Блискавичний полтергейст прокотився оселями козятинців

Блискавичний полтергейст прокотився оселями козятинців
  • Недільного вечора чергова негода, з поривами сильного вітру, дощу та блискавки прокотилась над Козятином.
  • Потужний електричний розряд величезної сили влучив через електричну мережу, протяги, супутникові та ефірні антени до осель козятинчан.
  • У деяких будинках погоріла вся побутова техніка, яка на той час була вімкнена в розетки.

За словами керівника «Укртелекому» Романа Бохонко, до них, станом на 24 червня, звернулось 25 користувачів інтернету, у яких були зіпсовані інтернет-модеми.

В одному з домогосподарств Козятина шарова блискавка завітала до кімнати господині, коли жінка прасувала білизну перед працюючим телевізором. Жовто-рожева куля з'явилась перед очима жінки тої миті, коли вона вимкнула з розетки праску. Підвівши очі, здивована господиня побачила перед собою вогняну кулю, яка на відстані метра від неї луснула, мов мильна бульбашка. Пролунав вибух, схожий на запуск салюту. Погас екран телевізора. У будинку зникло світло.

– Що то за чортівня? - подумала. - Я навіть не злякалася, все було так несподівано, – розповідає господиня.  

Відео дня

Не усвідомлюючи реальної небезпеки, від якої її вберегли янголи-охоронці, господиня пішла до іншої кімнати перевірити, чи часом не з'явилась там непрохана гостя.

– Зачинивши вікна, на підлозі помітила невеликі пластикові матові кружельця. Підвівши голову до стелі, звернула увагу на вмонтовані в стелю LED світильники малої потужності, які вискочили з гнізд та висіли лише на дротах, – каже жінка. – Кабель від польської антени, не приєднаний до телевізора, був пробитий електричним розрядом, залишивши слід кіптяви від вогняного запалу на білій стіні. Невдовзі з'явилося світло. З'ясувалося, що блискавка вивела з ладу LED телевізор, електронну плату газового та твердопаливного котлів, комп'ютер та інтернет-роутер «Укртелекому». Не працючими були 10 точкових LED ламп на стелях різних кімнат. 

– Здивувало, що в кімнаті, де працювало освітлення, вийшла з ладу лише одна лампа, де не працювало - 6, – каже господиня. – Коли увімкнули другий телевізор, з'ясувалось, що не працює супутникова система. Піднявшись на горище, з’ясували, що повилітали запаяні задні кришки у дизек перемикачів супутникових головок. Супутникові конвертори, як виявилось пізніше, також вийшли з ладу. На диво неушкодженим був холодильник, але ще декілька цокольних LED ламп також стали непридатними до використання, світильники денного світла негода не зачепила. Не захистив помешкання стабілізатор напруги з відсікачем. Але головне, що ніхто з людей у цьому помешканні не постраждав. 

Не існує від блискавки надійнішого захисту, як громовідвід на даху, з’єднаний з надійним контуром заземлення. З давніх часів наші пращури жахались блискавки, шукали надійного захисту у п’ятому куту своєї оселі. Не виходили на вулицю, зачиняли всі вікна та двері.

Під час грози варто вимкнути усі електроприлади. Не можна користуватись у цей час мобільними гаджетами, тому що вони притягують електромагнітний розряд.

На сьогодні людство ще не навчилося використовувати природну енергію на власні потреби, тому нам залишається виконувати елементарні методи захисту, щоб вберегти своє життя та техніку, яка полегшує нам існування в цьому світі.

Опитування

А як ви відчули на собі наслідки негоди?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up