Антибіотики за рецептом, тарифи, навчання для студентів: про зміни, які чекають на нас у серпні

Антибіотики за рецептом, тарифи, навчання для студентів: про зміни, які чекають на нас у серпні

Останній місяць літа — дізнайтеся про нові правила, які вступають в дію в серпні 2022 року

У серпні українці традиційно святкують День Незалежності. Однак у зв'язку з воєнним станом в країні скасовані вихідні на свята. Тож 24 серпня буде робочим днем й оплачуватиметься у звичайному порядку. Воєнний стан триватиме як мінімум ще до 25 серпня.

З 1 серпня антибіотики в аптеках можна буде купити лише за рецептом. Їх видають як у державних, так і приватних лікарнях. Термін дії рецепта становить 30 днів.
На момент дії перехідного періоду (до кінця 2022 року) для придбання ліків можна буде показати паперовий рецепт або інформаційну довідку-підтвердження лікаря. Надалі дійсним буде лише електронний рецепт. Наявність декларації із сімейним лікарем необов'язкова для отримання рецепта. Його може виписати будь-який лікар, зареєстрований в Електронній системі охорони здоров'я.

Міністерство освіти й науки рекомендувало керівникам закладів професійної та вищої освіти розпочати навчальний рік в Україні з 15 серпня. Це стосується студентів старших курсів. 

Відео дня

З серпня запланований обов'язковий перехід на електронні товарно-транспортні накладні для загальної групи товарів (у випадку, якщо вантажоотримувачем є юрособа).

Відновленння руху легкових авто через пункт пропуску "Краківець" 

У серпні не планується збільшення розміру пенсій та інших виплат. Виплати залишаться на колишньому рівні. Наступний перерахунок пенсійних виплат заплановано з 1 жовтня 2022 року.

З 1 серпня тарифи на газ та електроенергію не зміняться. Зокрема, клієнти Нафтогазу, який виконує роль постачальника останньої надії, платитимуть за блакитне паливо 7,96 гривень за кубометр.

Також з 1 серпня українці платитимуть за світло так само, як у липні, тобто залежно від того, хто та скільки електроенергії споживає. Так, споживачі, які використовують за місяць до 250 кВт/год., платитимуть за електрику 1,44 гривні.

Для домогосподарств, які споживають більше 250 кВт/год. на місяць, тариф залишиться на рівні 1,68 гривні.

Крім того, протягом воєнного стану в Україні і шести місяців після його закінчення в Україні не підвищуватимуть тарифи на розподіл газу, опалення і гарячу воду

Національний банк України очікує зниження коливань на готівковому валютному ринку, для чого регулятор ухвалив низку рішень. Банки отримали змогу збільшити обсяг пропозиції готівкової валюти для громадян. Це, кажуть, дозволить швидше вгамувати попит і знизити різницю між офіційним та готівковим курсами.

Також НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту в межах щомісячного ліміту 50 тисяч гривень для подальшого вкладення її на депозит терміном від 3-х місяців. Згідно з прогнозом, зниження курсу долара з рівня 40 гривень на готівковому ринку може відбутися протягом найближчих тижнів під впливом рішень Нацбанку і надлишку безготівкової валюти.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up