Безкоштовні вакцини доступні всім

Безкоштовні вакцини доступні всім
Безкоштовне щеплення для всіх. Тепер отримати вакцину проти кору, паротиту і краснухи можуть усі, хто уклав декларацію з сімейним лікарем

Зміни. Досі лише діти згідно з календарем щеплень (або до 18 років, якщо з будь-яких причин щеплення не було) могли отримати вакцину КПК (кір, паротит, краснуха) безкоштовно. Та дорослі, які контактували з хворими або з груп ризику (медики, освітяни, військові, студенти). Через постійне зростання хворих на кір серед дорослих, та випадки кору серед немовлят – правила змінили

Дорослі будь-якого віку тепер теж можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною КПК. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний.

Такі зміни продиктовані наказом Міністерства охорони здоров’я №958 від 23 квітня 2019 року «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні».

Після огляду лікаря

Відео дня

Зробити щеплення можна у комунальному медзакладі, де пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Ми зателефонували у всі два центри первинної медико-санітарної допомоги міста з питанням: «Чи можна зробити щеплення КПК (коли ти дорослий і не з груп ризику) та що потрібно робити для того?»

І всюди відповіли однаково: «Зробити щеплення можна. Для цього потрібно потрапити на прийом до свого сімейного лікаря. Той має оглянути пацієнта, і якщо немає жодних протипоказів, він дає направлення до кабінету щеплень».

На запитання: «А якщо лікаря ще не обрали, чи можна звернутись до будь-якого за направленням?» відповіли: «Ні. Варто визначитись та підписати декларацію».

На сайті МОЗ кажуть, що з початку літа вакцинувати безоплатно будуть також у приватних медзакладах та лікарів-ФОПів, які підписали договір з Національною службою здоров’я України. А якщо лікар медзакладу у вакцинації вам відмовить, необхідно звернутися до головного лікаря, або коли і на цій ланці нічого не вирішили, у департамент охорони здоров’я.

Щеплення немовлят

Відтепер немовлятам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з 6 місяців (до 6 місяців вакцину КПК не застосовують). У випадку, коли батьки вирішать вакцинувати дитину до року, це щеплення буде вважатися «нульовим», тож подальші планові щеплення потрібно проводити за Календарем профілактичних щеплень.

За словами лікаря-педіатра Андрія Шиманського, за Календарем щеплень першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи дитині роблять у віці 12 місяців, а потім ревакцинацію у 6 років.

– Саме тоді організм дитини може виробити достатній імунітет від інфекції, – розповідає лікар. – До року дитину має захищати колективний імунітет (якщо принаймні 95% населення вакциновані). А до 6 місяців дитину захищають антитіла матері.

Та, як каже лікар, в умовах епідемії і постійного зростання захворюваності, через недостатній рівень вакцинації, для немовлят існує ризик захворіти. Кір для малюків дуже небезпечний і може призвести до смерті. ( Зокрема, взимку в обласній дитячій інфекційній лікарні стався летальний випадок восьмимісячної дівчинки від ускладнень кору, - прим. авт.)

– Через те, що в дитини до року нестійкий імунітет і повноцінної відповіді на різні штами хвороб не формується, потрібно потім все одно вакцинуватися, – говорить Шиманський і додає, що саме через нестійкий імунітет, ревакцинації на основні хвороби проводять в перший рік життя.

За словами лікаря, батькам не варто турбуватись про те, що «зайве» щеплення навантажить дитячий організм, адже дитина кожен день контактує з вірусами, бактеріями, грибами, тож контакт ще з трьома штамами не буде для неї важким.

Як сьогодні хворіють вінничани

Упродовж 19-го тижня 2019 року, за оперативними даними, в області захворіли на кір 78 осіб, із них 33 дорослих та 45 дітей. Кількість захворілих, в порівнянні з попереднім тижнем, зросла на 15,4%. З початку поточного року в області зареєстровано 3 502 випадки кору. З них - 185 у Козятинському районі. Серед захворілих 1 955 дітей – 85 з району. Із всіх захворілих 64% не були щеплені проти кору. На даний час в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є в наявності достатня кількість комбінованої вакцини проти кору. Залишки даного препарату складають 35740 доз вакцини КПК.

Спочатку можна зробити аналіз

Ірина Незгода, обласний інфекціоніст:

– Людина, яка перехворіла на кір, має пожиттєвий імунітет. Підлітки, які робили вакцинацію в 6 років, більш-менш убезпечені від хвороби. Люди старшого віку, які на кір не хворіли, мають зробити вакцинацію. Сьогодні в будь-якій лабораторії міста кожна людина може здати кров на аналіз імуноглобуліну G до вірусу кору (його роблять в приватних клініках, вартість – від 160 грн). За добу ви будете знати, чи є у вас антитіла, чи варто вакцинуватись. Вакцинація проводиться «Приориксом» або КПК (кір, паротит, краснуха). Ця вакцина не дає ніякої реакції, проте убезпечує від хвороби. Для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на щеплення.

 

 Які можуть бути протипоказання щеплення на КПК

1. Алергія до компонентів вакцини (яєчного білка) і антибіотика неоміцину

2. Анафілактичні реакції під час попередніх щеплень

3. Вагітність

4. Імунодефіцит у дорослого (або вроджений імунодефіцит у дитини)

5. Інфекційні захворювання та висока температура

6. Тяжкі неврологічні захворювання (епілепсія)

Читайте також про:

Альона РЯБОКОНЬ

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up