Безкоштовно щеплення від кору тепер можуть отримати всі

Безкоштовно щеплення від кору тепер можуть отримати всі
  • До тепер безкоштовно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп ризику (медики, освітяни, військові, студенти).
  • Та діти, згідно календаря щеплень (або до 18 років, якщо за будь-яких причин щеплення не було).
  • Через постійний ріст хворих на кір серед дорослих, та випадки кору серед немовлят - правила змінили

 

Дорослі будь-якого віку тепер теж можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною КПК. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний.

Такі зміни були внесені Наказом Міністерства охорони здоров’я України №958 від 23 квітня 2019 року «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 25.04.2019 №442/33413.

Зробити щеплення можна у комунальному медзакладі, де пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Відео дня

На початку літа вакцинувати безоплатно будуть також у приватних медзакладах та лікарів-ФОПів, які підписали договір з Національною службою здоров’я України. Якщо лікар закладу відмовляє у вакцинації, необхідно звернутись для головного лікаря. Якщо владнати питання не вдалось і за участі головного лікаря, зверніться у місцевий департамент охорони здоров’я.

Щеплення немовлят

За Календарем щеплень першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи дитині роблять у віці 12 місяців. Саме тоді організм дитини може виробити достатній імунітет від інфекції. До 12 місяців дитину має захищати колективний імунітет (якщо принаймні 95% населення вакциновані). В умовах спалаху і постійного зростання захворюваності на кір через недостатній рівень вакцинації українців для немовлят існує ризик захворіти.

Кір для малюків дуже небезпечний і може призвести до смерті. Відтепер немовлятам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з 6 місяців (до 6 місяців вакцину КПК не застосовують). У цьому випадку така доза вакцини не зараховується як перша, а вважається “нульовою”, подальші планові щеплення потрібно проводити за Календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

Вакцини в медзакладах є

За останній тиждень за оперативними даними, на кір в області захворіли 78 осіб, із них 33 дорослих та 45 дітей. Кількість захворілих в порівнянні з попереднім тижнем зросла на 15,4 %. З початку поточного року в області зареєстровано 3 502 випадки  кору. Серед захворілих 1 955 дітей. Із всіх захворілих 64 % не були щеплені проти кору. На даний час в усіх лікувально-профілактичних закладах області, які проводять щеплення, є в наявності достатня кількість комбінованої вакцини проти кору. Залишки даного препарату складають 35740 доз вакцини КПК.
Альона Рябоконь

Нагадаємо:

У Козятині спалах кору: 14 дітей за тиждень
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up