Амбулаторія районної сімейної медицини переїде з Козятина?

Амбулаторія районної сімейної медицини переїде з Козятина?
  • Амбулаторія районної первинки, що розташована на другому поверсі поліклініки ЦРЛ, обслуговує козятинчан.
  • Проте у недалекому майбутньому вона може покинути Козятин.
  • Чому — читайте у нашому матеріалі.

Медичні баталії між Козятином та Самгородком продовжуються. Яблуком розбрату між двома громадами Козятинщини стала районна сімейна медицина.

Усе почалося ще у 2020 році, після проведення виборів. Козятинська районна рада на останній за час свого існування сесії прийняла рішення про передачу Самгородоцькій сільській раді Районного центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Відповідно до тексту рішення, Козятинська районна рада вийшла зі складу засновників районної сімейної медицини і передала Самгородку не лише майно, а й права на юридичну особу.

У свою чергу Самгородоцька сільська рада вступила у права засновника районної первинки. При чому трапилося це напрочуд швидко. Сесія райради, на якій прийняли рішення про передачу, відбулася 18 листопада 2020 року. А перереєстрували районну сімейну медицину, за даними аналітичної системи Youcontrol, вже 26 листопада. Тобто, через тиждень.

Відео дня

Так у віданні Самгородоцької сільської ради опинилася амбулаторія у Козятині та усі амбулаторії й фельдшерсько-акушерські пункти колишнього Козятинського району, адже усі вони входили до структури районного центру надання первинної медико-санітарної допомоги.

Тут і почалося найцікавіше. Козятинська міська рада почала боротьбу за ФАПи й амбулаторії, що розташовані у межах Козятинської міської територіальної громади. На четвертій сесії, що відбулася 14 січня 2021 року, козятинські депутати вирішили звернутися до Самгородка з проханням віддати майно і транспортні засоби восьми фельдшерських пунктів, ФАПу та п’яти амбулаторій, розташовані у межах громади. У тому числі й амбулаторію, яка дислокується на другому поверсі поліклініки Центральної районної лікарні.

Самгородок, у свою чергу, надіслав на міську раду лист із проханням надати згоду на прийняття майна закладів первинної ланки медицини. Що міська рада і зробила на своїй наступній сесії 26 січня.

Натомість прийняти майно вдалося аж 17 березня. На сьомій позачерговій сесії, яка відбулася того дня, депутати Козятинської міської ради проголосували за те, щоб прийняти будівлі, споруди, основні засоби та інше майно, що перебуває на балансі Центру первинної медико-санітарної допомоги тепер уже не Козятинської районної, а Самгородоцької сільської ради.

— Самі приміщення наші всі, ми їх отримали від сільських рад. Нерухомість вся була на балансі сільських рад і ми, приймаючи сільські ради, її прийняли. А те майно, яке ми приймаємо зараз — це обладнання, — зазначила на сесії міський голова Тетяна Єрмолаєва і додала, що Самгородок ще усього нам не передав.

На тій же сесії депутати розглянули ще одне питання, пов’язане з первинною ланкою медицини. Самгородок звернувся до Козятина з проханням надати їм в оренду другий поверх поліклініки Центральної районної лікарні. Колишня районна ПМСД знімала це приміщення й раніше, але договір оренди завершився ще у 2020 році.

У проекті рішення, яке розглядали депутати міської ради, йшлося про те, щоб відмовити Самгородку в наданні оренди «в зв’язку з необхідністю забезпечення приміщеннями для перспективного розвитку медичної галузі Козятинської міської територіальної громади».

— І куди вони підуть? — запитала Аліна Діденко, депутатка від партії «Опозиційна платформа — за життя».

— У Самгородок. Все в Самгородок, все в Махнівку. Кожен до себе додому, — відповіла на це міський голова Тетяна Єрмолаєва.

Депутати підтримали це рішення, тож Самгородку не дають в оренду другий поверх поліклініки ЦРЛ. А саме тут розташовується амбулаторія колишньої районної первинки.

За даними сайту Національної служби здоров’я України, у цій амбулаторії працює п’ять сімейних лікарів. Із ними підписали декларацію 6 615 пацієнтів. Тож якщо вона переїде з міста, козятинчанам, яких обслуговують сімейні лікарі цієї амбулаторії, доведеться їздити за медичною допомогою в інший населений пункт або шукати собі нового сімейного лікаря.

Ми звернулися до Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Самгородоцької сільської ради аби запитати, чи буде амбулаторія переїжджати і якщо так, то куди, і що в такому випадку робити козятинчанам, яких обслуговують сімейні лікарі, що працюють у районній сімейній медицині. Однак там цю ситуацію коментувати відмовилися. Сказали звертатися до засновника — Самгородоцької сільради. Проте за номером телефону, який ми знайшли, нам не вдалося додзвонитися до сільської ради.

 

Читайте також:

Мешканці села Козятин проти закриття ФАПу

На Козятинщині кількість хворих на коронавірус перетнула позначку в 2000

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (32)
  • Виолета Мирная

    В газеті "РІА Козятин" опубліковано оголошення, що Козятинська амбулаторія, про яку йде мова, залишається працювати в м.Козятині. В зв*язку з тим, що їй відмовлено а оренді, вона просто змінює місце розташування. Переїжджає до іншого приміщення. І буде продовжувати  роботу в тому ж статусі.
  • Людмила Лавренюк

    Района рада зробила поспішні рішення ,тим більше перед самим об’єднанням роз’єднанням !комусь щось насолити,доказати ! А тепер ми своє забираємо,адже наші сімейні лікарі  з нами ,так як ми заключили з ними договір і проживають на території  самгородоцької сільської ради ! Громадяни козятина також залишаться з своїми сімейними лікарями тільки мабуть назва зміниться . Іде зміна реформування це важкий і новий процес і дуже важливо хто очолює ці процеси…

    Людмила Лавренюк reply Людмила Лавренюк

    Жанна Вовченко  мабуть були потрібні комусь…………

    Жанна Вовченко reply Людмила Лавренюк

    Людмила Лавренюк А кому потрібні ці поспішні рішення?
  • Leonid Dunaevskiy

    Доктор Смерть- дело её живёт.
  • Любовь Абрамюк

    Голосуйте ще за Юрчишин а, він все забере.

    Дмитро Анатолійович Поліщук reply Любовь Абрамюк

    САМІ НАГОЛОСУВАЛИ самі і ПЛАЧУТЬ.... Так і КЛОУНА на БАНКОВУ козятин теж приймав участь... хоть клоуни з КОЗЛЯТИНА РЖАЛИ...

    Valentina Mandziuk reply Любовь Абрамюк

    Варвара Орловская ну, не скажіть, в нього ціла партія в ЦРЛ була, єдиним блоком йшли на вибори. Так що якщо що є кому подякувати і на місцевому рівні. Ще й року немає, якихось 100 днів.😭

    Варвара Орловская reply Любовь Абрамюк

    Любовь Абрамюк Козятинчани за нього не голосували, хіба що одиниці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up