На 30-му році незалежності у Козятині до цього часу були радянські символи

На 30-му році незалежності у Козятині до цього часу були радянські символи
  • У місті вже перейменували низку вулиць, демонтували декілька монументів та ми знайшли місця, де зустрічається радянська символіка — зображення Леніна і серпа з молотом.

  • Одне із них уже прибрали.

  • Детальніше про це у нашому матеріалі.

Як і в будь-якому іншому місті України, у Козятині свого часу було чимало речей, пов’язаних з Радянським Союзом. Іменами військових діячів і перших осіб партії називалися вулиці, ставилися пам’ятники, приурочені до різних подій в історії СРСР, на будівлях висіла радянська символіка.

Коли Україна нарешті стала незалежною, від усіх цих речей поступово почали відходити. Перша хвиля декомунізації у нашому місті припала на початок 90-их років. Саме тоді перейменували декілька вулиць. Так колишня Карла Лібкнехта, названа на честь одного із засновників комуністичної партії Німеччини, стала вулицею Грушевського, Воровського, названа на честь революціонера, стала Пилипа Орлика, а Куйбишева, названа на честь ще одного революціонера, стала вулицею Винниченка.

Центральну вулицю Леніна тоді вирішили не чіпати, як і пам’ятник, що стояв на площі перед будинком культури. Не так давно, ще років 15 тому, у Козятині було цілих чотири пам’ятники цій історичній постаті. Один із них — у центрі міста, решта — на території і в приміщенні вокзалу. Ми, певно, були єдиним містом у Вінницькій області з такою кількістю Ленінів. Хоча не беремося це стверджувати, це лише припущення.

Відео дня

Так стояв Ленін у центрі Козятина дуже довго — від часів, коли робили реконструкцію площі, а це були 60-ті роки минулого століття, аж до 2014. Не багато, не мало, майже шість десятиліть. Попрощався з ним Козятин на хвилі Ленінопаду, який прокотився країною під час Революції Гідності.

Було це зимового дня. На площі надвечір зібралися люди. На пам’ятник закинули два троси: один — на шию, інший — на руку, простягнуту у бік приміщення РАЦСу, де колись був банк. Смикнули, монумент піддався одразу — відвалилася спершу верхня частина тулуба, потім — нижня. Залишилися самі гомілки і постамент, який демонтували значно пізніше. Тепер про пам’ятник Леніна нагадує лише кругла яма в асфальті. Згодом перейменували і центральну вулицю, і площу. То була друга хвиля декомунізації.

Вокзальних Ленінів спіткала інша доля. Один з пам’ятників, де він сидить в оточенні дітей, забрали під час реконструкції вокзалу у 2011 році, бо він не вписувався в загальний інтер’єр. Два інших демонтували вже після того, як вийшов Закон України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режиму в Україні та заборони пропаганди їх символіки», який в народі отримав більш коротшу назву — «Закон про декомунізацію».

Після його прийняття у Козятині відбулася третя хвиля декомунізації. Тоді нові назви присвоїли 31 вулиці, левова частка яких розташована на ПРБ. Зняли таблички із монументів у парку, які були приурочені до подій в історії Радянського Союзу. Зафарбували червону зірку на носі пам’ятника-паровоза. І здавалося б, усе, що мало бути зроблено, вже зробили. Але диявол криється в деталях.

Чи звертали ви увагу, що на даху Центру дитячої та юнацької творчості викарбуваний не лише рік здачі будівлі в експлуатацію? Під цифрами «1988» викувана розкрита книжка, на якій п’ятикутна зірка, голова Леніна в профіль і напис «завжди готовий» російською мовою.

►Це фото ми зробили у вівторок, 31 серпня

Походження цього барельєфу зрозуміле — у радянські часи тут був будинок піонерів і більшість козятинчан продовжують так називати цю споруду. Та незрозуміло, чому за 30 років зображення Леніна і п’ятикутної зірки не прибрали.

Ще один екземпляр радянської символіки заховався на ПРБ. На воротах гуртожитка ми побачили п’ятикутник, на якому викарбувані абревіатура ПТО, а зверху — серп і молот.

►Це фото ми зробили у вівторок, 31 серпня

Також наші читачі писали на Інстаграм-сторінці «RIA-Козятин», що радянські символи є на старому універмазі. Ми навідалися і туди, обійшли будівлю з усіх боків, але нічого подібного не знайшли.

А як щодо зображення Леніна, п’ятикутної зірки і серпа з молотом, чи треба їх декомунізувати? Відповідь на це дасть «Закон про декомунізацію». Під його дію підпадають зображення:

— гербів СРСР та держав, які входили до складу Союзу;

— серпа та молота;

— осіб, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР.

Червона п’ятикутна зірка зображувалася на гербі СРСР та союзних республік. Володимир Ленін був першим головою Ради народних комісарів — найвищого органу виконавчої влади в СРСР. А з серпом і молотом все і так зрозуміло.

Ми повідомили про ці радянські символи міську раду. Очільниця громади Тетяна Єрмолаєва сказала журналістам газети «RIA-Козятин», що стосовно серпа і молота на воротах гуртожитка міська влада звернеться до адміністрації училища, а з Центру дитячої та юнацької творчості зображення Леніна приберуть.

Ми телефонували до міського голови у середу, 1 вересня. А вже о 10 ранку у четвер, 2 вересня до Центру дитячої та юнацької творчості під'їхав кран і зображення Леніна почали знімати.

Тож зараз від барельєфу залишилася сама книжка.

 

Читайте також:

Чи заважають діти і собаки на дитячому майданчику?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач71

    Дятли нєзалежні,побудуйте хоч що небуть і ставте свої символи,комуняків вже скільки немає,але щось ні жодної школи не побудували,ні підприємства,не кажучи вже про будинок творчості…
  • Читач95

    Про те що ці знаки знайшли і повідомили жителі міста ні слова

keyboard_arrow_up