Більше двох сотень дерев – до страти

Більше двох сотень дерев – до страти
Таких 58 лип, які, до речі, живуть до 300-400 років, хочуть вирубати

Ріжуть дерева. У минулому номері нашого щотижневика була надрукована стаття «Озеленення по-козятинськи: зрізають, щоб садити?» Прочитали цю замітку в міській раді і сказали, що в газеті “RIA-Козятин” не те написали і дійсно були праві, тому що ми не про все писали. Виконком в розпал літа дав дозвіл видалити більше двох сотень дерев, а щодо посадки нових насаджень, то тільки рекомендував насадження

Те, що своїм рішення за № 156 від 26.05.2021 виконавчий комітет Козятинської ради дав дозвіл на видалення 27 дерев у Сестринівському, 7 дерев у Флоріанівському, 13 у Махаринецькому старостинських округах, 67 дерев на вулиці Куликівського, 71 дерево на території парку Сигналу, 8 дерев на березі водойми Пиковець та 30 дерев окремим громадянам і на прибудинковій території ОСББ, стало відомо вже після виходу статті. 

Виконком за своєю сутністю є органом виконавчої влади. Тобто ключова його роль – виконувати рішення законодавчої влади, але доцільно керуватися й здоровим глуздом. Візьмемо, до прикладу, вулицю Куликівського. За минулої каденції пронумерували тополі й зрізали. Працівники вокзалу станції Козятин насадили молодих дерев. Від того озеленення мало що прижилось, але залізничники зробили все можливе, щоб деревцята росли. 

Під час акції «Зробимо Козятин бузковим» Сергій Сиваківський з колегами висадили на вулиці Куликівського бузок. З погодою вгадали, тож бузок ботанічного саду на вулиці Куликівського прижився. Зараз виконком дає дозвіл на вулиці Куликівського видалити 58 лип, які  в середньому живуть 300–400 років. Також дві горобини. Крім лип і горобини хочуть спиляти ще дві вишні, два горіхи, по одній яблуні, тополі, аличі. Всього 67 дерев. Хто скаже, яке з перелічених дерев на Куликівського, крім тополі, несе загрозу людям? І 58 пронумерованих лип, на чиїй будуть совісті? 

Відео дня

Ми запитували думку містян, навіщо на вулиці Куликівського дерева видаляти. Пан Олег висловив припущення, що дерева, мабуть, мають вирізати, щоб прокласти велодоріжку. Заперечили ми пану Олегу. Липи ростуть з правого боку, як їхати до тунелю. Якщо там буде велодоріжка, то кудою будуть ходити пішоходи? Адже там вистачає місця тільки для тротуару. 

– Ні, – каже пан Олег, – велодоріжку я зробив би між рядами дерев від залізниці. Велодоріжка між двома рядами дерев просто супер. Може дослухаються до моєї пропозиції. 

– Може дослухаються, – сказали ми, – тільки біля бузку потрібно ще ряд дерев посадити.

До паркової зони села Сигнал, де мають видалити 71 дерево, претензій не маємо. Ми поцікавилися думкою знавця лісу пана Андрія. Він каже, якщо там був лісопатолог і виписав акт обстеження, такі дерева треба видаляти негайно. Така хвороба, як коренева гниль, може нанести шкоди деревам за декілька місяців і навів приклад з зеленими насадженнями в Збаражі. Там громада стала на заваді видалення уражених хворобою дерев. Тепер там майже не залишилось живого лісу.

До позитиву можна віднести 13 зрізаних дерев в Махаринецькому старостинському окрузі. Знаючи, як в Махаринцях люблять «розчищати вулиці», дев’ять ялин, дві черешні та дві акації – ніщо, порівняно з чотирма лісосмугами, які вирубали ще при покійному Вадиму Сичову.

На всьому цьому можна було б не акцентувати великої уваги, якби виконком зобов’язав всіх зацікавлених осіб замість спиляного дерева посадити саджанець, а так вони дають тільки рекомендацію садити, до якої дослухаються не всі.

Озеленення по-козятинськи: зрізають, щоб садити?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Phibbs John

    Is it possible to recover or find lost Bitcoin? essentially, how a bitcoin was lost will influence the probability that it can be found. People are currently offering services in order to recover misplaced bitcoin on account of the sheer amount of missing cryptocurrency out there. Data recovery specialists fall under this category, but to recover your lost bitcoin, you'll need the assistance of a qualified recovery specialist like CYBERTRACE Recovery. To recover lost bitcoin, bitcoin cash, and any other cryptocurrency, get in connection with CYBERTRACE recovery. And you can be guaranteed that notwithstanding the duration that it has been missing, you will nonetheless get the value of your bitcoin. Contact CYBERTRACE Recovery's customer service department for further information on:contact CYBERTRACE at:([email protected])

  • Patricia dooley

    earn you as much as 7,570 Euros in a week from an initial investment of just 700 Euros. I am living proof of this great investment opportunity. interested in investing and want to earn weekly? contact Jose via whats-app: +12012937434 or email: [email protected]​ to get started...

  • Володимир Загоруйко

    Ліс перетворили на захаращену захисну лісопосадку
  • Володимир Загоруйко

    Цікаво скільки дерев було дозволено зрізати в махаринецькому лісі?

keyboard_arrow_up