Бути чи не бути перейменуванню вулиць?

Бути чи не бути перейменуванню вулиць?
Фото ілюстративне
  • У багатьох містах України вже стартував процес заміни назв вулиць, які носять імена російських діячів науки, культури та мистецтва, а також назви російських міст. У Козятині ми нарахували таких аж 16.
  • Чи візьмуться у нас за перейменування вулиць і чи підтримують цю ініціативу козятинчани

На початку квітня у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який вносить зміни до Закону «Про географічні назви». Автори проекту закону пропонують заборонити топоніми, що символізують державу-окупанта або звеличують її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн. Якщо народні депутати його приймуть, такі назви вулиць як Московська муситимуть зникнути з карт наших населених пунктів, адже ця назва звеличує столицю країни-агресора.

А поки законопроект очікує на розгляд, у багатьох містах вже стартує перейменування. Зокрема, у Хусті, що на Закарпатті, збираються попрощатися із вулицями Комарова, Кутузова, Толстого, Мічуріна, Маяковського і не тільки. Загалом тамтешня влада має намір перейменувати 22 вулиці у місті і 38 — у селах територіальної громади. А в Івано-Франківську міська рада вже відправила в небуття вулиці Лермонтова, Мендєлєєва, Некрасова, Толстого і це далеко не повний перелік.

Відео дня

 

У Козятині ми нарахували цілих 16 вулиць, які названі на честь російських діячів, які не мають жодного стосунку до нашого міста чи до України загалом. Це — Московська, Академіка Павлова, Мічуріна, Мендєлєєва, Ломоносова, Баженова, Пушкіна, Толстого, Крилова, Горького, Маяковського, Комарова, Гагаріна, Чкалова, Суворова та Кутузова. Зокрема, деякі з перелічених постатей взагалі мали українофобські погляди, а Суворов, до прикладу, брав участь у придушенні Коліївщини — національно-визвольного повстання козаків і селян у Правобережній Україні.

Настрої людей

Ми проводили опитування серед наших читачів на сайті kazatin.com, на наших телеграм-каналі та вайбер-групі. Запитали людей, чи треба перейменовувати Московську і решту вулиць, названих на честь російських діячів. Загалом до нашого опитування долучилося 868 користувачів.

На нашому сайті 60 % тих, хто взяли участь в опитуванні, проголосували за те, аби перейменувати усі 16 вулиць. Ідею із тим, щоб перейменувати лише Московську, підтримали 13 %. За те, щоб перейменувати деякі з цих вулиць, проголосували 14 %. І трохи більше 11 % проти перейменування.

У групі в вайбері 64 % тих, хто проголосував, вважають, що потрібно перейменувати всі ці вулиці. Лише 2 % проти. Майже чверть (24 %) підтримали ідею із тим, щоб перейменувати лише Московську, а решту залишити, 7 % — за перейменування деяких із цих вулиць.

У телеграм-каналі за перейменування проголосувало 71 % читачів, лише 5 % — проти. За те, аби перейменувати лише Московську, проголосували 13 %, ще 11 % підтримують ідею перейменувати деякі з цих вулиць.

Свою думку люди висловлювали і в коментарях у нашому телеграм-каналі. Переважна більшість писала, що вулиці перейменовувати варто. Чимало користувачів пропонували назвати ці вулиці на честь наших полеглих Героїв. Втім були і такі, які писали «яка різниця, як вулиця називається», «не на часі», «невже більше немає проблем».

Також ми запитували, що думають з приводу перейменування вулиць читачі на нашій сторінці в Інстаграм. Свою позицію висловили 34 людини. Більшість із тих, хто залишив коментарі, підтримують ідею перейменування вулиць, названих на честь російських діячів.

Яка альтернатива Московській і не тільки?

Важко навіть уявити, якби у сусідній Польщі були вулиці, названі на честь Фалькенгайна чи Ріббентропа. Знаєте, хто це такі? Фалькенгайн — начальник генштабу Німеччини в часи Першої світової війни. Ріббентроп — міністр закордонних справ Німеччини в роки Другої світової та радник Гітлера, один із підписантів горезвісного Пакту Молотова-Ріббентропа, за яким Радянський Союз і Німеччина фактично розділили між собою територію Польщі у 1939 році. Через тиждень після його підписання гітлерівці вторглися в Польщу. То чому у нас мають бути вулиці Суворова і Кутузова, які возвеличують полководців держави-агресора, яка на нас напала і вбиває наших людей?

Чи є на що нам замінити назви тих вулиць, які прославляють російських письменників, космонавтів, військових та інших діячів? Однозначно так. За вісім років війни ми втратили десять захисників із Козятина. І лише на честь одного з них — Вадима Наумова, назвали один із провулків.

У Козятині досі немає вулиці Іванова — режисера легендарної комедії «За двома зайцями». А він, до речі, уродженець нашого міста. У нас немає вулиці Тимка Падури — автора пісні «Гей соколи», яку використали у якості саундтреку до фільму «Вогнем і мечем». А Падура, до речі, останні свої дні провів у селі Козятині і там же й помер. Немає вулиці Миколи Рибака — талановитого художника, який мешкав у Козятині. Його пейзажі є в колекції Музею історії міста. У нас є вулиця академіка Павлова, який народився і помер в росії і зробив внесок у російську науку, але чомусь немає вулиці Марії Зерової — української науковиці, яка народилася у Козятині, відкрила чотири нові види грибів, написала дві сотні наукових праць про гриби України.

Вулиці таки можуть перейменувати

Міська рада планує розпочати процес дерусифікації вулиць Козятина. Про це повідомили на офіційній фейсбук-сторінці Козятинського міського голови Тетяни Єрмолаєвої. Пропонують перейменувати вулиці Московську, Чехова, Маяковського, Шмідта (з провулком), Мічуріна (з провулком), Пушкіна, Пролетарську, яку дивним чином обійшла декомунізація у 2016-му, а також Академіка Павлова, Комарова, Гагаріна, Ломоносова, Баженова, Крилова, Мендєлєєва, 9-го січня (з провулком), Некрасова (з провулком), Горького, Сєдова, Лермонтова, Чкалова, Суворова, 8 Гвардійську, 1 травня, Катукова, Кривошеїна, Бабаджаняна, Зої Космодем’янської, Матросова, провулок Мікояна та Кузнечний. Громаду просять долучитися до обговорення.

 

У коментарях під дописом виникла ціла дискусія. А що думаєте ви? Які у вас пропозиції з приводу перейменування?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Володимир Загоруйко

    Однозначно.Змінити назву вулиць.Українських видатних людей багато є!!!
  • Читач23

    Однозначно змінити назви

    В нашому місті немає бути нічого російського і радянського, а кого не влаштовує! Бігом до Росії
  • Валерій Рожновський

    Що за пиання:«Бути чи не бути»? Ви ще «монетку» кинте!

keyboard_arrow_up