Чи буде у нас цьогоріч ялинка?

Чи буде у нас цьогоріч ялинка?
  • За вікном вже грудень і зовсім скоро буде День святого Миколая, напередодні якого традиційно чепурять головну ялинку міста у різних куточках України.
  • Ми поцікавилися, чи будуть готувати зелену красуню на площі Козятина і чи проводитимуть заходи до Різдвяно-новорічних свят

У вівторок, 6 грудня, християни західного обряду, себто католики, святкуватимуть День Миколая Чудотворця, а православні та греко-католики — 19 грудня. Коли у нас буде Різдво — 25 грудня чи 7 січня — поки що точно не визначилися. Священний синод Православної церкви України дозволив церквам за бажанням парафії звершувати Різдвяні богослужіння 25 грудня, втім заяв стосовно того, що усі релігійні свята українці тепер святкуватимуть виключно за григоріанським календарем, ніхто не робив.

Тим часом у столиці вже збираються встановити до Різдвяно-новорічних свят 10-метрову ялинку без ілюмінацій за кошти меценатів та бізнесу. Як завше, вона буде штучною і стоятиме на Софіївській площі. Ще раніше міський голова Віталій Кличко говорив, що влада міста схиляється до думки про те, щоб не робити гучних масових святкувань, втім прикрасити новорічну ялинку.

«Новий рік та Різдво ніхто скасовувати не буде. І новорічну ялинку ми розглядаємо. Атмосфера нового року повинна бути», — сказав Кличко в ефірі телемарафону.

Відео дня

Із цього приводу виникла жвава дискусія. Частина киян виступила проти такої ідеї. На сайті Київської міської ради навіть створили електронну петицію проти встановлення новорічної ялинки. Вона набрала понад шість тисяч підписів.

«Вважаю недоречним встановлювати ялинку і витрачати кошти на її придбання, монтаж, обслуговування та демонтаж. Виділенні кошти доречніше витратити на допомогу ЗСУ чи допомогу ВПО. Розумію, що свято має бути, але нехай воно буде у кожного вдома, а ми як свідомі мешканці столиці в той же час можемо в цьому році обійтися без встановлення головної ялинки Країни. Адже наразі головне свято, на яке очікує кожен українець — це День Перемоги», — написала авторка петиції Наталія Попович.

Якщо у столиці готуються ставити новорічну ялинку, то у Вінниці цьогоріч від ялинки вирішили відмовитися.

«У зв’язку зі збройною агресією росії проти України і всіма наслідками, які принесла із собою війна, у цьому році доречно утриматися від влаштування святкових масових заходів на рівні громади. Тому прийнято рішення відмовитися від встановлення ялинки у Центральному парку. Також, з огляду на енергетичну кризу, у місті не планується святкова ілюмінація», — повідомили у Вінницькій міській раді.

Додамо, що у Вінниці, так само, як і в Києві, встановлювали штучну ялинку і витрачали на це чималі гроші. Натомість у Козятині щороку прикрашають живу ялинку і коштує це нашому бюджету в рази дешевше. До прикладу, торік зелену красуню ошатно вбрали ще 15 грудня, втім відкриття ялинки відбулося вже після Дня святого Миколая — 22 грудня. Окрім ялинки, на площі були фото-зони та вертеп, а для юних козятинчан провели розважальну програму. Зрозуміло, що в умовах повномасштабної війни подібних заходів влаштовувати не будуть, та чи прикрасять головну ялинку міста іграшками? Із цим питанням ми звернулися до Світлани Рибінської, начальника відділу культури.

— Ялинку цьогоріч прикрашати не будуть, — каже Світлана Рибінська. — Із етичних міркувань. Усі люди одноголосно висловлюють думку, що ялинка і святкування зараз не на часі, тому від ялинки ми відмовляємося. Але на Різдво ми будемо ставити вертеп — ту інсталяцію, яка була минулого року. Тому що Різдво — це те, від чого ми не маємо права відмовитися.

Також ми запитали, чи готуватимуть програму для дітей на Різдвяно-новорічні свята.

— Зрозуміло, що діткам треба позитиву, тому невеликі локальні заходи в гуртках і маленьких колективах будуть. Але збирати дітей у великій кількості ніхто не буде, — підсумувала Світлана Рибінська.

Що про це кажуть люди?

Ми запитали у наших читачів на сторінці в Instagram та у Телеграм-каналі, чи доцільно, на їх думку, прикрашати ялинку без ілюмінацій. У Телеграмі більшість висловилася категорично проти, натомість в Інстаграмі таку ідею підтримують. Нижче публікуємо деякі коментарі наших читачів.

Ольга В.

На площі, де проходять прощання з нашими Героями, атмосфера свята??? Ну таке…

Lil Sq

Ніхто не каже про сотні гірлянд, але підтримати дух ялинкою, прикрашеною просто іграшками, якщо це нічого не коштуватиме бюджету міста — звичайно, діти мають отримати хоча б частинку свята.

Кирил Couplet

Я думаю, що так, військові просили не забирати свято у їх дітей) Якщо одягнуть навіть головну ялинку країни, то нашу теж можна. Настрій не святковий, але ж діти хочуть новорічної казковості!

Натка

Я думаю, що ні, хоч хочеться, щоб був більший настрій Нового року, але зараз такий час, що не треба.

b.a.h.a_25

Відчуття свята повинно бути. Так сказати, відволіктись від усіх проблем, які з’явились з 24-го лютого. Ми сильний народ і усе це нас не зламає. Тож святкуйте!!! Перемога за нами. Слава Україні!

feltbooksik_eka

Так. Без гірлянд і феєрверків. Діткам настрій підняти.

olya_20.10

Звичайно ж доцільно! Людям і так війна приносить багато горя, хоч крапля радості має бути, щоб не збожеволіти від такої кількості негативу. Слава Україні!

 

Читайте також:

Заклали новий квітник: учні Козятинського Ліцею №1 долучились до проекту #flowers4school

Козятинчан запрошують долучитися до конкурсу «Новорічна композиція». Умови участі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Настя Левчук

    Вони і добиваються того щоб ми забули що таке "свято" хоч і зараз не до цього нажаль(
    Наша ялинка не потребує кошти,але для дітей я вважаю доречно її прикрасити,щоб вони трішки відволікались від цього жахіття яке зараз є!!!!
  • Катерина Загребельна

    Дорослі одним днем позбавили дітей свята. Бо подумали лиш про власні почуття, в не дитячі 🥺

keyboard_arrow_up