Чи карають у нас порушників карантину?

Чи карають у нас порушників карантину?
  • Ми перевірили, чи призначили комусь із козятинчан штраф за недотримання вимог карантину.
  • Скільки судових справ ми знайшли і чи дійшло усе до сплати штрафу - читайте у нашому матеріалі.

Карантин триває вже три з половиною місяці. Попри послаблення, ми всі маємо дотримуватися певних правил: носити засоби індивідуального захисту в громадських місцях і дотримуватися дистанції мінімум у півтора метри.

За недотримання цих правил загрожує відповідальність: адміністративна чи кримінальна. У першому випадку відкривається провадження за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо провину доведуть, можуть накласти штраф від 17 до 34 тисяч гривень, а для посадових осіб ця цифра ще більша - від 34 до 170 тисяч гривень.

У другому випадку відкривається провадження за статтею 325 Кримінального кодексу України. Тут у разі доведення провини порушнику загрожує штраф або ж арешт на пів року чи навіть позбавлення волі строком до трьох років.

Відео дня

Ми зазирнули до судового реєстру у пошуках справ про порушення карантину. За статтею 325 Кримінального кодексу ми не знайшли жодної справи. За статтею 44-3 Адмінкодексу нам трапилася лише одна справа.

Судове засідання відбулося 16 квітня. Розглядали справу проти менеджера-продавця одного з магазинів будматеріалів. Відповідно до протоколу, менеджер-продавець перебував на робочому місці 9 квітня спільно з вантажником та завскладом. Зазначимо, що на той період було дозволено працювати лише продуктовим магазинам, аптекам та магазинам із побутовою хімією.

Справу повернули поліції на доопрацювання через низку причин. По перше, у протоколі було відсутнє рішення власника магазину про зупинення торгівельної діяльності на час карантину. Крім того, у матеріалах справи була заява менеджера-продавця про відпустку починаючи з 6 квітня, тоді як він перебував на робочому місці 8 та 9 квітня.

Повторне засідання у цій справі відбулося більш ніж через місяць - 25 травня. Тоді провадження вирішили закрити через відсутність складу правопорушення, позаяк менеджер-продавець не уповноважений приймати рішення про припинення діяльності магазину, а власник про закриття магазину на час карантину його не повідомив.

Подібна ситуація не лише в Козятині. Наш колега з Вінниці Валерій Чудновський ще у квітні перевіряв, чи призначають штрафи порушникам карантину у Вінницькій області. Тоді у реєстрі судових рішень було 39 проваджень щодо порушення карантину. Оштрафували лише трьох - власника магазину будматеріалів та власника пункту прийому вторсировини у Гайсині, а також мешканця Вінницького району, який приїхав із Чехії і порушив умови самоізоляції. Детальніше про це можна почитати тут.

Хоча сказати, що протоколи про адмінпорушення не складають, не можна. Згідно з інформацією із сайту Вінницької ОДА, від початку запровадження карантину до 9 червня працівники поліції склали 339 протоколів за статтею 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Складають протоколи про адмінпорушення і під час рейдів Держпродспоживслужби. До прикладу, з 15 по 21 червня спеціалісти держпродспоживслужби провели в області 2 тисячі 528 перевірок. Порушення виявили у 433 випадках. Склали п’ять адмінпротоколів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Полiцiя

    Треба до вас зайти в гостi i скласти пару протоколiв
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up