміщення пункту не газифіковане, без зручностей.

— Тож, висновок один: абсолютно недоцільно утримувати такий ФАП міському бюджету і навіть непотрібний він і самим сільчанам, якщо зовсім поруч є більш комфортні і зручні варіанти отримання первинної медичної допомоги, — підсумувала директор КП «Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги Козятинської міської ради» Юлія Радогощина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up