Була Московська, стала Львівська: 60 вулиць у Козятині назвали по-новому

Була Московська, стала Львівська: 60 вулиць у Козятині назвали по-новому
  • Процес перейменування вулиць завершився.
  • На останньому засіданні міська рада обрала нові назви для 118 топонімів Козятинської громади.
  • Майже половина з них — у самому Козятині. Розповідаємо, на честь кого називатимуться тепер вулиці

У п’ятницю, 23 вересня відбулася сесія міської ради, 28-ма за рахунком. Серед питань, які стояли на порядку денному, було те, яке турбує багатьох мешканців громади — перейменування вулиць. Над цією темою впродовж декількох місяців працювала робоча група. Серед існуючого списку вулиць і провулків обрали ті, які підлягали перейменуванню. До нього потрапили топоніми, названі на честь російських і радянських діячів, військових Другої світової війни, вулиці, у назвах яких використані росіянізми, а також топоніми, які забули декомунізувати. Спершу список налічував 124 позиції, у ході обговорення деякі вилучили, деякі, навпаки, додали.

Робоча група обрала можливі варіанти нових назв вулиць і подала свої пропозиції на розгляд міської ради. Останнє слово було за депутатами — саме обранці на сесії мали вирішити, чи перейменовувати вулиці взагалі і як вони називатимуться після перейменування.

«Над питанням перейменування вулиць та провулків депутати довго спілкувалися. Але рішення прийнято — 119 вулиць та провулків Козятинської громади перейменовано. До уваги було прийнято онлайн-голосування на сайті, звернення громадян, старост громади та звернення депутатів міської ради», — пишуть на сайті міськради.

Відео дня

Зауважимо, що у рішенні, яке прийняли обранці, список вулиць та провулків налічує 118 позицій. Про деякі з них розповімо трохи детальніше.

Увіковічнили пам’ять Героїв

Провулок Першого травня, що з’єднує район училища і ПРБ, відтепер носитиме ім’я Василя Пирогова, 33-річного бійця, який загинув на Донеччині. Коли почалося повномасштабне вторгнення, Василь пішов до війська добровольцем. На фронт потрапив у квітні, після проходження навчання. Трохи більше, ніж за місяць, його життя обірвала війна.

Вулицю Олега Кошового назвали на честь Артура Венжика, 21-річного солдата Національної Гвардії. У березні 2022 року Артур потрапив під ворожий обстріл на Луганщині. Бійця доправили до лікарні у Дніпрі, та не змогли врятувати.

Вулицю Кривошеїна робоча група рекомендувала перейменувати на Волонтерську, втім на сесії вирішили назвати її на честь Євгена Гижі, фельдшера швидкої допомоги. Коли почалася повномасштабна війна, Євген охороняв блокпост у Махнівці у складі територіальної оборони. У березні його серце зупинилося під час несення служби.

Вулиця Грибальова на тій стороні носитиме ім’я Сергія Гармишева, 35-річного бійця, який загинув у бою на Донеччині. У червні цього року його мобілізували до війська. Трохи більше, ніж за місяць, життя Сергія забрала війна.

Провулок Лікарняний спершу не збиралися перейменовувати. Проте на останньому засіданні робоча група внесла його до списку і рекомендувала назвати іменем Олега Ясінського, бійця-добровольця, який загинув на Донеччині у червні. Депутати пропозицію підтримали.

Ще дві вулиці на честь полеглих захисників назвали на Білій Казармі. Толстого тепер носитиме ім’я Віталія Печенюка, 21-річного солдата Національної Гвардії. Він загинув у березні, потрапивши під мінометний обстріл на Донеччині.

Вулицю Чехова назвали на честь Богдана Іщука, 20-річного бійця. Повномасштабна війна застала хлопця під час проходження строкової служби. Його життя обірвалося у квітні на Луганщині — Богдан загинув під час ворожого авіанальоту.

У Сигналі вулицю Олега Кошового назвали на честь Іллі Антонюка. Коли почалося повномасштабне вторгнення, він пішов на війну добровольцем. У травні Ілля потрапив під ворожий обстріл на Донеччині. Йому назавжди буде 26.

Історичні постаті

Декілька вулиць на тій стороні назвали на честь історичних персон, які пов’язані із нашим краєм. Колишні вулиця і провулок Валдаєвські, що носили імена козятинчан-залізничників, яких у 1905 році розстріляли жандарми через організацію страйку, тепер перейменували на вулицю і провулок Архітектора Кобелєва. На честь Олександра Кобелєва, зодчого зі столиці. Завдяки йому у нашому місті з’явився залізничний вокзал. Та це не єдина споруда у Козятині, яку звів Олександр Кобелєв. Водонапірна вежа, частина будівель локомотивного депо, школа № 2, а також низка старовинних житлових будинків — його праця.

Пролетарська, як і однойменний провулок, відтепер буде вулицею Отця Олександра, на честь Олександра Бойка. За часів Радянського Союзу це був єдиний священик у Козятині. Він служив у крихітній каплиці на території старого цвинтаря. У 2001 році за довге і віддане служіння церкві та вагомий внесок у моральне виховання козятинчан Отцю Олександру присвоїли звання Почесного громадянина міста.

Вулиця Сєдова носитиме ім’я Тимка Падури, україно-польського поета, який, за однією з версій, є автором пісні «Гей соколи». Її можна почути у фільмі «Вогнем та мечем» режисера Єжи Гоффмана. Останні роки свого життя Тимко Падура провів у селі Козятині, де і помер.

Вулицю Некрасова у Кордишівці назвали на честь уродженця села, письменника Федора Маківчука. Він писав фейлетони, гуморески та політичні памфлети, протягом сорока років був головним редактором «Перцю» — найстарішого в Україні гумористичного журналу.

Прощавай, Терешкова

Донедавна Козятинська ТГ була найбільш затерешкованішою громадою колишнього Козятинського району. У нас налічувалося цілих чотири вулиці, названих на честь Валентини Терешкової, радянської космонавтки і депутатки державної думи росії. Решта громад Вінниччини попрощалися із Терешковою вже давно. Зокрема, Махнівська ще минулого року перейменувала вулицю, яка носила ім’я палкої прихильниці путіна. У Козятинській ТГ цей процес затягнувся надовше.

Ще тиждень тому вулиця Терешкової була у селі Козятині. Тепер вона носитиме прізвище Васютинських. Ця родина має прямий стосунок до нашого краю — півтора століття тому Мар’яну Лехно-Васютинському належали землі сучасного міста і села Козятина. Частину своїх володінь поміщик віддав під будівництво залізниці, завдяки чому на карті з’явилася станція Козятин і житлове поселення навколо. За сприяння Васютинського у нашому місті відкрили залізничне училище — він безкоштовно віддав ділянку під забудову навчального закладу. Так само поміщик пожертвував частину своїх земель для церкви, яку у 60-их роках знесли більшовики.

Ще одна вулиця Терешкової була у Кордишівці. Тепер вона називатиметься Хліборобною. У Сокільцях Терешкову замінили на Богдана Хмельницького — на честь першого Гетьмана Козацької держави, який боровся за визволення українських земель від Речі Посполитої.

У Титусівці колишня вулиця Терешкової тепер має патріотичну назву — Захисників України.

Нижче публікуємо повний список вулиць і провулків Козятинської громади, які перейменували.

Було Стало
Козятин  
провулок 1-го Травня Василя Пирогова
8-ма Гвардійська Захисників України
9 Січня (вулиця і провулок) Залізнична
Академіка Павлова (вулиця і провулок) Павла Скоропадського
Бабаджаняна Мирослава Скорика
Баженова Санаторна
Бессарабова Південна
Полковника Бойка Симона Петлюри
Валдаєвська (вулиця і провулок) Архітектора Кобелєва
Васьковського В'ячеслава Чорновола
Ватутіна (вулиця і провулок) Шкільна
Гагаріна Леоніда Каденюка
Гоголя (вулиця і провулок) Івана Котляревського
Горького Полтавська
Грибальова Сергія Гармишева
Зої Космодем'янської Олени Теліги
Катукова (вулиця і провулок) Єдності
Комарова Ліни Костенко
Кривоноса Польова
Кривошеїна Євгена Гижі
Крилова Родинна
провулок Кузнечний Козацька
Кутузова Свободи
Лермонтова Василя Симоненка
провулок Лікарняний Олега Ясінського
Ломоносова Веселкова
Матросова (вулиця і провулок) Степана Бандери
Маяковського Вишнева
Мендєлєєва Яблунева
Мічуріна (вулиця і провулок) Чумацький шлях
Московська Львівська
Некрасова (вулиця і провулок) Соломії Крушельницької
Олега Кошового Артура Венжика
Павленка Східна
провулок Партизанський Героїв Майдану
Підгорбунського Князя Святослава
Поліни Осипенко Молодіжна
Пролетарська (вулиця і провулок) Отця Олександра
Пушкіна Соборна
Сєдова Тимка Падури
Суворова Благовісна
провулок Таращанський Шляхетний
Толстого Віталія Печенюка
провулок Толстого Бузковий
провулок Тупіковий Визвольний
Черняховського Володимира Івасюка
Чкалова Миколи Міхновського
Чехова Богдана Іщука
Шмідта Тиха
провулок Шмідта Затишний
   
смт Залізничне  
Бушилова Данила Нечая
   
Іванківці  
1-го Травня Травнева
   
село Козятин  
Гайдара Затишна
Гончарова Квітки Цісик
Дубініна Річкова
Поповича Миколи Леонтовича
Репіна Шкільна
Терешкової Васютинських
Ціолковського Бердичівська
Чайковського Івана Миколайчука
   
Кордишівка  
Гагаріна Джерельна
Дзержинського Захисників України
Жовтнева Лозова
Кірова Гайдамацька
Котовського Аграрна
Маяковського Лесі Українки
Мічуріна Садова
Некрасова Федора Маківчука
Партизанська Лісова
Суворова Українська
Терешкової Хліборобна
провулок Кірова Щасливий
провулок Некрасова Вишневий
   
Махаринці  
9 травня Травнева
Гагаріна Веселкова
Гагаріна 1 Сонячна
Мічуріна Хутірська
Некрасова Талимонівська
Партизанська Виноградна
Першотравнева Джерельна
Чкалова Яблунева
провулок Колгоспний Затишний
   
Пиковець  
1-го Травня Вербова
Гагаріна Пшенична
Ломоносова Івана Богуна
Чкалова Зелена
провулок Комарова Бузковий
   
Прушинка  
Будьонного Польова
Ватутіна Загребельна
Чапаєва Василя Стуса
   
Пустоха  
Ломоносова Шкільна
   
Рубанка  
Колгоспна Фермерська
   
Сестринівка  
Першотравнева Шевченка
Червоноармійська Шапова
   
Сигнал  
Олега Кошового Іллі Антонюка
   
Сокілець  
Гагаріна Козацька
Некрасова Свободи
Пушкіна Перемоги
Терешкової Богдана Хмельницького
Тимошенка Червоної калини
   
Титусівка  
Комарова Щаслива
Островського (вулиця і провулок) Мужності
Терешкової Захисників України
   
Флоріанівка  
Комсомольська Махнівська
провулок Комсомольський 1 Махнівський 1
провулок Комсомольський 2 Махнівський 2
провулок Комсомольський 3 Махнівський 3

 

 

Читайте також:

У жовтні відбудуться планові перерахунки пенсій. Пояснили, хто і на скільки отримуватиме більше

У Козятині почнуть діяти безкоштовні курси з вивчення української мови. Контакти для запису

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Life Life

    Цікаво, яким боком до Козятина Чумацький шлях? Більш сучасного нічого не було? Наприклад Квітнева, Місячна, Зоряна, Східна?
  • Юрій Джемесюк

    Ще б мапу зробили з назвами вулиць.
  • Читач96

    Директор училища Стецько А., чому не запропонував разом із колективом, перейменувати вулицю Катукова на вулицю Дениса  Прилуцького?

    Ця ж дитина була учнем училища...

    Працюю в УЗ reply Читач96

    А що заважало вам запропонувати назву вулиці? Здається розпочався навчальний процес і в колективі училища є важливіші справи.
  • Марія Олійнічук

    Хіба не можна було назвати вулиці, щоб люди і наші діти памятали, цих героїв, а то назвали квіткова, та ще багато інших назв, які нас не стосуються, а героїв треба памятали.

    Читач16 reply Марія Олійнічук

    А тому,що через деякий час прийдуть до влади інші,і переіменують на свій лад

keyboard_arrow_up