Аграрії нашого краю впевнені: не зважаючи ні на що, Україна буде з хлібом

Аграрії нашого краю впевнені: не зважаючи ні на що, Україна буде з хлібом
  • Одна з нагальних тем в Україні – посівна в умовах війни. Ми поспілкувалися з багатьма аграріями нашого краю і вони в один голос сказали: Так, ця посівна буде найскладнішою за всю історію Незалежності.
  • Але, незважаючи на великі труднощі посівної кампанії, ранні зернові на більшості площ вже засіяні.

Аграріям ми задавали одні й ті самі запитання. Чи почалась і як проходить посівна? Чи будуть збільшуватися посівні площі під пшеницю, ячмінь, гречку та горох за рахунок посівних площ промислових культур? Які є труднощі у аграріїв з посівною. Відповіді всіх ми об’єднали і в підсумку вийшло те, що вже зроблено і на що ми розраховуємо.  Але, на жаль, ми не можемо оприлюднити, як ведеться посівна на місцях і назвати прізвища людей, які нам це розказали. Адже ворог не спить і одна з його задач – строки посівної кампанії.  Після перемоги ми обов’язково напишемо про кожного.

Аграрія, який знає толк в масштабі нашої держави, кличуть Віктором. Він нам розповів, що українці за рік споживають 8 мільйонів тонн пшениці. На кінець лютого ми мали 6 мільйонів тонн запасу. По кукурудзі ми маємо запасу на 2 роки. Запас соняшникової олії у нас є на 5 років, а цукру на півтора. Оскільки ми п’ята держава в світі по експорту зернових, а експорт зерна ми через війну призупинили, то ми маємо досить великі запаси продовольства.

Відео дня

— Але ж не відомо чи зможуть вчасно провести посівну фермери Київської, Сумської, Чернігівської, Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської і в деякій мірі Миколаївської областей..

— Аграрії України вирощують зернових в 5 разів більше від внутрішнього споживання. Це може бути компенсацією, якщо на полях, де ведуться бойові дії посівна кампанія відбудеться з запізненням. Те, що вона взагалі там не відбудеться, навіть вірити не хочеться, але де немає бойових дій нам треба свою справу робити

— Пане Вікторе, в чому ви відчули труднощі з посівною?

— Лише в тому, щоб менше інформації доносились до ворога. Він, як десь почує слово «солярка» –  відразу скаженіє. Щодо посівної, то ми були підготовлені до неї ще з початку року. Ранніми зерновими ми вже засіялись, на черзі горох, цукровий буряк, соняшник, кукурудза, соя, гречка.

Ще хлібороби великих аграрних господарств зазначили, що вони в цій посівній орієнтуються на внутрішній ринок і будуть робити ставку на яру пшеницю, щоб було зерно. Також перевагу будуть надавати тим культурам, які простіші у догляді та є важливішими у харчуванні. 

– Звичних кукурудзи та соняшника на полях нашого краю чи навіть району поменшає, – сказали аграрії.

У підприємстві, в якого керівництво знаходиться за межами нашого району, посівна в самому розпалі. Там посівна кампанія спланована таким чином, що поля одного району засіваються однією культурою. Поля нашого краю у них будуть засіяні зерном соняшника. 

З невеликих фермерських господарств з нами поділився фермер нашої громади, а нині  командир роти Тероборони Вінниччини з позивним Фермер. Він має намір за рахунок зменшення посівів технічних культур збільшити втричі площу під посадку картоплі та засіяти 10 га землі гречкою.

– Шкода дивитися, що продукт, який росте в Україні, став харчем розкоші. – каже чоловік.  Ще Фермер для забезпечення селян зерном сіє ярий ячмінь та пшеницю. Також наш земляк поділився як йому служиться у вінницькій Теробороні. Про це в окремій публікації.   

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up