Бути чи не бути у Козятині парку Шевченка?

Бути чи не бути у Козятині парку Шевченка?
  • Деякі козятинчани висловлюються проти того, що у парку планують знести постамент, на якому раніше стояв бюст Пушкіна.
  • Люди пропонують основу залишити і встановити натомість пам’ятник Тарасу Шевченку, а сквер назвати іменем Кобзаря.
  • Що з цього приводу каже влада і чи реально зробити це в умовах великої війни — дізнавалися наші журналісти

Два тижні тому ми писали про те, що у міському сквері мають демонтувати залишки від пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну. Саме залишки, тому що пам’ятника як такого там немає вже п’ятий рік. Гіпсове погруддя Пушкіна, яке там стояла, розбили невідомі влітку 2018 року. Натомість бетонну основу, яка вже потрохи почала руйнуватися, поки не зачіпали.

Напередодні Нового року Козятинська міська рада прийняла рішення демонтувати пам’ятник Олександру Пушкіну повністю, оскільки цей монумент пов’язаний з російською федерацією та колоніальною спадщиною, адже Пушкін — представник культурної спадщини саме країни-агресорки. Після того, як ми опублікували новину про це на нашому сайті, читачі стали активно її обговорювати. Майже третина із тих, хто залишив свої коментарі, висловилася за те, що постамент зносити не потрібно. Більшість із них запропонували замість Пушкіна поставити пам’ятник Шевченку і назвати парк на його честь.

«В інших містах щось будують, реконструюють, а у нас тільки валять та зносять. Ні щоб відновити і Шевченка поставити, чи якийсь невеличкий фонтан поставити, ми знесемо, а в парк будуть прибігати собаки, робити свої справи, так як на площі, де ленін стояв. Статую скинули, а на її місці важко було щось інше поставити? Пісочка насипали, от «молодці», — написала Віка Слободяник.

Відео дня

«Ломати — не будувати. А щось інше зробити мізків немає», — прокоментувала Наталія Суменкова.

«Поставити бюст Шевченка», — написала Ніна Козачук.

«Так, цікаво, якщо Шевченко буде там стояти. Мені сподобалось», — написала Ольга Малицька.

«Ломати — не будувати! Чому б не зробити на цьому місці пам’ятник комусь гідному?!» — висловила думку Ольга Рибачук.

«На це місце можна поставити бюст Шевченка. Буде парк імені Шевченка», — прокоментував Сергій Мацько.

Опитування

А ви підтримуєте ідею встановити в парку пам'ятник Тарасу Шевченку?

 

Крім того, тиждень тому нам телефонувала наша читачка, яка також висловилася за те, щоб на місці пам’ятника Пушкіну поставити Шевченка і назвати сквер іменем Кобзаря.

— У минулій газеті було написано, що постамент, на якому стояв Пушкін, будуть зносити, — каже Ірина. — Я вважаю, що не треба. Тому що навколо нього гарна клумба. Цей постамент просто облагородити і перейменувати парк на імені Шевченка, поставити бюст Шевченка і буде видно, що це парк, а не якась посадка.

Маємо дочекатися завершення війни

Про пропозицію мешканців міста щодо того, аби залишити у парку постамент і встановити на ньому пам’ятник Тарасу Шевченку ми повідомили Світлану Рибінську, начальницю відділу культури Козятинської міської ради. Вона каже — пам’ятник Кобзарю у Козятині має бути, але постамент, на якому стояв бюст Пушкіна, для цього не підходить.

— Моя особиста думка і це підтверджено рішенням сесії, що цей постамент треба зняти, — пояснює Світлана Рибінська. — Сесія прийняла рішення, що пам’ятника Пушкіну не повинно бути. Постамент вже старий, розвалений, він зовсім не витримує жодних естетичних норм. Його треба забрати. Там діти бігають, катаються на роликах. Стосовно пам’ятника Шевченку та іншим нашим українським діячам — це потрібно однозначно, але це капітальні видатки і такі проплати на час війни не проводяться. Я дуже вірю в те, що у нас в Козятині буде пам’ятник не лише Шевченку, а, можливо, Степану Бандері, можливо, Лесі Українці, Іванові Франку. У нас така плеяда українських діячів і увіковічнювати їх потрібно. Зрозуміло, що це не відділ культури приймає такі рішення. Таке рішення приймається виключно сесією міської ради, депутатами. Але на час війни такі проплати не проводять, тому у будь-якому разі ми мусимо чекати завершення війни, коли нам дозволять проплатити кошти. Там ще є своя процедура — або це буде авторський пам’ятник, або буде оголошуватися конкурс. Маса є нюансів відповідно до законодавства. А що потрібно увіковіковічнити Шевченка — я думаю, ні в кого сумнівів не виникає.

Стосовно перейменування скверу на парк імені Шевченка, то це теж має виноситися на розгляд депутатів міської ради. Але доцільніше почати зі встановлення пам’ятника Кобзарю, а вже потім ініціювати перейменування парку — каже очільниця культури.

Наостанок додамо, що чимало козятинчан вважає, що наш сквер у центрі міста досі називається «Парком імені Пушкіна», як його нарекли ще за часів Радянського Союзу. Можливо, саме через це деякі мешканці міста вважають, що його доцільно перейменувати. Втім Пушкінським цей парк називають тільки в народі, офіційна назва у нього зовсім інша.

— Наш парк називається міський сквер, — підсумовує Світлана Рибінська, начальниця відділу культури Козятинської міської ради. — Ніякого Пушкіна у назві немає вже давно. Дерусифікацію ми почали заздалегідь.

 

Читайте також:

Не Пушкіна, а Козацька: махнівчан просять взяти участь в обговоренні перейменування вулиць

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Микола Співаченко

    Все на часі  .декунізацію потрібно робити рішуче,як в Прибалтиці.Наш Козятин страшенно комуністичний.Площа очіку є пам'ятника Леніну.  Всі квитанції обленерго і газ і т.д.ощадбанк адресовані по вулиці Леніна.У нас юстиції не має.,юрісти отг.де ви є? Ми ж платим не існуючим юридично організаціям.Це злочин.Пані мерша,прошу,приведіть в порядок юридично структуру міста і громади.Це моя думка..
  • Ната Лия

    Не на часі зараз, коли йде повномасштабна війна, займатися перейменуванням чи встановленням пам'ятників.

    А якщо вже й давати ім' я парку,то нехай буде Сквером Пам'яті, щоб ми знали і

    шанували тих, хто віддав своє життя, рятуючи Україну.

    Микола Олександрович reply Ната Лия

    Неважливо, як названа вулиця, бо вона освітлена та заасфальтована. Немає різниці, біля якого пам’ятника ти чекаєш дівчину, в яку ти закоханий

keyboard_arrow_up