Батальйон тероборони просять перенести до Козятина

Батальйон тероборони просять перенести до Козятина
  • У п’ятницю, 18 лютого відбулася позачергова сесія міської ради, 21-ша за рахунком і перша у цьому році.
  • На засіданні передбачили кошти для батальйону тероборони, а також багато говорили про те, чи готовий Козятин до надзвичайної ситуації.
  • Що саме обговорювали і які рішення приймали обранці?

На початку року в Україні почали розгортати сили територіальної оборони. Запланували створити на Вінниччині сім таких батальйонів — один у Вінниці, ще по одному — у кожному районі області. Нагадаємо, наразі районів у нас шість. На позачерговій сесії Вінницької обласної ради, яку терміново скликали 15 лютого, на забезпечення підрозділів тероборони області виділили три мільйона гривень. Також на засіданні виступив командир бригади Юрій Парадюк. Він доповів про підрозділи тероборони. З його виступу стало відомо, що батальйон територіальної оборони Хмільницького району дислокується в одному з сіл під Хмільником.

Через три дні зібралися і депутати Козятинської міської ради. Перед початком сесії до обранців звернулася міський голова Тетяна Єрмолаєва. Під час свого виступу очільниця громади сказала, що влада хотіла б, аби батальйон територіальної оборони, який юридично дислокується у селі неподалік Хмільника, був розташований саме у Козятині, оскільки більшу частину батальйону, а це майже 80 % осіб, складають козятинчани.

— Обласна адміністрація і Обласна рада наполягає на тому, щоб всі громади взяли участь у підтримці такого відділу збройних сил України як територіальна оборона. Просять в нас, звичайно, мільйон тільки на одну територіальну оборону. Видавати кошти на те, щоб проводилися ремонти, штукатурилися, шпаклювалися і ремонтувалися водогони у нас немає ані найменшого бажання, тому що те тимчасове місце дислокації, де зараз розташована частина, не пристосоване взагалі до будь-якого розміщення людей, — сказала Тетяна Єрмолаєва і додала, що місто пропонувало для розміщення сил тероборони одне з приміщень у Козятині.

Відео дня

Скільки дадуть на тероборону?

Рішення, яке стосувалося територіальної оборони, стояло на порядку денному під номером 6. Депутати вносили зміни до Комплексної оборонно-правоохоронної програми Козятинської ОТГ на 2021–2025 роки і заклали на територіальну оборону кошти у розмірі 200 тисяч гривень. За проектом рішення половина цієї суми передбачалася на обладнання кімнати режимно-секретного органу, інша половина — на закупівлю майна для навчального процесу. Бюджетна комісія запропонувала усі 200 тисяч гривень направити саме на навчальний процес.

— Це наша Хмільницька тероборона? — уточнив депутат Віктор Заїчко.

— Так, батальйон територіальної оборони, — відповіла Тетяна Єрмолаєва.

— А що так скромно? — запитав Заїчко.

— Ми пішли шляхом громад, які поруч — сказала очільниця громади. — Хмільник виділив 160 тисяч і 200 тисяч виділила Калинівка.

Зміни до проекту рішення депутати підтримали. Пізніше обранці проголосували за те, щоб звернутися до голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова щодо переведення батальйону територіальної оборони до Козятина.

Підготовка до НС

На цій сесії також розглядали розподіл бюджетних коштів, які залишилися з 2021 року. Перед тим, як голосувати, виступив депутат Віктор Заїчко. Він сказав, що на комісії з житлово-комунального господарства обговорювали пропозиції щодо виділення коштів на заходи із підготовки до надзвичайної ситуації, але їх не врахували. На думку депутата, першочергові завдання, які треба вирішити — це продумати подачу води на випадок відсутності електроенергії (для цього пропонували закупити генератор на 16 кіловат), забезпечити підвіз води і викачування нечистот на випадок відсутності електроенергії, запастися паливом і привести до відповідності бомбосховища та підвали будинків. Також депутат наголосив на тому, що є загальний перелік укриттів громади, але немає переліку підготовлених укриттів. Зокрема депутат зазначив, що бомбосховище на вулиці Довженка у непридатному стані.

Міський голова Тетяна Єрмолаєва відповіла, що генератора на 16 кіловат буде недостатньо для забезпечення подачі води. Було поставлено завдання закупити бочку для води, за потреби можна буде використовувати також бочки, наявні у МНС та аграріїв. «Чистому місту» поставили завдання придбати модуль для зберігання палива. А роботу каналізаційно-насосних станцій можна буде забезпечити мобільними генераторами малої потужності. Стан укриттів очільниця громади попросила прокоментувати Георгія Липовецького, начальника відділу з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи.

Під час виступу Георгій Липовецький пояснив, що є різні види укриттів. Для укриття населення призначені підвали, овочесховища та інші підземні приміщення. Так звані бомбосховища призначені для укриття працюючої зміни підприємств, які залишаються працювати в особливий період. Таких на території громади є 8, із них 7 належать залізниці, ще одне сховище на території хлібоприймального пункту перебуває на балансі фонду держмайна, але фактично є безхозним і напіврозвалене. Окрім сховищ є ще протирадіаційні укриття, які теж належать різним суб’єктам господарювання. І сховища, і протирадіаційні укриття утримує балансоутримувач, а не міська рада. За словами Георгія Липовецького, сховища і протирадіаційні укриття перевіряли минулого року, більшість із них «обмежено придатна до використання».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Богдан Хуторной

    Опа опа:) є повід кошти списати , це наші люди дуже полюбляють :)

    Читач86 reply Богдан Хуторной

    Фурман вже організовує,мало накрав

keyboard_arrow_up