Біля п’ятого ставка вирізають ясени і дуби. Але вже з меншим завзяттям

Біля п’ятого ставка вирізають ясени і дуби. Але вже з меншим завзяттям

На гарячу лінію газети “RIA-Козятин” зателефонував мешканець міста. Він повідомив, що побачив, коли їхав дорогою Бачинського (так її називають в народі), майже від Козятина до села Махаринець багато спиляних дерев.

Про цю лісосмугу газета “RIA -Козятин” вже повідомляла.

Побувавши знову на місці події, побачили таку картину: після критичної публікації (№33, від 17 серпня 2017 року “В лісосмузі вирізали живі ясени, бо вони поле затіняють”) кількість дерев, що попали під пилку, значно скоротилась.

Нагадаємо, що вирубка здійснювалася на основі лісорубного квитка райагролісу за номером 185 на вирізку більше 150 кубометрів деревини. Рубка з дозволу називається “Догляд за узліссям”. А просила дозволити вирубувати посадку голова села Махаринець, бо ніби хтось хоче будувати тут дорогу.

Відео дня

Отож, якщо раніше працівники райагролісу пиляли все підряд, то тепер вибірково: маленькими ділянками біля дороги та в середині лісосмуги. Склалося враження, що вибирають тільки рівне дерево. Можливо, дерева, що мають нахил, спиляють пізніше, адже за дорогою на полі росте кукурудза? Продукт цінний! Не хочуть, щоб господар поля поніс втрати? Ну це по-господарськи! Та судячи, що в середині лісосмуги, де дерева з нахилом залишились, можна зробити припущення, що спилювали тільки вибірково рівні дерева і щоб менш було помітно. Пиляють, до речі, таємно.

Можна сховати знищення зелених насаджень за словами, що це небезпечні та аварійні дерева. Можна сказати, що така вирубка є необхідною, тому що там буде прокладена якісна дорога з твердим покриттям. Якісна дорога потрібна і чим вона буде ширшою, тим краще. Але чому, щоб дорога була ширшою, потрібно лісосмугу зробити вузькою? Чому не можна розширити дорогу за рахунок поля? Відступити можна від лісосмуги, щоб вона поле не затіняла? Відповіді на ці питання всі знають.

Ми можемо говорити, як стверджують працівники лісового господарства, різними мовами. Якщо так хтось переймається якісною дорогою, то чому не почати з її прибирання? Якщо можна сказати так, як подано в документах сільради, що ця лісосмуга знаходиться між двома вулицями, то й смітники, які знаходяться вздовж цієї дороги паралельно лісосмузі, також сільраді Махаринець належать. Тільки до сміття нікому немає діла.  А от з деревами, яким більше піввіку, стали наводити лад. І правоохоронцям немає до цього діла, і екологічній інспекції. Усе “схвачено” і за все заплачено?

Що ж це за документ, в якому пані голова визначила, що лісосмуги знаходяться між вулицями? Чи це не підробка документів? Адже згадана лісосмуга по ширині знаходиться між двома полями! А в довжину вона знаходиться, хіба що між вулицею Матросова в Козятині та селом Махаринці! Ніяких інших вулиць, між якими була лісосмуга, що пиляють, подаючи це як розчистку між вулицями, там і близько немає. Тож наступного разу, готуючи подібні документи на вирубку дерев, називайте речі своїми іменами. Не ховайте несанкціоновану вирубку, навіть маючи дозвіл від самих себе, за хитрими словами “догляд за узліссям” чи “розчистка лісосмуги між вулицями”, яких там і близько немає.

Вероніка Любіч

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up