Активіст із Кордишівки Іван Ковтонюк: «До мешканців вулиці не дослухалися»

Активіст із Кордишівки Іван Ковтонюк: «До мешканців вулиці не дослухалися»
Громадське обговорення перейменувань вулиць тривало до 8 вересня. Лист із підписами мешканців вулиці Партизанська датований 4 жовтня
  • Знову про перейменування. До редакції газети «RIA-Козятин» надійшло звернення із Кордишівки від місцевого активіста Івана Ковтонюка.
  • Він повідомив, що зібрав підписи мешканців вулиці, які хочуть, щоб їхню вулицю Партизанську залишили без змін. Але її все-таки перейменували.
  • Чому робоча група з перейменування не дослухалася до кордишівчан?

— Пішов я збирати підписи, коли стало відомо, що вулицю Партизанську мають перейменувати на Лісову, — каже пан Іван. — Коли я збирав підписи, тоді й виявилося, що директор будинку культури Наталія Федорук нічого нікому не сказала, зібрала підписи декількох людей, а кому телефонувала — поставила людей перед фактом, що вулицю буде перейменовано. Я з цього приводу звернувся до голови комісії з перейменувань Тетяни Римши і вона запевнила мене, що вулиця Партизанська не пов’язана з державою-агресором і комуністичним тоталітарним режимом, тому перейменовувати її немає підстав.

Іван Ковтонюк за підтримки однодумців із колишньої вулиці Партизанської вважають, що назву вулиці Партизанська не потрібно перейменовувати на вулицю Лісову. 

Відео дня

— Ми розуміємо, що мова йде про партизан, які воювали на боці червоної армії. Партизани були різні — українські, УПА. Всі вони воювали проти окупантів і фашизму. По-друге, як у Кордишівці може бути вулиця Лісова, коли у Кордишівці немає лісу? По-третє, ми щорічно 22 вересня відзначаємо День партизанської слави. Не радянських партизан, а День партизанської слави. Навіть у Кордишівці є багато синів і дочок, чиї батьки воювали в партизанах. І що ми хочемо їм зараз сказати, що їхні батьки були якісь не такі? І по-четверте, в зв’язку з російською агресією з’явилися партизани України. Це — рух опору в тимчасово окупованій Україні. Тобто військові формування, які воюють проти окупаційного режиму. Нам відомо, що Український інститут національної пам’яті підтримує перейменування об’єктів, назви яких пов’язані з державою-агресором і комуністичним тоталітарним режимом, та водночас закликає не допустити знищення пам’яті про значущі для країни чи краю історичні постаті й події. Партизани якраз і були тією історичною постаттю, які боролися проти поневолення народу окупантом. Тож ми просили комісію з перейменування вулицю Партизанська залишити без змін, тільки вони до мешканців вулиці не дослухались. 

Зі зверненням до міської ради запізнилися

Щоб з’ясувати, що там сталося з перейменуванням вулиці Партизанська на Лісову в Кордишівці, ми звернулися до голови робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної (нацистської) символіки, перейменування вулиць, провулків, тупиків, парків на території Козятинської міської територіальної громади Тетяни Римші.

— Згідно із законодавчими актами та відповідно до протокольного рішення Робочої групи, громадське обговорення питання перейменування вулиць та провулків у населених пунктах Козятинської громади тривало від 4.07.2022 р. до 08.09.2022 р. Протягом цього часу мешканці громади мали змогу взяти участь у онлайн-голосуванні, принести власні зауваження та пропозиції до скриньок пропозицій, що знаходилися у фойє міського будинку культури та у старостинських округах, а також направити листа на ім’я міського голови, — повідомила Тетяна Римша. — За час громадського обговорення до міської ради надійшло 99 листів, серед яких є і колективне звернення від мешканців вулиці Партизанської с. Кордишівка. Лист підписали 19 людей, з яких 17 погодили нову назву вулиці – Лісова. Двоє мешканців вулиці були проти будь-якого перейменування і за залишення назви Партизанська.

Враховуючи думку більшості респондентів, учасники Робочої групи на засіданні, що відбулося 14.09.2022 р., погодили перейменування вулиці Партизанська на Лісова та ініціювали дану пропозицію до розгляду депутатами міської ради на сесійному засіданні.

На черговому засіданні 28 сесії Козятинської міської ради 8 скликання, що відбулося 23.09.2022 р., ініціативу Робочої групи було підтримано депутатами.

Лист Ковтонюка із 17 підписами проти перейменування надійшов до Козятинської міської ради 04.10.2022 р. – вже після завершення оголошеного терміну громадського обговорення, після засідання Робочої групи та після затвердження нової назви на сесійному засіданні Козятинської міської ради.

Читайте також:

З перейменуванням вулиці Кривоноса не згодні ветерани праці і залізничники

У Махнівській громаді хочуть перейменувати ряд вулиць, пов’язаних з країною-агресором. Перелік

Була Московська, стала Львівська: 60 вулиць у Козятині назвали по-новому

Козятинський міський голова відповіла на актуальні питання, які стосуються перейменування вулиць

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Геннадий Ткачук

    Нехтувати думкою людей якраз і є основною ознакою цієї міської влади .Люди зазнають приниження а чиновники при цьому отримують задоволення .Партищани які боролися проти фашисткої нечесті  програли  владі профспецок(«професіональних спеціалісток ,не путати з професорами ).Навіть тут людям в душу нагадили
  • Наташа Свинарчук

    Вам нема чим зайнятись  голову ломите  про вулиці думаєте зараз війна люди гинуть ,а ви голову забиває те дурньою

keyboard_arrow_up