Бобри на Водокачці чистять воду. Плату за роботу беруть деревами

Бобри на Водокачці чистять воду. Плату за роботу беруть деревами

На гарячу лінію газети «RIA Козятин» звернулася мешканка району Водокачки. Вона повідомила, що на каскаді ставків річки Гуйви поселилися бобри. В народі цей ставок назвали Водокачкою. От тільки не всі повірили в поселення на Водокачці бобрів і приписали пошкоджені дерева людям з сокирами.

Хочеться комусь в це вірити чи не хочеться, але на нашій Водокачці дійсно поселилися бобри. Як стверджують жителі району бобри не тільки своїми гострими зубами вночі валять дерева,  вони ще по крижині трохи бігають.

Дерев, пошкоджених цими симпатичними тваринами, шкода, але не тільки в Козятині бобри прийшли до людей. В Києві на Позняках, на Волині в районі Любешівської дамби На річках Харківщини, у Вінниці біля Вишенського озера також «хазяйнуть» бобри. Не дивлячись на те, що завдають вони шкоди деревам, ці тварини приносять і значну користь. Вони стежать за чистотою в водоймі, очищаючи водні ресурси від бруду, підтримують в річці чи озері рівень води, поглиблюючи дно, коли треба та докопуються до джерел. Тож у водоймах, де вони оселилися, навіть в посуху прохолодна та чиста вода, кажуть зологи. Бобри природні гідрорегулятори на великих річках і поки людина не втрутилась в природу, проблеми з бобрами не було. стверджують екологи. Бобри забезпечують природну рівновагу.  Всихають ліси не там, де ці тварини валять дерева, а там, де бобрів немає – кажуть фахівці.

Відео дня

Чому бобри з’явилися на нашій Водокачці, мабуть, тільки знають вони. На Гуйві бобри давно хазяйнують. Перші тварини оселилися не далеко від джерельця, якому надали назву «Боже джерело», що в Вернигородку, ще років 20 тому.

Бобри — інженери, каменярі, теслярі та ще й столяри. Можуть побудувати з гілок, болота та каменів плотину, схожу на ГЕС. До ладу вони облаштовують свою домівку. На зиму заготовляють багато кормів. Серед ласощів тварин – кора і гілки м’яких порід дерева, таких як вільха, осика, клен та верба. Коли в сім’ї бобрів намічається поповнення, то молоді бобри з’їжджають з домівки в пошуках іншого обійстя. Тільки буває так, що територія вже іншими помічена і доводиться молодим бобрам мігрувати, поки не знайдеться місце, не зайняте ніким. Можливо вільне місце знайшлося на Водокачці. Можливо в пошуках чистої водойми бобри перебралися до людей. Водойму вони, як санітари, очистять. От тільки за свою роботу деревами візьмуть. Нам, людям, не варто втручатися в природу.  Накриємо стовбури дерев металевими сітками, щоб вберегти дерева від бобрів, в пошуках їжі тварини будуть ходити по приватних садках.

   

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up