«Алею слави» відкрили у місті

«Алею слави» відкрили у місті
  • Сьогодні, 27 грудня урочисто відкрили алею слави.
  • Відтепер сорок два портрети прикрашатимуть одну зі стін офісу Козятинської міської організації ветеранів України.
  • Чому вирішили відкрити алею та хто серед тих, кого вшанували — читайте у нашому матеріалі.
     

У офісі Козятинської міської організації ветеранів України врочисто відкрили «Алею слави». На цю подію запросили членів організації, представників міської влади, а також тих, завдяки кому алею вдалося створити.

Зазвучав Гімн України. Присутні встали. Так почалися урочистості з нагоди відкриття.

Відео дня

— Так сталося, що у нашому місті під час цієї декомунізації пішло все підряд, без розбору, — каже Федір Кропива, голова організації ветеранів України. — Дошка пошани у нас знята. А на ній були всі відомі люди міста. Це учасники Другої світової війни, герої Радянського союзу, герої праці, почесні громадяни міста, заслужені люди нашого міста, які відмічені відзнакою. І все воно кануло в Лету. А історія — вона є історія. Вона повинна бути, зберігатися. І завжди якщо молодше покоління шанує і пам’ятає за старше покоління, то історія зберігається.

Нагадаємо, цьогоріч улітку міську дошку пошани демонтували у зв’язку із прийнятим рішенням Виконавчого комітету. Залишили лише ту частину, де розміщені фотоматеріали про героїв, що загинули у війні на Сході. А на місці дошки пошани висадили туї. До речі, мешканці міста рішення про демонтаж сприйняли неоднозначно. У соцмережах наші читачі жваво обговорювали те, чи варто було зносити дошку пошани.

Козятинська міська організація ветеранів України вирішила створити свою алею слави.

— Коли ви звернулися стосовно створення такої алеї пам’яті, ви пам’ятаєте, я поставив лише умову, щоб не було ідеологічних комуністичних лідерів, але повинні обов’язково бути почесні громадяни міста Козятина, в тому числі і герої Радянського союзу, які в місті народилися, або отримали героя Радянського союзу за визволення міста. Це дуже правильно, тому що історію потрібно пам’ятати, — каже міський голова Олександр Пузир.

Коли перерізали стрічку і зняли біле полотно, яким накрили «Алею слави», ми дійсно не побачили зображень ідеологічних лідерів. Натомість стенд «Герої визволення України», де був портрет Жукова, через що у ветеранів трапився конфлікт із очільницею культури міста, перевісили на іншу стіну, бо висів він на тому місці, де зараз кілька світлин "Алеї слави".

Серед тих, кого увіковічнили на «Алеї слави», герої не лише минулого, а й наших днів.

Наприклад, історик Зоя Вільчинська, журналіст Петро Зарицький, голова Міської організації ветеранів України Федір Кропива, легенда медицини Василь Мельник. Не забули і про полеглих на сході нашої країни. На «Алеї слави» також є портрети Вадима Наумова та Сергія Кацабіна. Усі зображення у дерев’яних рамках. Створити «Алею» допомогли місцеві підприємці.

Після відкриття почали підготовку до таїнства освячення.

Право запалити першу свічку дали Федору Кропиві, другу — очільнику міста Олександру Пузирю.

Опісля протоієрей Роман Масира освятив як «Алею», так і офіс Міської організації ветеранів України та прочитав молитву.

На завершення підприємців, які брали участь у створенні «Алеї слави», нагородили грамотами.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Раиса Мельницкая

    Радою ветеранів було багато зусиль для відкриття Алеї Слави і це того варте !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
05:36 У Євгенія Пруса все мало бути попереду, якби не війна 18:12 Благодійники з США передали медичне обладнання та ліки до лікарень Козятина 17:12 Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина photo_camera 17:06 Пожежі в екосистемі: за добу вогонь опалив 13 гектар землі Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 16:40 На Вінниччині знову знайшли уламки ворожого дрона photo_camera 14:13 Цього місяця у нашому районі відкриють рекрутинговий центр play_circle_filled 12:00 Двометрова ростова мотанка прикрасила площу 11:09 На Козятинщину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 10:29 Відро пива і накрита «поляна»: разом з поліцією перевірили улюблені місця відпочинку молоді photo_camera 10:22 Сотні обстріляних населених пунктів та 54 бойових зіткнень на фронті: про 781 день війни 09:24 Цей день в історії, 15 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 09:20 Стоматології Козятина: де отримати якісні послуги? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up