Чи буде у нас притулок для тварин у найближчому майбутньому?

Чи буде у нас притулок для тварин у найближчому майбутньому?
  • Безпритульні тварини — одна з найбільших проблем нашого міста.
  • І якщо вуличні коти не становлять небезпеки, то про собак цього не скажеш, адже часто-густо вони поводяться агресивно.
  • Чи є надія, що для чотирилапих нарешті зроблять притулок, чи їх так і продовжать просто стерилізувати

Парк, сходи біля магазину «ПанЕконом», територія біля АТБ — це далеко неповний перелік місць, де у Козятині можна зустріти цілі зграї безпритульних собак. Часом вони поводяться спокійно, лежать чи ходять і нікого не зачіпають. Інколи женуться за машинами та велосипедистами і якщо водіям за кермом автівки нічого не загрожує, то тим, хто їде на велосипеді, пощастило значно менше, бо собака може і за ногу вкусити. Власне, такий випадок трапився у місті буквально декілька місяців тому — на жінку, яка їхала на велосипеді, напав пес і вкусив за ногу. Та агресивні чотирилапі гавкотуни не лише до тих, хто користується транспортом. Часто вони нападають і на перехожих.

Ми постійно пишемо про цю проблему, тому що вона продовжується з року в рік і щороку ситуація стає дедалі гіршою, адже кількість безпритульних тварин на вулицях міста без упину зростає. Років зо п’ять тому їх тільки-тільки почали стерилізувати, та, на жаль, це не стало дієвим вирішенням проблеми, тому що поки ветеринари одних стерилізують, козятинчани викидають на вулицю нових кошенят та цуценят, а нерідко буває й таке, що горе-господар виганяє з дому вже дорослу тварину.

«Нам треба притулок, або хоча б приміщення для перетримки», — одноголосно кажуть зоозахисники. Вони самотужки опікуються безпритульними тваринами — лікують, утримують і годують їх за власні кошти. Багатьох забирають просто до себе додому, поки не знайдуть нових господарів. Але прихистити, навіть тимчасово, абсолютно всіх немає змоги, тому більшість чотирилапих так і продовжують жити на вулиці. От і виходить, що історія повторюється знову і знову — безпритульний собака нападає на людину. Від цього не застрахований ніхто і ніде. Торік були випадки, що собака вкусив хлопця у парку, пси напали на жінку, яка йшла через двір багатоповерхівки.

Відео дня

До цьогорічного бюджету на забезпечення співіснування людей і тварин заклали 150 тисяч гривень. Під час пресконференції із міським головою, яка відбулася 16 січня, журналісти попросили очільницю громади пояснити, на що планують спрямувати ці кошти.

— Держава ставить за пріоритет те, що тварини мають стерилізуватися, але їх потрібно випустити до ареалу їхнього перебування, — відповіла Тетяна Єрмолаєва. — Тобто, якщо ми собаку взяли в парку, ми повинні його стерилізувати, зробити щеплення і в парк відпустити. Вони повинні бути там, де вони були до стерилізації. У нас колосальна проблема з тваринами, особливо з собаками, які безпритульні. Чи ми готові піти на те, щоб зробити притулок? Поки що я думаю, що ні. Потрібно орієнтовно три-чотири мільйони на проєкт. Утримання сорока собак — це не менше мільйона в рік. Тварини — це важливо, але якщо взяти за пріоритетами, то людина стоїть вище.

Тож, як бачимо, підхід до вирішення проблеми безпритульних тварин цього року не зміниться — їх продовжать стерилізувати, але випускатимуть назад до місця вилову. Хто саме займатиметься стерилізацією — поки невідомо. За даними з державної системи електронних закупівель Prozorro, станом на 31 січня тендер на цю послугу Управління житлово-комунального господарства ще не проводило.

— Минулого року Олександр Болгарський займався стерилізацією, — каже міський голова. — Він стерилізував тварин, якщо не помиляюся, до літа, але кошти ми йому заплатили в грудні, тому що держава не дозволила раніше провести проплату.

 

Читайте також:

«Цю красуню нам підкинули під машину»

Як допомогти безпритульним тваринам пережити морози

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олег Козачук

    Пам'ятаю в далекому дитинстві їздила якась бригада по Козятину і відловлювала бродячих псів, було б дуже доречно створити щось подібне в нас зараз, бо ситуація дійсно є надто актуальною для нашого міста!
  • ganibal lek

    Песиків безпритульних шкода, але це провина людей, хочеш песика тримай вдома і вигулюй.

    Не потрібно їх кормити на вулиці.  Чому до безпритульних або алкашів немає такої турботи???? Вони теж савці і такі самі бідні.

    Чому поліція їх не відстрілює? Чому собак в тюрму не посадять коли вони наносять проникаючі в м'які тканини???? Але їх чіпати та травмувати заборонено....
  • Алена Пищенюк

    Це дійсно, щось із цим потрібно робити тому що страшно за дітей і собаки дійсно несуть небезпеку для життя!!!  

    Мене кусали, на дитину кидалися!!
  • Наталия Токовая

    Лікарню закривають, а притулок для тварин відкрити. Люди ви що зовсім з глузду з'їхали? Тварини важливіші за людей? Краще б так про людей турбувались.

    Albina Hirskaya reply Наталия Токовая

    Наталия Токовая так

    Наталия Токовая reply Наталия Токовая

    Albina Hirskaya шкода, але думаю собаки зараз не на часі

    Albina Hirskaya reply Наталия Токовая

    Наталия Токовая це точно...для людей нічого не робиться,які собаки???хоча їх також шкода,але люди важливіші...в лікарні бардак, басейн закрила...що далі чекати ?

keyboard_arrow_up