Безкоштовний одяг: як отримати

Безкоштовний одяг: як отримати
  • У Козятині відновив роботу гуманітарний штаб, де видають одяг.
  • Ним можуть користуватися не лише переселенці, а й козятинчани.
  • Розповідаємо, куди звертатися, що при собі потрібно мати і куди можна подіти свій одяг, який ви не носите

Гуманітарний штаб, де проводять видачу одягу, раніше розташовувався у фойє міського будинку культури. На початку березня його перенесли і з перших днів квітня він знову почав працювати. Нині штаб у приміщенні колишнього дитячого відділення міської лікарні, поруч із Центром надання соціальних послуг. Він займає п’ять кімнат.

— Одяг є і для дорослих, і для дітей, — розповідають у гуманітарному штабі. — Зараз у нас демісезонний одяг. Дитячого дуже багато, тому що дитячий одяг так не зношується. А ось чоловічого дуже мало. Переважно це жіночий та дитячий одяг. 

Відео дня

Серед речей є також взуття. Те, що на підборах, здебільшого мало користується попитом. У штабі кажуть, люди, які звертаються, віддають перевагу чоботам та туфлям на низькому ходу.

— Ми розклали усі речі по кімнатах, — каже чергова гуманітарного штабу. — Дитячі — окремо, жіночі та чоловічі — окремо. Було б добре, якби були вішаки. Тоді ми б могли розвісити той одяг, який можна вішати. І можливо вдома у когось є дзеркало велике, хто може його віддати. Так людина, яка приходить, могла б поміряти річ і подивитися, як вона виглядає, щоб не брати зайвого одягу.

Скористатися послугою гуманітарного штабу можуть не лише внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані у Козятинській територіальній громаді, а й мешканці громади. Для цього достатньо прийти із паспортом, а переселенцям при собі потрібно мати ще й довідку ВПО. Інакше одяг забрати не вдасться.

— Для переселенців у нас також є ковдри, матраци та посуд, — каже чергова. — Але це тільки для тих ВПО, які зареєструвалися у Козятинській громаді у березні 2023 року.

Процедура отримання одягу виглядає так: людина приходить, обирає собі необхідні речі, при чому обмежень немає. Потім те, що людина для себе обрала, зважують та реєструють отримувача у спеціальному журналі, де вказують його чи її прізвище та ім’я, а також вагу одягу.

— Перший день у нас було дуже багато людей, а потім вже стало менше приходити, — каже чергова. — Бачу, 13 квітня зовсім нікого не було. По понеділках людей зазвичай більше. Можливо, думають, що на вихідних надходять нові речі.

До гуманітарного штабу можна звертатися не лише у випадку, коли ви потребуєте одягу, а й у тому разі, якщо хочете віддати свій, якщо його вже не носите. Але працівники штабу наголошують — речі повинні бути не зношені, без плям та без дірок, щоб ними могли користуватися. Для того, щоб віддати одяг, достатньо прийти зі своїми речами до гуманітарного штабу у години роботи. Штаб працює з понеділка по четвер з 10 до 16 години. Обідньої перерви немає.

Де переселенці можуть отримати допомогу

Днями отримали телефонний дзвінок від нашої читачки Антоніни.

— Тут мені люди розказують, що всі одержують гуманітарну допомогу, — каже телефоном жінка. — Я не знаю, до кого нам звернутися, куди нам йти, де ті депутати ваші поховалися? Бо я скільки їздила туди, навпроти лікарні, там дають якісь номери. Я приїхала, сто двадцять п’ята була. Я з двома палками і чоловік мій так само. Ми майже не ходимо. Із ким нам можна зв’язатися?

Антоніна разом із чоловіком приїхала до Козятина із Миколаївки, що на Донеччині. Не стримуючи сліз, каже — у рідному місті вже практично нічого не залишилося. У нас вона з чоловіком знайшла прихисток. Тут мешкає вже протягом семи місяців, але міста зовсім не знає. Жінці важко пересуватися, тому що вона має проблеми з колінними суглобами.

Ми запитали Антоніну, чи оформляла вона статус внутрішньо переміщеної особи, коли прибула до Козятина. Жінка каже — так, відповідні документи у неї є. Тож ми перепитали, чи у тій структурі, де Антоніна оформляла документи як переселенка, не надавали консультацію з приводу того, де у Козятинській громаді внутрішньо переміщені особи можуть отримати гуманітарну допомогу.

— Дзвонила одна жінка до нас, я не знаю, хто вона, сказала приїхати до клубу, — відповіла Антоніна. — А я якраз лежала в лікарні із запаленням, тому не поїхала. Ми тоді захворіли здорово. Восени це було. Здається, в листопаді. І на цьому все. Ніхто, нічого, ніде.

У міському будинку культури, про який нам говорила Антоніна, раніше був міський гуманітарний штаб, де переселенцям видавали одяг, набори побутової хімії, посуд та постільну білизну, а певний час і продуктові набори. Втім зараз міський будинок культури використовують за прямим призначенням — там проводять концерти.

Як пояснили нам в Управлінні соціальної політики Козятинської міської ради, гуманітарний штаб, який розташовувався у міському будинку культури, переїхав до Центру надання соціальних послуг, що у приміщенні, де раніше була Козятинська центральна районна лікарня. Втім там внутрішньо переміщеним особам видають лише одяг. Що стосується видачі продуктових наборів, то в Управлінні соціальної політики нам порадили звернутися до терцентру.

За словами директорки терцентру Ольги Дацюк, працівники закладу видавали продуктові набори на базі ліцею №2. Саме там був ще один пункт міського гуманітарного штабу. Але восени минулого року видачу продуктових наборів завершили.

Додамо, що продуктові набори наразі видають у гуманітарному штабі громадського об’єднання Ірини Колесник. Раніше він був у будинку навпроти поліклініки Козятинської ЦРЛ. Втім зараз штаб переїхав на ПРБ і розташовується на вулиці Захисників України (колишня 8-ма Гвардійська) у «Цесісі» (навпроти пам’ятника загиблим у Другій світовій війні). Доїхати туди з центру міста можна автобусом №7.

У Терцентрі можуть стати на облік і переселенці

Внутрішньо переміщені особи, які отримують пенсію чи мають інвалідність і зареєстровані у Козятинській територіальній громаді, можуть стати на облік до Територіального центру соціального обслуговування. Заклад допоможе залежно від потреб людини.

Стати на облік у територіальному центрі можуть не лише мешканці Козятинської територіальної громади, а й переселенці, які зареєструвалися у Козятинській громаді. Для цього необхідно звернутися до закладу або до управління соціальної політики з паспортом, ідентифікаційним кодом та довідкою про статус внутрішньо переміщеної особи і написати заяву. За консультацією можна звернутися за номером (04342) 2-24-19. Це телефон терцентру.

Адреса терцентру: вулиця Винниченка, 5 (сіра двоповерхова будівля навпроти кафе «Тинок», що біля пішохідного мосту через залізницю). Управління соціальної політики розташоване на вулиці Незалежності, 57 (біла одноповерхова будівля, де Центр надання адміністративних послуг, одразу за баром «Крокус»).

Перелік послуг, які надає терцентр:

  • соціальна адаптація;
  • натуральна допомога (за наявності);
  • послуги перукаря та швеї;
  • масаж та фізіотерапевтичні процедури (якщо такі процедури необхідні за станом здоров’я і є довідка сімейного лікаря)
  • університет третього віку (безкоштовні заняття на гуртках, зокрема, комп’ютерна грамотність, декоративно-прикладне мистецтво тощо).

У терцентрі можна як перебувати на стаціонарі, так і просто відвідувати заклад. Якщо ж людина маломобільна і має проблеми зі здоров’ям, соціальний працівник може надавати їй послуги безпосередньо вдома.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Для «Маминих борщів» на передову потрібні буряки, квасоля, морква, цибуля, м'ясо. Оголосили збір на овочі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up