Про наше здоров'я: як пережити переведення стрілок на годину вперед?

Про наше здоров'я: як пережити переведення стрілок на годину вперед?

Літній час. О четвертій ранку 31 березня перевели стрілку годинника на одну годину вперед. Тобто в добі неділі формально буде 23 години. Як це вплине на нас, крім того, що вставати доведеться на годину раніше?

Переведення часу порушує чинні в організмі режими, а також провокує недосипання. На здоров'я людей це впливає по-різному. Залежить від стану. Наприклад, здорові люди швидко адаптуються до нових умов, також як і ті, хто не відчуває серйозних або хронічних проблем зі здоров'ям. Інша справа - люди з патологіями і хронічними захворюваннями - їм доводиться складніше.

Тимчасова адаптація також знижена у літніх людей і дітей. Інша категорія - ті, хто працює позмінно або в нічний час, понад вісім годин на день. Труднощі в перебудові режиму дня очікують також людей, які знаходяться в стані тривоги і відчувають стрес.

Перехідний період, коли ритм життя людини не збігається з денним ритмом, в медицині називається десинхронозом або джетлаг. Триває він близько двох тижнів після переходу на літній (як нам належить зараз) або на зимовий час. Як свідчить статистика Всесвітньої організації здоров'я, в ці 14 днів частішають виклики швидкої допомоги, випадки суїцидів і смертей від інфаркту міокарда, гіпертонічних кризів та мозкових інсультів.

Відео дня

Примітно, що зрушення часового часу відбувається як раз в перехідні періоди: весняно-літній, осінньо-зимовий. Цілком можливо, що зміни в самопочутті відбуваються під впливом погодних умов. В Україні такі перепади відзначаються в березні, жовтні і листопаді.

Олександр Самойлов,

лікар-терапевт медичного центру "Альтамедика"

- У період «переведення стрілок» зафіксовано збільшення звернень за медичною допомогою з приводу загострень хронічних захворювань, підвищення побутового і виробничого травматизму, зниження працездатності. Навіть практично здорові люди відчувають в цей період поява головних болів, порушення режиму сну, погіршення настрою, підвищену дратівливість. Так чи інакше, штучні сезонні зрушення часу є фактором ризику появи несприятливих змін в стані здоров'я.

Як пережити переведення стрілок на годину вперед

  • Поступово зміщувати час підйому, лягати раніше, добре висипатися протягом попереднього тижня
  • повноцінно харчуватися
  • Кинути або обмежити шкідливі звички
  • Постаратися зменшити професійні навантаження
  • Відкласти виконання складних медичних втручань і операцій
  • Стежити за прогнозом погоди і проявляти обережність при різкому погіршенні погоди і геомагнітних бурях
  • Тим, хто страждає хронічними захворюваннями, не нехтувати призначеними лікарем ліками, рекомендаціями щодо профілактики.
  • Проявити стриманість по відношенню до колег, терпимо і з увагою поставитися до літніх і дітей

Стрілки переводять вже більше 100 років

Сезонне переведення часу, з метою економії енергоресурсів, було запропоноване одним з батьків-засновників США - Бенджаміном Франкліном. Правда, він пропонував економити свічки, адже про електрику в 1784 році знали здебільшого лише вчені. Уперше переведення часу було введене в Британії в 1908. Зараз діє більш ніж в 110 країнах.

Після переходу на літній час, наш годинник будуть показувати той же час, що в тимчасово окупованому Криму і в так званих ДНР і ЛНР, де живуть за московським часом. А, як відомо, Росія відмовилася від переведення годинників.

Точний час перекладу: 04.00 27 березня (ніч з суботи на неділю).

Щоб легко запам'ятати, куди в той чи інший раз переводити стрілки, можна скористатися таким Лайфхак: ГО - Восени Зворотно, ВВ - Навесні Уперед.

Михайло Курдюков

Цікаво почитати наступне:

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Знову дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up