Брудна, але питна? Пояснили чому чорна вода з кранів відповідає нормативам

Брудна, але питна? Пояснили чому чорна вода з кранів відповідає нормативам
  • Публікація про результати дослідження води з водогону у нашій громаді викликала шквал негативних коментарів та навіть докорів. Мовляв, як чорна, брудна вода може бути питною?
  • Фахівці козятинського відділу контролю та профілактики хвороб пояснили чому, не дивлячись на колір та запах води, всі проби по санітарно-хімічних та мікробіологічних показниках відповідають нормативам.

Мешканці Козятина мало не щодня бачать, як з  кранів у їхніх оселях, замість прозорої води тече чорне, смердюче муло. Це одна із найбільших проблем нашого міста. Пити таку воду неможливо, тож люди або беруть воду з криниць, або купують талу. А днями спеціалісти козятинського відділу контролю та профілактики хвороб повідомили нашому виданню результати останні досліджень води з водогону чим ошелешили містян — всі проби відповідають нормативам. Після публікації матеріалу «Досліджували «Талу воду» та воду з водогону. Які результати?» козятинчани почали висловлювати своє обурення.

Наприклад, Едуард Шахнін написав:«З якого часу, смердюча вода з водогону стала нормою?»  Це саме питання задав і Геннадій Ткачук, мовляв, якщо в крані питна вода, яка тоді буде брудна?

Рита Гордійчук написала, що вода в крані інколи такого кольору, що і кави не потрібно заварювати. А Олег Козачук запитав, як та смердюча муть, що тече з наших кранів може відповідати всім нормам?

Відео дня

Були і коментарі, де звинувачували журналістів у недостовірності інформації. До прикладу Василь Мандзюк написав: «Якщо та вода така корисна і нормальна, то запропонувати лабораторії не проби брати, а випивати стакан води з крана при журналістах. І журналістам запропонувати ту живу водичку скуштувати, може тоді перестануть херню писати? Складається таке враження, що всім хто має вирішувати питання з якістю тієї води та її тарифом пороблено і це задавнено». Разом з тим Василь також запитав, якщо з крана питна вода ллється, то чого все місто з бутелями по місту бігає, даючи немалу виручку «Талій воді». «Мабуть наші люди не привичні до питної води з крана та щей перебирають харчами?» — написав чоловік у коментарях.

Ми поспілкувалися з фахівцями відділу, аби ті детальніше розповіли та пояснили, де саме брали воду, як робляться дослідження та головне, як брудна вода може бути придатною для пиття? Розповідаємо по порядку.

Проби з водогону беруться у різних мікрорайонах нашої громади. На момент останньої перевірки (з 15 червня по 13 липня), її відбирали по вулицях Перемоги, Космонавтів, Грушевського та Щасливій.

Звісно, є багато різних чинників, які впливають на воду. Один з головних — стан водогінної системи. Не секрет, що у нас вона, м’яко кажучи, застаріла.

— Десь труби новіші, десь старіші, десь змінювались, а десь — ні,  — кажуть спеціалісти козятинського відділу контролю та профілактики хвороб. — В тих будинках, де труби позамінювали, там немає тої чорної, темної та зеленої води. Є багатоповерхівки, де голови ОССБ змінювали труби, тому там вода з кранів тече не чорна. Ми досліджуємо воду на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Вода проходить хлорування, проходить обробку, тому в епідеміологічному відношенні вона безпечна. До слова, бувають випадки, коли наші військові набирають воду з річки, вона теж такого кольору, що не скажеш, що вона питна. Але коли туди кинути таблетку знезараження, цю воду можна пити. Тобто, зовнішній вигляд води, те що ми бачимо, не завжди може говорити про мікробіологічний склад.

Разом з тим, фахівці відділу наголосили, що вони аналізують безпеку води в епідеміологічному відношенні. І якщо вона прийшла якісне знезараження, мікробів там немає. Тому така вода безпечна. 

— Звичайно, це біда нашого міста. У нас водозабір поверхневий і влітку, коли приходить спека, відбувається цвітіння водойми, — стверджують у відділі  контролю та профілактики хвороб — Вода набуває певного кольору і запаху. Але це питання можна вирішити тільки бурінням свердловин і переходом на водопостачанням з свердловин, а не з поверхневої водойми. 

Читайте також:

Де сховатися у Козятині? Міська рада оприлюднила інтерактивну мапу укриттів

Дороги жахливі, а від бродячих псів спасу немає

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена Артикул

    Подивіться осад под мікроскопом,це жах .Скільки всього повзає і шевелеться.
  • Читач16

    Коли кожний будинок ОСББ замінити внутрішні труби і поставить загальнобудинкових фільтр на вході в будинок,вода буде чиста. Неодноразово бачив проби води зразу після очистки на водозаборі Медведівка іРаставиця

keyboard_arrow_up