Боротьба з фальшивими довідками: як в Україні зникнуть фіктивні медогляди?

Боротьба з фальшивими довідками: як в Україні зникнуть фіктивні медогляди?

В Україні з вересня запрацювала Єдина державна база даних медичних оглядів, яка має подолати проблему з фальшивими довідками
 

На сьогодні, можна сміливо констатувати, що медичні огляди в Україні - це здебільшого фікція. В мережі Інтернет можна легко знайти сайти, які за пару сотень гривень гарантують проходження медичної комісії за 15 хвилин.

За цей час претендент повинен ніби то пройти від 3 до 7 лікарів, а також виконати лабораторні та інструментальні дослідження. Продаж фіктивних довідок призводить до суттєвих втрат для економіки та державного бюджету. Наприклад через нарахування соціальних пільг та страхових платежів за фіктивними висновками медкомісій. Також, проблемою є криміналізація та тінізація ринку медоглядів.

У результаті ми маємо у країні збільшення смертней та поранень у ДТП, через водіїв, які не придатні керувати автівкою, напади людей, які за психічним станом не можуть застосовувати зброю та регулярні отруєння і розповсюдження інфекцій у сфері харчування. Тепер, після запровадження єдиного реєстру медоглядів, вони будуть постійно моніторитися на предмет дотримання якості, а медзаклади будуть сплачувати з них податки.
Проте, експерт з медичної реформи проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр Ейдос за підтримки програми “U-Lead з Європою” Василь Височанський вважає, що запровадження лише електронного реєстру не вирішить проблеми з медичними оглядами.

Відео дня

В Міністерстві охорони здоров’я очікують значно зекономити кошти через контроль за наданням медичними комісіями дозволів різним контингентам осіб: водіям, власникам зброї, працівникам закладів харчування та  шкідливих виробництв, поліцейським, вчителям тощо. Ці гроші планують витратити на посилення окремих напрямів у реформуванні системи охорони здоров’я в Україні. «Електронна фіксація даних дозволить якісно моніторити надання послуг та точково здійснювати перевірки.

Іншим важливим кроком є перегляд необхідності значної частини довідок, бо немає потреби контролювати те, що не потрібне», - підкреслив Василь Височанський.


Ольга Бобрусь

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up