Пальне для авто: як зараз продають бензини й ДП у нашому місті? Коли зникнуть черги?

Пальне для авто: як зараз продають бензини й ДП у нашому місті? Коли зникнуть черги?
  • Нулі на стелах АЗС. На третій місяць повномасштабної війни козятинчани знову зіштовхнулися з дефіцитом пального. Але ж слава Богу та ЗСУ, на території нашої області немає боїв та руйнувань. То в чому ж причина нестачі?
  • Як зараз продають бензини й ДП у нашому місті? Коли зникнуть черги?

До початку повномасштабної війни, 100% імпорту пального йшло з трьох напрямків: Росія, Білорусь та морський шлях. Після 24 лютого усі три джерела закриті.

Найбільш шоковий час Україна пережила завдяки роботі Кременчуцького нафтопереробного заводу.

— На ресурсах цього заводу український ринок протягнув березень і половину квітня 2022 року. Тоді ж ворог знищив понад 20 нафтобаз, розташованих на території нашої держави, — сказав директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн порталу Ліга.Бізнес.

Відео дня

Три причини нестачі пального

Через ракетні обстріли завод у Кременчуці припинив роботу. І це перша причина дефіциту.

Друга причина, яку виділив Куюн, проблеми з логістикою в Європі для доставлення пального в Україну. Трейдери законтрактували великі обсяги палива. Але цистерн та й самих бензовозів мало, щоб задовольнити попит українців.

— Третя — збереження держрегулювання цін. Через дефіцит гуртові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі, — зазначив директор «А-95».

Що тим часом робить уряд? Кабінет міністрів 29 квітня підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензини на 40% (близько 2 грн/л). Це викладено у постанові уряду №488 від 29 квітня.

— Завдяки законтрактованим обсягам на території Західної Європи проблема з дефіцитом пального на АЗС буде розв’язана протягом тижня, але ціни дещо зростуть, — зауважила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

Тобто, за очікуванням чиновників, до 6-7 травня дефіцит пального в Україні зникне. І що станом на зараз ми маємо на АЗС?

Ситуація в Козятині

Станом на 3 травня на АЗС компанії «Окко» в Козятині бензин був у вільному доступі тільки марки А-95 за ціною майже 38 гривень за літр. Спостерігалися черги від 10 до 15 машин.

На заправці у дворі колишнього автопарку пального у вільному доступі немає. Є пальне лише для спецтранспорту і не більше 50 літрів на одиницю техніки.

На АЗС, що в народі колись називали заправка Тараса, була черга з 18 автівок, які стояли до газової колонки. Іншого пального на заправці не було.

На заправці компанії «Укрнафта» в цей день можна було заправитись тільки за талонами фірми.

На заправці, яка знаходиться на найбільш протяжній вулиці нашого міста Довженка, пальне було лише для автівок екстреної допомоги. Під час нашого візиту на цю заправку заїхав водій автобуса з області. Як бідолаха водій не просив, хоч 5 літрів, на АЗС лише розвели руками.

АЗС, яка розміщена на вулиці Куликівського, припинила свою роботу з моменту останнього підняття цін на пальне. Ні черг, ні бензину з дизпаливом там не було. 

Також ми дізналися у перевізників, як будуть їздити автобуси нашого міста. 

«Трійка», яка працює на дизпаливі, може протриматися на плаву ще близько 5-ти днів і це за умови, коли на маршрут буде ходити лише одна машина. В «одинички», «двійки», «четвірки» і «сімки» ситуація гірша. У них більш масивний транспорт і можуть ще виходити на маршрут не більше двох діб. Водії маршрутних автобусів 3 травня ходили по АЗС і запасались номерами телефонів працівників автозаправок на випадок, коли пальне тільки з’явиться, приїхати на заправку. 

Наскільки ще зросте ціна

Оскільки держрегулювання вартості пального не скасували, то урядовці мають кожного місяця (1, 11, 21 числа) публікувати нові граничні ціни на бензин і дизпаливо. 

Але на 2 травня Мінекономрозвитку не оприлюднило середню вартість бензину і дизпального, з яких вираховується гранична ціна реалізації пального на автозаправних станціях (АЗС) на початок травня.

За оцінкою експертів з групи «А-95», розрахункові роздрібні ціни на пальне, на першу декаду травня, можуть скласти 31,19 грн/л на бензин і 35,63 грн/л — на дизельне пальне.

З урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на «звичайний» (прим. — не брендований на мережі АЗС) бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна буде перевищувати 37,69 грн/л, на «звичайне» дизпальне – не вище за 42,63 грн/л. 

Тобто, рахуючи від цін станом на 2 травня, варто очікувати здорожчання ще на 1,5-2 грн за літр на бензин/дизпаливо. 

Порада, як «розчистити» черги до АЗС

У соцмережах та експертних колах часто зустрічається така думка, що частково дефіцит підтримується і самими українцями. Чергу під АЗС займають люди, які й так в баку мають чимало пального: стільки, що не можуть залити собі дозволені 10 літрів, а беруть 5-6. Тож, роблячи запаси «на чорний день», такі люди відбирають бензин, який справді потрібен іншим.

Екс-керівник «Київстару», член наглядової ради аналітичної платформи VoxUkraine Петро Чернишов пропонує застосовувати «розумний підхід»: бензоколонки мають заправляти по 30/40 літрів на одну машину, без здачі для покупця. Це, на його думку, усуне черги до заправок.

«Приїжджаєш на заправку, платиш за 40 літрів, заливаєш скільки влізе у твій бак – якщо влізе менше, то це твоя проблема. Здачу, для прикладу, мережа може перераховувати на армію, гуманітарну допомогу тощо, — пише Чернишов на своїй фейсбук-сторінці. — Людей, які готові будуть втрачати гроші на переплаті, буде не багато. Основна маса чекатиме, поки бак спорожніє достатньо, щоб туди влити 30 чи 40 літрів і потім їхати на заправку. Я так вважаю!»

Водночас чоловік підкреслив, що для машин з малим баком можна запровадити правило: повний бак + каністра. І окремі обсяги пального можна було б запровадити для мотоциклістів.

Валерій Чудновський, В’ячеслав Гончарук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up