Чи готовий Козятин до коронавірусу?

Чи готовий Козятин до коронавірусу?
  • Після того, як коронавірус COVID 19 прорвав український кордон і поселився 3 березня в Чернівцях, в нашому місті того ж дня був створений координаційний штаб щодо нерозповсюдження коронавірусу в Козятині.
  • Хоча назвали його не зовсім правильно. Адже координація – це процес розподілу діяльності та забезпечення взаємодії всіх учасників процесу в інтересах поставлених задач. З координації дій випала ЦРЛ.

Чому не було представника центральної районної лікарні на координаційній раді штабу, зупинимось нижче. Тож наша розповідь про «напівкоординаційний» штаб та роботу двох лікарень окремо.

Відео дня

На засіданні штабу заслухали представників медичних установ міста: районної санітарно-епідеміологічної станції, вокзалу станції Козятин, екстреної медичної допомоги. Усі виступаючі наголошували на недостатності або повній відсутності захисної амуніції. Такої як комбінезони, респіратори, захисне взуття. Є тільки дезінфікуючі засоби в повному обсязі і рукавички. Які там спеціальні комбінезони? Що в коморах було про всякий випадок, те й залишилося. 

Заради справедливості зауважимо, з того, що ми почули в штабі, ситуація в нашому місті нічим не гірша, ніж в цілому по країні. 

Побували ми в обох козятинських лікарнях.

Про заходи щодо профілактики коронавірусу нам розповіла лікар-інфекціоніст міської лікарні Віра Кравчук. На випадок захворювання на коронавірус, в першу чергу потрібно ізолювати хворого в окрему палату, поставити до відома керівництво медичного закладу та викликати спеціалізовану бригаду з обласного центру.  

На питання, що вона може порадити козятинчанам з профілактики коронавірусу, Віра Кравчук сказала: «Найперше, це часто мити руки з милом, якщо немає такої можливості, обробити їх антисептиком. Не торкатися очей, носа та рота брудними руками. Під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою. Уникати місць масового скупчення людей та контакту з усіма, хто має гарячку та кашель. Часто провітрювати приміщення та проводити  вологе прибирання з дезінфікуючими засобами».

У центральній районній лікарні до одиночних випадків також підготувалися. Є ізолятор на дві особи. Адже хворих на такий недуг будуть відвозити у Вінницьку обласну лікарню. За словами заступника головного лікаря Ігоря Грубиляса, в разі необхідності буде відведений під карантин цілий корпус. На сьогоднішній день для одиночних випадків в лікарні є все необхідне для перебування та лікування підозрілого на коронавірус. Ми запитали представника ЦРЛ, чому нікого з їх закладу не було на засіданні координаційного штабу?

— Ми минулого тижня пропонували представникам міської лікарні провести щодо коронавірусу спільні навчання. Вони не прийшли. От вам спільні дії і вся координація, –  сказав Ігор Грубиляс.

Що треба знати про коронавірус 

У першу чергу добре мити руки господарським милом. Як можна менше перебувати в місцях скупчення людей. За оцінками медиків, два метри – достатня відстань навіть від хворого на коронавірус, за умови, що він буде одягнений в профілактичну хірургічну маску. Контактувати з хворим без спецодягу можна тільки через двері на відстані двох метрів. Не сіяти паніку. 97 зі 100 хворих одужують і повертаються до звичного життя. 

Що таке самоізоляція?

У Чернівцях дружину, хворого на коронавірусну інфекцію українця, ушпиталили на обсервацію. Ізолювати жінку вимагали сусіди.

– Люди, напевно, прийшли тому, що їх хвилює ситуація самоізоляції. Люди не до кінця розуміють, що таке самоізоляція, – каже заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак. 

Що означає «самоізоляція»? Самоізоляція – це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими людьми, для того щоб зменшити ризик інфікування. Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли люди тісно контактують з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри.) Винятком є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном). Якщо ви не впевнені, чи потребуєте самоізоляції, або не знаєте, до кого звернутися, зателефонуйте на Урядову гарячу лінію: 1545. 

Нагадаємо:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Мельник

    Прокиньтеся люди, вірус в нашому "екологічно чистому" повітрі, в "чистій" воді за 41 грн., в "свіжих" продуктах харчування... Чому мовчите, що дитяче відділення переповнене? що температуру 40, не можливо знизити дитині без колосольної дози антибіотику? Паніки, - Ви боїтесь, як вогню. Ваш координаційний відділ безсислий проти геноциду. Ви просто виконуєте свою роботу і все...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up