Абсурди бюджетної сесії

Абсурди бюджетної  сесії

Програму соціально-економічного розвитку та  бюджет на 2019 рік вперше прийняли без обговорення

Минулої п’ятниці, 14 грудня, відбулася позачергова сесія міської ради, центральним питанням якої було ухвалення бюджету на наступний рік. На  дійство, яке в нинішній каденції вже давно носить умовно-формальний характер, прибули 27 народних обранців. Перед розглядом питань порядку денного вітали депутатів - Павла Ясного з нагоди Дня місцевого самоврядування, Марію  Мудру з виходом на роботу після декретної відпустки, Сергія Матвіюка ще з чимось. Склалося враження, що ці моменти викликали у присутніх більшу зацікавленість, ніж центральні питання порядку денного, бо Програму соціально-економічного розвитку та  бюджет на 2019 рік вперше приймали без обговорення.

Три хвилини

У минулі роки бюджетні сесії проходили в атмосфері  жвавих дискусій. Депутати цікавились планами, вносили пропозиції, аналізували ситуацію і наявні ресурси. Цього разу на розгляд Програми соціально-економічного розвитку знадобилося не більше трьох хвилин. Саме стільки тривало дефіле до трибуни і назад начальника відділу економіки Зої Голубовської, яка була доповідачем з даного питання. Депутати з подачі головуючого вирішили відразу перейти до голосування. Воно й не дивно: для більшості місцевих обранців цієї каденції показники соціально-економічного розвитку та їх значення для майбутнього міста зрозумілі приблизно на тому ж рівні, що й китайська грамота. Що ж до інтересів виборців, то нашим депутатам вони цікаві не більше врожайності бананів.

Експрес-режим і роль ганчірки

Питання міського бюджету на 2019 рік також розглядалося в експрес-режимі. Очевидно, на депутатів вплинув досвід колег з Верховної Ради, які приймали держбюджет вночі. На питання депутата О. Гвелесіані, чому головний кошторис міста приймається без обговорення, була відповідь, що напередодні засідала розширена комісія і на ній було прийнято рішення. То навіщо тоді скликається сесія? І без того зрозуміло, що в нинішньому скликанні депутатський корпус перебрав роль ганчірки, об яку мер витирає ноги, без проблем протаскуючи будь-яке рішення.

Відео дня

Депутату — телефон і воду

Уже традиційної безглуздості в редакції міськради набуло питання коштів на депутатську діяльність. На думку розробників, вона не може бути дієвою без двох речей: води в пляшках  і телефонних карток. Мабуть, міський голова, виходячи із власних уподобань, подумав, що більшість депутатів не зможуть висидіти сесію, не випивши 2-3 стакани газованої чи негазованої води. Чи припустив, що обранці на сесію з бодуна приходять? Але який стосунок це має до депутатської діяльності? На думку О. Гвелесіані, яка озвучувалась в сесійній залі, рішення про використання цих коштів депутат повинен мати право приймати залежно від ситуації: наприклад, в разі  необхідності захистити інтереси виборців кошти можуть бути спрямовані на судові збори, на висвітлення депутатської діяльності в ЗМІ тощо. Однак абсолютно прогнозовано ця ініціатива навіть не була винесена на голосування, бо не дай Бог, життя обранців ускладниться справжньою депутатською діяльністю!

17 мільйонів на спорт?

Як безглузде марення, здравомислячі депутати від опозиції розцінили фантастичні плани міськради щодо розвитку спорту. На стадіоні “Локомотив” бігові доріжки мають бути перекриті синтетичним покриттям, з’явиться  штучне покриття на додатковому майданчику для футболу. Усього планується витратити 17 мільйонів гривень (!!!). Це в той час, коли з кранів ллється болото і жодного реального кроку з будівництва водогону міською владою не зроблено! Коли депутат від опозиції запитав головуючого, де взяти ресурс для таких грандіозних звершень, секретар міської ради Костянтин Марченко відповів, що це умовне рішення, а не конкретні видатки.

Питання: а на хіба розглядати «умовні» рішення? Для жанру фантастики є письменники і кінорежисери. Депутати ж мають не фантазувати, а приймати конкретні реальні рішення.

 

Чужі заслуги собі в кишеню

Не обійшлося без славослів’я щодо досягнень нинішньої влади. Скромність при цьому навіть близько не стояла. Для прикладу, яка насправді заслуга міського голови в будівництві сміттєсортувальної лінії? З 1 січня 2018 року це вимога Закону України «Про відходи», що реалізується на виконання директив Євросоюзу. Козятин в цьому смислі не унікальний, адже сміттєсортувальні лінії активно будуються по всій області коштом державного  бюджету. Обласне керівництво змусило міського голову виділити співфінансування, хоча для останнього й без того немає моральних пересторог приписати собі чужі заслуги. Ніхто не заперечує, що досягнення є. Тільки є вони не завдяки мудрому керівництву міського голови, а тому, що в бюджеті внаслідок децентралізації з’явилося достатньо коштів для фінансування різних програм! Прикрі українські реалії: для того, щоб украсти, владі треба щось робити. Проблема в тому, що толкові очільники роблять це по-господарськи, а такі, як наш – хаотично, непродумано і безглуздо. Бюджет міста за останній час зріс на третину, однак, як казав Леонід Кравчук, маємо те, що маємо.

 

Тільки на папері

Повний хаос спостерігається в питанні  доріг: з року в рік переносять на інші терміни ремонт дорожнього покриття окремих вулиць. Така ситуація виникає тому, що окремі депутати, не задумуючись над можливостями бюджету, наполягають на внесенні своїх вулиць у план благоустрою. Таким чином, список вулиць, які треба за рік відремонтувати, волає: «Шеф, ви ставите нереальні завдання!» Але кого це турбує? Депутат наївно радий, що його вулиця значиться в списку, а остаточне рішення все одно за мером. Уже б не мучилися, внесли в план ремонту всі вулиці міста і по тому.   

Що ж, бюджет прийнятий, і хочеться вірити, що попри прогресуючий непрофесіоналізм міських очільників, він таки спрацює в інтересах громади. Наприклад, серед півтора мільйона гривень, виділених на  зовнішнє освітлення, знайдуться кошти на вирішення цієї проблеми на вулиці 8-ма Гвардійська, яка від СМП до колишньої вечірньої школи майже рік не освітлюється. І телефонні картки, придбані для депутатів за кошти платників податків, служитимуть не тільки дзвінкам та СМС від  міськради з вказівками «правильного» голосування.

Матеріал підготовлений на основі інтерв’ю з депутатом міської ради, міським головою минулих скликань Олександром Гвелесіані.

Вероніка ЛЮБІЧ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Шановна Громада,
    ось вам яскравий приклад того, що свою долю треба вирішувати САМИМ, через СВОЇХ депутатів. Ось, яких обрали - так вони і працюють, такий і буде результат. А хто їх обирав? Громада. Тож задаємо самі собі питання: так і будемо далі жити, пити ту ж смердючу воду, ходити по неохайному місту, чи всеж  таки намагатись щось змінювати ? Питання риторичне. Вибори наближаються. Думайте самі і не перекладайте на президентів-премєрів. Це ваше місто, ваші депутати, ваше життя.
  • Влад Лісовий

    Я переконаний що Пузир як особистість буде фігурантом кримінального провадження як Мафік і не сумніваюсь.Справа короткого часу.Як свідчить практика йому цього не уникнути.Вважайте це як пророцтво.

    Влад Лісовий reply Влад Лісовий

    Хоча Ізраїль його може врахувати як держава що надає притилук не за честю а за національною ознакою
  • Володимир Петрович Сушко

    Короче води не буде!!
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up