Бібліотека у Козятині нарешті стане міською

Бібліотека у Козятині нарешті стане міською
  • Міська рада забирає Центральну районну бібліотеку у свою комунальну власність.
  • На 7 позачерговій сесії, яка відбулася у середу, 17 березня, затвердили новий статут книгозбірні.
  • Детальніше про це — у нашому матеріалі.

У четвер, 11 березня завершилася процедура реорганізації Козятинської районної ради. Попри те, що наша райрада припилила юридичну діяльність ще три місяці тому, а саме 17 грудня 2020 року, процес передачі громадам колишнього Козятинського району установ та майна, які їй належали, повністю не закінчився досі.

Тільки зараз вирішили долю Козятинської районної бібліотеки. Раніше вона була установою Козятинської районної ради. У її підпорядкуванні перебували усі бібліотеки сіл Козятинщини. Разом вони утворювали Централізовану бібліотечну систему.

Коли почалася процедура реорганізації Козятинської районної ради, її правонаступницею стала Хмільницька райрада. Вона, у свою чергу, ще 16 січня 2021 року прийняла на сесії рішення про передачу нашій міській раді двох книгозбірень у місті, а також п’яти сільських бібліотек, розташованих у межах Козятинської територіальної громади.

Відео дня

Та місто не квапилося забирати бібліотеку собі. Трапилося це аж 26 лютого. Того дня на сесії депутати Козятинської міської ради підтримали рішення про прийняття у комунальну власність майна та фондів бібліотеки. Відтак, до власності міста перейшов другий та третій поверхи колишнього будинку піонерів, де розташовані дві міські книгозбірні.

Тим же рішенням міська рада має вступити у права засновника центральної районної бібліотеки. Проте, за даними аналітичної системи Youcontrol, засновником Централізованої бібліотечної системи досі є ліквідована Козятинська райрада.

А поки тривав процес прийому-передачі, найбільше страждали працівники цієї установи. Бо, як розповідала газеті «RIA-Козятин» Анна Мочарська, директор Козятинської централізованої бібліотечної системи, працівники від січня цього року сиділи без зарплати.

Нарешті на позачерговій 7 сесії, яка відбулася у середу, 17 березня, міська рада прийняла рішення про зміну найменування закладу на «Козятинську централізовану бібліотечну систему Козятинської міської ради» та прийняла новий статут.

Згідно з текстом статуту, бібліотека продовжить функціонувати як Централізована бібліотечна система. У її структурі працюватимуть центральна районна бібліотека, бібліотека для дітей і бібліотеки-філії по селах Козятинської міської громади.

Хоча коли ми спілкувалися із очільницею міста два тижні тому, вона сказала, що створювати Централізовану бібліотечну систему не будуть.

— Ми просто організовуємо бібліотеку. Наскільки я пам’ятаю, у них 15 чи 14 штатних одиниць, на сесії ми прийняли рішення на 9,5 штатних одиниць. Швидше за все, з’єднаємо дитячу і дорослу бібліотеки, — сказала під час інтерв’ю Тетяна Єрмолаєва.

Проте не виключено, що до статуту будуть вносити зміни, адже закон не забороняє це робити.

Що стосується кількості працівників, то, відповідно до рішення, яке прийняла міська рада 26 лютого, у міській бібліотеці буде всього шість ставок. Це на дитячу і дорослу книгозбірні разом. У Кордишівці і Махаринцях буде по одній ставці, а у Сигналі, Флоріанівці і Пиковці — по пів ставки.

Тож відтепер районна бібліотека стане міською. А для самої книгозбірні завершиться багаторічна дилема з приводу фінансування. Адже за статусом бібліотека була районною і, за логікою, утримувати її мали з районного бюджету. Проте більшість користувачів, які беруть книги — це мешканці міста. Адже і центральна районна бібліотека, і районна бібліотека для дітей розташовані у самому Козятині. Коштів на її утримання у районному бюджеті завжди бракувало, тому район постійно звертався до міста з приводу співфінансування, проте міська рада не завжди погоджувалася виділяти гроші. Але тепер бібліотека як заклад Козятинської територіальної громади буде фінансуватися з бюджету міста.

 

Читайте також:

У Козятині побудують нову каналізаційно-насосну станцію

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ольга Мельник

    Мені ріже вухо, оте, чудернацьке слово "книгозбірня", наче якимось " лайном" обізвали. Не довго чекати на час, коли спалюватимуть паперові книги.
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    В с.Махнівці був свій СІТРО цех, але вів як кістка в горлі стояв , козятину. Бо там сітро цех робив невкусне сітро, з болотяної води... А в (Комсомольському ) робили з артезіанської води, з скважини...  СІТРО цех ЗНИЩИЛИ, щоб люди не хтіли вкусного сітра... а пили козятинське.... В Комсомольському був МОЛОКОЗАВОД... його викорчували і перевеззив козятин .... і так далі, все заберали в район.... так деж "ВИРОБНИЦСТВА і ЗАВОДИ і ФАБРИКи.... " все до рук прибрав козятин , так вирішувало мерзотне комуністичне партійне руководство,..... була районна лікарня №2 , і ту козятин потехеньку знищив, аби мали робочі місця  лікарі в козятині....  ТО ДЕ СПРАВДЕЛИВІСТь, а від козятина справедливості і не чикай!
  • Олег Оркуша

    От якщо відверто то я навіть і не знаю як коментувати. Чи то радіти чи то співчувати?
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    захват районного майна... зберали і утримували районом... а козятин прибере до рук... в СССР комуняки знищили інші райони, і утворили на базі чужого майна козятинський обєднаний... а зараз щоб мав козятин роздати те що НЕ ЙОГО.. приберає до рук, як будто мало що козятин розрозтався і багатів за рахунок інших .. от така справедливість... граб , тягни до себе додому, а потвм коли ділитимуть то з дому буде тяжко винисти... круто козятин за 100 років приласштувався , особливо з 1962 , коли він почав жити за рахунок інших районів .. а колись і інші райони були...  то де майно тих районів, яке ПОЗАБЕРАЛИ ... ще в 1962 р  https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD_(%D0%92%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C)

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up