Бережіться шахраїв! Ось типажі — «купувальниця» та «екстрасенс»

Бережіться шахраїв! Ось типажі — «купувальниця» та «екстрасенс»

Вічна тема. Днями журналісту «RIA-Козятин» про випадки обману на ринку розповіли продавці. Вважали за краще залишитися анонімами і дуже жалкували, що не додумалися зробити фото шахрайки. А у Вінниці розповіла свою історію жінка, яку обібрала під приводом зняття порчі «екстрасенс» ромської національності. Вінничанка погодилася розповісти про це, щоб застерегти людей. Справа шахрайки, яка орудувала у Вінниці, вже в суді

Ринок завжди вважався найсприятливішим місцем здирництва та обману. Методи шахраїв розвиваються та вдосконалюються. Особливо цей сплеск проявляється напередодні свят. Бо стрімко зростає кількість продавців і з таким же темпом з’являються ті, хто бажає заробити на перших.

Шахрайство слід запідозрити, коли вам дають велику грошову купюру за щось, а потім нібито випадково знаходять гроші більш дрібні. І ось тут починається «спритність рук»

«Нерозмінна» купюра

Я повідомили нам продавці, напередодні весняних свят на терени «Хитрого» ринку вийшла шахрайка — інтелігентної зовнішності, гарно одягнена, у поважному віці. Що спонукало цю пристойну жінку витягнути додаткові кошти з кишень невдалих продавців — невідомо.

Відео дня

Зі слів наших співрозмовників, шахрайка запаслася купюрою в 500 гривень та вийшла випробувати долю у торгові ряди. І якщо у одних продавців на початку дня не було великих грошей дати здачу, то інші діставали з гаманця потрібні банкноти.

Тож, купуючи товар невеликої вартості, в 10-20 гривень, ця «купувальниця» діставала з гаманця 500-гривневу купюру. Отримавши товар та здачу, ненароком знаходила у своєму гаманці дрібну купюру — у 20 гривень. І нібито не бажаючи розмінювати велику банкноту, простягала дрібну та просила повернути її п’ятисотку. Одночасно повертала продавцеві і раніше отриману здачу.

Суєта на ринку посприяла, і маніпуляція з грошовими коштами спрацьовувала. Однак після перерахунку поверненої здачі продавчині недораховувались 200 і більше гривень. А шахрайка в цей час вже накивала п’ятами. І якщо з одними «операція» проходила вдало, то інші наздоганяли «інтелігентку» і готові були розірвати її на шмаття.

Усе ще вірите в порчу?

Справа, яка скоро буде розглядатися в суді, почалася в листопаді минулого року. Тобто свята тут ні до чого. Такого типу шахраї сезонів не спостерігають. Жінка ромської національності виманила у вінничанки ексклюзивні ювелірні прикраси і велику суму в доларах. Потерпіла жінка розповіла журналісту вінницької газети «RIA», як так сталося, що вона винесла і віддала незнайомці всі цінності, що купувалися і складалися роками. На умовах анонімності 37-річна вінничанка погодилася розказати про злочин, але попросила не показувати її обличчя і не називати імені. Своєю розповіддю, сподівається, допоможе іншим не потрапити в подібну історію.

— Я погодилася на зустріч з вами, щоб інші люди не вірили таким «екстрасенсам» і зрозуміли: за просто так нічого не буває, — говорить співрозмовниця. — У мене ж на той момент не було ніякої підозри, що це може бути шахрайство. Вона так акценти розставила. Дійсно за болюче зачепила. Діти, родина, близькі люди... Ось цим вона підкупила мене. Можливо, і на замовлення це все було, тому що просто вгадати так влучно не можна. Багато дуже таких дрібничок вона знала, про які могли знати дуже мало людей.

Як працювала «екстрасенс»

Потерпіла від обману жінка (назвемо її Мариною) каже, що все сталося в кінці листопада минулого року. Вранці вона поверталася з магазину додому, коли незнайомка запитала, де знаходиться найближче відділення Нової пошти. Марина запропонувала жінці провести її, бо обом було по дорозі.

Ця жінка назвалася Тетяною Павлівною. Насправді підозрювана в шахрайстві носить ім’я Фатіма. Вона зараз у слідчому ізоляторі

— І вона підійшла близько до мене, сказала, бачить, що я дуже гарна людина, і підкупила мене тим, що почала розповідати про якісь сімейні речі, які дійсно співпали, — розповіла Марина. — Сказала, що це порча, нічого складного, а вона — екстрасенс, цим займається і допомагає людям безплатно. Віддяка від мене може бути, хіба що якісь парфуми. Тобто нічого вона не просила за допомогу.

За словами Марини, жінка назвалася Тетяною Павлівною. Була пристойно вдягнена, з макіяжем, манікюром. Рис ромської національності у співрозмовниці з освітленим волоссям, як каже Марина, вона тоді не впізнала. Вона тут же купила потрібні для зняття порчі воду, яйця. «Марина Павлівна» повела її у двір на лавочку.

Після маніпуляцій з яйцем, для нібито зняття порчі, «екстрасенс» заявила, що все погано і треба ще попрацювати з цінностями і грошима.

— Я винесла всі коштовності свої, чоловіка, дітей, — розказала жертва обманщиці. — Все, що було. І гроші. Це були долари. Велика сума.

Суми грошей, відданих шахрайці, Марина не назвала. Із матеріалів кримінального провадження, днями переданого на розгляд суду, знаємо: йдеться про 5 мільйонів гривень загальних збитків від цього злочину.

Далі ворожка сказала, що йде на обряд, залишила свій номер телефону й призначила зустріч через 20 хвилин біля церкви. Там вона обіцяла повернути все, що взяла.

— Я прийшла до церкви — її там не було. Телефон її не відповідав. І тоді я вже зрозуміла, — каже Марина.  

За словами адвоката родини Сергія Цепляєва, затримати шахрайку правоохоронці змогли протягом тижня. Підозрювана в цьому злочині — 51-річна жінка з Кіровоградської області.

— Я вважаю, в неї дуже великі здібності, раз може ввести людину в такий стан, щоб віддала все. І ця жінка все своє життя цим займається. Неодноразово судима, — сказав адвокат.

Марічка Цветкова, Наталія Гончарук

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up