Частина Махнівки у самому центрі Козятина

Частина Махнівки у самому центрі Козятина
  • Свого часу Козятинська районна рада намагалася віддати Самгородку другий поверх поліклініки районної лікарні, але все пішло не за планом.
  • Подібна ситуація трапилася і з іншим приміщенням у місті, щоправда, тут усе вийшло

На перехресті Пилипа Орлика і Героїв Майдану стоїть будівля, де розташовані кілька установ та організацій. Серед них казначейство і відділ державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Місцеві кличуть цю будівлю по-різному. Хтось «Орантою», через вивіску з назвою страхової компанії. Хтось управлінням агропромислового розвитку, позаяк тут була районна установа з такою назвою.

Ця будівля розташована на Пилипа Орлика, 10. Частина споруди, яка має окрему юридичну адресу Пилипа Орлика, 8/26, належала до спільної комунальної власності громад Козятинського району. Того самого, який ліквідували минулого року і приєднали до Хмільницького.

На передостанній у своїй історії 39-ій сесії Козятинська районна рада прийняла рішення про передачу частини будівлі на Пилипа Орлика у господарське відання райагрооб’єднання «Козятинська рада сільськогосподарських підприємств». Його заснували фермерські господарства, кооперативи та сільгосптовариства Козятинщини.

Відео дня

Хмільницька районна рада, яка стала правонаступницею ліквідованої Козятинської райради, ще у січні цього року скасувала вищезгадане рішення про передачу приміщення на Пилипа Орлика агроспілці і збиралася прийняти частину будівлі до комунальної власності Хмільницького району. Але є одне але — ця частина приміщення належить до комунальної власності Махнівської територіальної громади, хоча географічно розташоване воно не в Махнівці, чи одному з сіл Махнівської ОТГ, а у самісінькому центрі Козятина, просто навпроти площі Героїв Майдану. І, до речі, про те, що нерухомість належить до комунальної власності Махнівської сільської ради, свідчать дані з реєстрів у системі YouControl.

Як саме частина будівлі на Пилипа Орлика, 10, опинилася у власності Махнівки, прослідкувати за документами не вдалося. Очевидно, Козятинська районна рада передала приміщення на одній зі своїх сесії, та позаяк сайт райради не працює, відколи її реорганізували, знайти електронні копії документів неможливо. На сайті Махнівської сільської ради рішення усіх сесій попереднього скликання також немає.

Відомо лише, що Козятинська райрада на своїй останній сесії, коли майно розділили між громадами, хотіла передати Махнівській сільській раді частину будівлі стоматцентру, що розташований у Козятині на вулиці Незалежності, 28. Через тиждень після того у Махнівці скликали сесію і прийняли рішення про те, що будівлю забирають. Втім сільська рада вже нового скликання у квітні 2021 року скасувала рішення про прийняття. Тож приміщення стоматполіклініки передали Козятинській територіальній громаді.

— На сесії 26 листопада 2020 року ми голосували про те, щоб прийняти до комунальної власності Махнівської територіальної громади третій поверх стоматполіклініки. Слава Богу, комусь дало на розум, мабуть, вона до нас не дійшла. Я дуже дякую Богу за те, що не дійшла, бо ми одну біду маємо, ще мали би другу, — сказав під час обговорення проекту рішення махнівський сільський голова Павло Кузьмінський.

Очевидно, кажучи про другу біду, очільник Махнівської ОТГ натякав саме на приміщення на Пилипа Орлика. Бо все впирається в гроші. Будівлю, яка належить до комунальної власності, треба утримувати. Зокрема, проплачувати комунальні платежі. Через приміщення на Пилипа Орлика сільська рада вже була змушена вносити зміни до бюджету і виділяти кошти на фінансування комунальних платежів. Крім того, у частині будівлі, яка належить Махнівській громаді, є незайняті квадратні метри. Проте для того, щоб здати їх в оренду, треба було робити грошову оцінку, що теж не безкоштовно.

Тепер це приміщення зібралися продавати. У липні Махнівська сільська рада затвердила перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають

відчуженню у 2021 році. У рішенні чорним по білому написано, що частину будівлі з господарськими приміщеннями і спорудами на Пилипа Орлика, 8/26 мають продати через аукціон. Балансову вартість визначили у розмірі 360,5 тисячі гривень.

Як ми вже згадували на початку цієї публікації, серед установ, які дислокуються у приміщенні, що тепер належить Махнівській громаді, є казначейство. Міська рада звернулася до Махнівки з тим, щоб у комунальну власність Козятинської громади передали частину приміщення, де розташоване управління державної казначейської служби. Для чого це робити — запитаєте ви. Все дуже просто. Відповідно до постанови Кабміну, для таких структур, як казначейська служба, орендна плата коштує всього 1 гривню на рік, якщо це майно державне чи комунальне. Коли частину приміщення на Пилипа Орлика продадуть, майно стане приватним.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Альоша Капніст

    Кузьминский служит шнайдруку дроздовичу слободянюку христюку они за него все решают депутаты там оболтусы
  • Читач71

    А кузьмінський «прокурор» не думав що рижий робить лише дурню,а депутатам райради що мозги звернулися як голосували,а тепер це шобло на площу на коліна і просити вибачення у людей

keyboard_arrow_up