«Батько дав останні заощадження – я поїхав на Майдан»

«Батько дав останні заощадження – я  поїхав на Майдан»
Чоловік їздив на Майдан за останні заощадження

Революція Гідності. Наш земляк Сергій Савчук поділився своїми спогадами про участь в революції 2013-2014 рр. та розповів, чому, на його думку, жодна краплина крові не пролилася даремно 

 

Під час революції на Майдані наші земляки не стояли осторонь. Сергій Савчук тоді підтримав народний протест. 

— Я працював на маслозаводі в Козятині за графіком два через два. У свої вихідні приїжджав на Майдан. Вдома було двоє маленьких дітей, жили бідно, працював на  мінімальну зарплату, але покинути роботу не міг. Проте не міг стояти осторонь тих подій на Майдані. Пам’ятаю, батько питає: «Що, сину, вирішив їхати?» Відповідаю: «Так, поїду».  Він мене застерігав, що там небезпека. Потім мовив: «Це твій вибір». І як зараз пам’ятаю, виніс мені 66 гривень: «Ось, тримай, все, що в мене є — тобі  на дорогу»,  —   розповідає Сергій Савчук.

Вистояв штурм

Сергій Савчук приїхав на Майдан 22 грудня. Його відразу вразила атмосфера людяності та щирості. Незнайомі люди пропонували нічліг, годували, напували. Таке він у своєму житті бачив вперше:  

Відео дня

  — Найбільше пам’ятаю протистояння у січні, коли на Грушевського спалили маршрутку. Того дня нас поливали з водометів, аби утворилась ковзанка. Вночі  штурмували і відігнали нас до другої барикади. О 6 годині ранку ми почули якийсь командирський голос. Підійшли ближче, виявилося, командир надає наказ на штурм барикади. Тоді поставили молодих хлопців МВСників. Вони підтримали народ і почали щит в щит бити і співати Гімн України. Тоді вперше пролунало гасло «Міліція з народом». Командир кричав, що це саботаж тощо, але юнаки його не чули,  — згадує Сергій Савчук.

Зривав бруківку

Цей день закарбувався у пам’яті чоловіка тим, що вже тоді люди передбачали горе та біду. Ще тоді ніхто не знав, що відбудуться розстріли на Майдані і загине багато людей, які увійдуть в історію як «Небесна сотня».  

 —  У той день привезли священика. Він почав мирити поліцію з людьми. І вийшло так, що люди з однієї сторони барикад, а з іншої сторони – міліція. Запам’яталося, як стояла  жінка і казала: «Не зі щирою душею читає він молитви. Священик повинен до вас стати спиною, а до них лицем. Не до добра це все». 

Сергій Савчук був неодноразово на Майдані і витримав штурм барикади

Чоловік трішки розумівся на будівництві. Згадує, як молоді хлопці зривали бруківку і в них це не дуже вдало виходило. Сергій запропонував допомогу, і після того за ніч протестувальники зірвали чималий шмат бруківки. У лютому Сергій Савченко був у Козятині в самообороні, перекривав білоцерківську трасу, слідкував за порядком.
Нині в річницю розстрілів він розповідає дітям про подвиги героїв та про Майдан і намагається довести всім, що жодна пролита кровинка не була даремною:

— Нині відбувається становлення демократії, раніше ми не могли знати, як виявляти корупціонерів, чи скільки в нас хабарників. Ми ростимо дітей патріотично налаштованих. Це все завдячуючи подвигу Героїв Небесної сотні та тих, хто нині захищає Україну на Сході, - підсумовує Сергій Савчук.

Читайте ще:

В Козятині пом’януть героїв «Небесної сотні» військово-патріотичною піснею
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up