Без напівфабрикатів: про харчування в школах, його вартість та про нове меню від Клопотенка

Без напівфабрикатів: про харчування в школах, його вартість та про нове меню від Клопотенка
  • Днями виконком затвердив вартість харчування у школах на перше півріччя 2021 року
  • Про це йдеться на сторінці козятинської міської ТГ

Так, повідомляють, що для забезпечення харчування у закладах дошкільної освіти установили частку бюджетних коштів в розмірі 50% від повної вартості (інших 50% - батьківська плата), окрім оплати харчування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування (оплачуються з міського бюджету повністю). Вартість для груп різна — від 14,35 (яслі) до 20,75 гривень (інші групи).

Харчування ж (сніданки) у початкових класах шкіл оплачуватиметься міським бюджетом 100% у розмірі 16.40. Виняток складають ті школи, у яких не облаштовано власні кухні і гаряче харчування доводиться підвозити, що робить сніданки дорожчими на 3 гривні, - це ЗШ №2, 3, ЗНВК №9 та його Іванковецька філія.

Що стосується шкільного меню, то тут слід додати, що 1 січня 2021 року в українських школах запровадили нове меню від Євгена Клопотенка. Над його розробкою працювала спеціальна робоча група, до якої увійшли представники МОЗ, громадських організацій, дитячі ендокринологи і дієтологи

Відео дня

Євген Клопотенко, кулінарний експерт, автор і керівник проекту Cult Food, команда якого упродовж трьох років займалась розробкою шкільного харчування, повідомив: тижневі меню для шкіл полегшать роботу кухарів та вирішать проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в харчуванні школярів.

«Я вже вибрав для цього меню топові страви зі свого збірника рецептів, а також розробив нові рецепти. Зараз робота за технологами – вони мають створити техкарти, розрахувати калорійність та собівартість. Тепер школярів не можна годувати напівфабрикатами (прощавайте, сосиски) та шкідливими снеками (в буфетах не будуть продаватися чіпси). Плюс, на законодавчому рівні зменшено до адекватної норми кількість солі і цукру в їжі дітей та вирішено питання по спеціях, завдяки чому їжа в шкільних їдальнях тепер матиме смак», – каже кулінарний експерт Євген Клопотенко.

Як з харчування у козятинських школах?

Як розповіла газеті дев'ятикласниця першої школи Анастасія, в шкільну їдальню ходить майже весь клас. Про те є й такі, що відмовились від гарячого харчування. В середньому вартість обіду в межах 50 гривень.

«Сині супи» майже зникли з меню. Це стосується і макаронних виробів. Серед страв є каші (гречка, булгур). Також часто готують плов та картопляне пюре. Обов'язково є котлета (або м'ясна або рибна).  Запивають діти обід або чаєм, або компотом, або йогуртом. До напоїв додають ще бутерброди з маслом та твердим сиром. Фруктів не має взагалі. Серед овочів — або квашена капуста або свіжа (у салаті)

—  Найбільше мені сподобалися такі маленькі варенички з сиром, — каже Настя.

Чи будуть оновлювати меню в козятинських школах — читайте в наступних публікаціях

Опитування

Як Ви оцінюєте шкільне меню козятинських шкіл?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Інна Кравчинська

    Так тут же й написано, з 1 січня 2021 року.
  • Наталия Аврамчук

    З  1 січня якого року?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up