Через чинну систему розрахунків за комунальні послуги підприємства ТКЕ опинилися між двох вогнів

Через чинну систему розрахунків за комунальні послуги підприємства ТКЕ опинилися між двох вогнів

Загальна сума заборгованості за послуги теплопостачання та постачання гарячої води на сьогодні перевищує 25 млрд грн.

Ця цифра складається з кількох типів боргів:

• борги населення;

• борги бюджету по виплаті субсидій (останніми користується 40% споживачів);

Відео дня

• несплачені штрафи та пені нараховані підприємствам ТКЕ за те, що населення та бюджет своєчасно не розраховуються за газ. Також можливі нарахування штрафів за балансування газу до ТКЕ від облгазів та Укртрансгазу за те, що населення та бюджет своєчасно не розраховуються за газ (тепло).

Штрафи та пені – це як снігова куля. Їх сума постійно зростає при будь-яких затримках у розрахунках за комунальні послуги.

З фінансової точки зору підприємства ТКЕ опинилися між двох вогнів. З одного боку – борги населення та бюджету за субсидіями, з іншого – вони зобов’язані своєчасно розраховуватися з Нафтогазом, Укртрансгазом та облгазами.

У меншій мірі це стосується підприємств водопостачання та надавачів послуг з управління будинками, але вони також є частиною цієї системи і страждають через несвоєчасність виплат з бюджету.

Ситуацію ускладнює і те, що розрахунки між усіма контрагентами здійснюються не живими "коштами", а за допомогою протоколів (спеціальні фінансові документи), які важко адмініструвати.

Рівень заборгованості стане критичним, якщо не перейти на грошові розрахунки за комунальні послуги та не привести до ладу тарифоутворення і систему платіжної дисципліни. Це дозволить нарешті створити повноцінний ринок газу.

Також важливо реалізувати закон про реструктуризацію заборгованості за спожиті енергоносії (розроблений Мінрегіоном). Він набув чинності у листопаді минулого року. Однак розробка та прийняття нормативно-правових актів завершилася в квітні, що дозволяє розпочати його реалізацію лише зараз.

Євген Червяченко, консультант Світового Банку.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up