Будете багато нервувати, потрапите до дерматовенеролога!

Будете багато нервувати, потрапите до дерматовенеролога!

Спеціаліст про псоріаз

На прохання наших читачів висвітлити тему хвороби під назвою псоріаз, в екслюзивному інтерв’ю газеті “RIA-Козятин” дерматовенеролог Козятинської районної лікарні Юрій Дорошкевич розповів про причини і наслідки підступної хвороби, як діяти і що робити у випадку захворювання.

— Нещодавно на амбулаторний прийом звернувся один з мешканців району з висипами на шкірному покрові, які з’явилися після нервового потрясіння. Я помітив, що він перебував у стані депресії. На шкірі були типові для хвороби висипи: розово-червоного кольору бляшки, з обідком росту вогнища, сріблясто-білим лущенням, розміщеними в області верхніх кінцівок тулуба. Хворий проконсультований лікарем-невропатогом. Призначене лікування псоріазу дало покращення стану, але не дало лікування. Залишилися симптоми у вигляді бляшок — вогнищ враження невеликих розмірів до 5 см в діаметрі, покритих лусочками. Хворому рекомендовано санаторно-курортне лікування, нормалізація режиму праці і відпочинку, дієта…

Відео дня

— Що ж таке псоріаз?

— Це багатофакторний гемодерматоз, що характеризується враженням шкіри, порушенням функції центральної периферичної і вегетативної нервових систем, ендокринної системи, внутрішніх органів, суставів. В перебізі хвороби відмічається сезонність. Форми захворювання: зимові, літні. Частіше зустрічається псоріаз вульгарний, звичайний, рідше — важкі форми: ретродермічна, педикульозна, артропатична, які можуть призвести до інвалідності.

— Які причини і хто хворіє?

— Причинами виникнення є генетичні фактори. Існують: нейрогенна, вірусна, ендокринна, порушення обміну речовин та імунна теорії. Хворіють люди різних вікових категорій. У світі нараховується біля 150 млн. хворих цією хворобою. Однаково часто хворіють чоловіки і жінки. В останні роки реєструються хворі діти.

— Яка профілактика хвороби?

— Важливе місце в профілактиці загострень хвороби займають дієта з обмеженням тваринних жирів і вуглеводів (помідори, горох, соя і перець). Заборона алкоголю, куріння, своєчасний прийом, так званих, адаптогенів: вітамінотерапія, закалювання, зайняття фізичними вправами, догляд за шкірою, режим праці і відпочинку. Якщо ж трапилось загострення, необхідно звернутися до лікаря, не займатися лікуванням.

— Що окрім стресів стає причиною хвороби?

— На сьогодні головним чинником рахується спадкова теорія. 60-70% хворих псоріазом хворіють саме за спадковими даними. Відкриті гени, які зумовлюють виникнення цієї хвороби.

— Чи виліковний псоріаз?

— На сьогодні, 100% виліковності цієї хвороби не існує, але є багато лікарських засобів, які дають довгочасні ремісії. Наприклад, такі імунобіологічний препарат, як ремікейд, інфліксімаб, адаптосепт і інші з цієї групи препаратів. Вони дають ремісії до року, а іноді і більше.

— Чи можна лікуватися тільки мазями, кремами, примочками?

— Оскільки причина хвороби криється в теоріях: імунна, порушення обміну речовин, інфекційна, то, звичайно, не можна вилікувати лише нанесенням зовнішніх препаратів. Місцеве лікування 100% гарантії не дає, але покращення спостерігається.

— Відомо, що існує День псоріазу...

— 26 жовтня — день, коли у всьому світі проводиться благодійна акція для хворих псоріазом. Їх приймають безкоштовно, але, на жаль, ліки безкоштовно не дають. Це День відкритих дверей будь-яких лікарських закладів з профілю дерматології, де приймають людей без направлення з місця проживання.

Довідково: дерматовенеролог КП “Козятинська ЦРЛ” працює з 9.00 до 13.00, прийом здійснюється в поліклінці, кабінет №48.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віра

    Люди, будьте добрішими!!!
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня Від читача 09:28 Пожежний схематоз 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії» 13:50 Благодійний фонд Миколи Філонова допомагає організовувати харчування в школах Вінниччини (пресслужба БФ) 12:27 «Ямковий ремонт з нанотехнологіями» у Козятині. Відео від читачів play_circle_filled 12:09 Козятинський ЦНАП отримав комплект сучасної портативної техніки 11:01 Десятка найдорожчих закупівель міської ради у березні 10:20 Родинам загиблих Героїв Ігоря Болдіна та Анатолія Федорця вручили державні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up